A leggyönyörűbb őszi dekorációs ötletek, amiket valaha láttál

A leggyönyörűbb őszi dekorációs ötletek, amiket valaha láttál

Címlap / Otthon / Dekor / A leggyönyörűbb őszi dekorációs ötletek, amiket valaha láttál

Az ősz az egyik legnagyszerűbb évszak, főleg akkor, ha az otthoni dekorációkat mérvadónak tekintjük. Nem csupán a csodás színek motiválóak, a dekorációs lehetőségek tárháza is igen széles. Ha vendégeket vársz ősszel, valószínűleg az egész lakásra kiterjedően igyekszel megújítani a környezeteteket.

De mi a helyzet a megterített asztallal? Most erre a területre adunk néhány inspiráló ötletet.

Kreatív szalvétagyűrűk

A szalvétagyűrűk nem csupán önmagukban lehetnek látványosak, egy fontos funkciót is betölthetnek.

Segítségükkel akár látványos ültetőkártyát is készíthetünk, így mindennemű konkrét célzás nélkül elérhetjük, hogy vendégeink az általunk megálmodott sorrendben foglaljanak helyet.

Persze, e funkció nélkül is készíthetünk különleges szalvétagyűrűket, akár színes szalagok, préselt levelek és gondosan megtisztított termések segítségével.

Nagyon fontos ügyelni arra, hogy ezen a téren ne essünk túlzásokba, mert nem éppen a legkellemesebb azzal bajlódni, hogy a szalvétánkat kiszabadítsuk a gyűrű fogságából.

Ha látványos dekorációt készítünk, figyeljünk rá, hogy az könnyen eltávolítható legyen, és semmilyen szennyeződést ne hagyjon maga után.

Asztali futók

Az asztali futók az egyik legnépszerűbb dekorációs elemnek számítanak, minden fontosabb alkalom, rendezvény során helyet kapnak, így az otthoni díszítésből sem hiányozhatnak.

Mindenképpen ajánlatos őket semleges színű, tehát tört fehér, krém, matt árnyalatok mellé társítani, így nem lesz túl harsány, hivalkodó a végeredmény. 

Amennyiben futónak is meglehetősen egyszerű alapanyagot választunk, úgy látványosan feldekorálhatjuk, még inkább őszi hangulatot varázsolva az asztalra.

Tehetünk rá préselt leveleket, dísztököket, de gesztenyét, mogyorót, diót, tobozt is felhasználhatunk.

A méretes gyertyáknak, széles szalagból kötött masniknak és méretre igazított, bogyós terméságaknak is bátran helyet szoríthatunk.

Csodás színharmóniák

Az asztali futóknál már említettük a színharmónia fontosságát, de ismét ki kell térnünk rá, hiszen mindennemű dekoráció nélkül is könnyen őszi hangulatot idézhetünk elő a segítségükkel.

Példának okáért egy krémszínű terítőhöz kiválóan passzol a narancssárga futó és a citromsárga szalvéta, de a piros bevonásával sem foghatunk mellé. 

Klasszikus őszi színeknek számítanak a barnás árnyalatok is, amik ugyancsak semlegesnek bizonyulnak, így nagyszerűen illenek az élénk őszi tónusokhoz.

Amennyiben sok kisebb-nagyobb kiegészítőt szeretnénk elhelyezni az asztalon, igyekezzünk visszafogott alappal (tehát egyszerű terítővel, hozzá passzoló tányérokkal) előrukkolni, ellenkező esetben túlzsúfoltnak és kényelmetlennek fog hatni a vendégváró asztal.

Hangsúlyos vázák

Alapvető dekorációnak számítanak, és évszaktól függetlenül rendszeresen helyet kapnak a konyhaasztalokon a hangsúlyos vázák.

Ezekbe mindig állíthatunk a szezonhoz és az alkalomhoz illő frissen vágott, vagy éppen száraz virágokat, ősszel emellett látványos terméságakat. Utóbbiakat könnyen tovább díszíthetjük, dekor boltban vásárolt, felakasztható elemekkel.

A váza elhelyezésére mindenképpen ügyeljünk, fontos, hogy a dekoráció ne takarja el a vendégek arcát.

Ezt kikerülendő helyezzük az asztalfőre, válasszunk nagyméretű vázát, vagy emeljük meg az alját, így a dekoráció látványosan aláomlik majd anélkül, hogy zavarná az étkezőket.

Az áttetsző vázában levő ágakat rejtsük el termésekkel, esetleg vonjuk be őszi levelekkel, díszítsük szalagokkal.

Elő a gyümölcsökkel!

Szerencsére ősszel is sok gyümölcs áll a rendelkezésünkre, amelyek mind fogyasztásra, mind dekorálásra kiváló lehetőséget nyújtanak.

A szezonális alapanyagok felhasználásával készült gyümölcskosarak tökéletesen hirdetik az őszt.

Amennyiben hangsúlyosabb dekorációra vágyunk, a tömörebb, könnyen rögzíthető gyümölcsök, így a körte és az alma kifaragásával pár pillanat alatt kiváló mécsestartót készíthetünk, illetve ugyanezt a látványt érhetjük el a dísztökök kivájásával is.

Amennyiben nagyobb dísztököt is sikerül beszereznünk, a klasszikus faragott változaton felül készíthetünk belőle attraktív vázát is.

Vájjuk ki a belsejét, helyezzünk bele egy poharat, majd a szezonális virágokat rendezzük el úgy, hogy eltakarják a tök száját. 

Illatos sütemények

A sütemények amellett, hogy isteni finomak és desszertnek tökéletesek, egyúttal dekorálhatják is a vendégváró asztalt. 

A boltokban könnyedén beszerezhetünk szezonális formákat, így tököt, leveleket, vagy éppen almát, diót.

A szaggatók és némi ételfesték, dekorációs kellék és szépérzék felhasználásával látványos süteményeket készíthetünk, amiket akár alufóliával borított nyújtófán, hajlított formában is készre süthetünk.

Ezeket a süteményeket felhasználhatjuk az asztali futók dekorálása alatt, de bevethetjük a szalvétagyűrűk és a terméságak díszítése során is.

Emellett látványos tálakon ugyancsak kínálhatjuk a vendégeink számára, szintén szezonális, fogpiszkálóra tűzött falatok, vagy sütőtökkel díszített muffinok társaságában.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást