Sokunk számára sokszor elérhetetlenek a friss fűszernövények, pedig az ételek íze összehasonlíthatatlanul finomabb velük. Íme egy teljes útmutató a leggyakrabban használt fűszernövények otthoni termesztésére.
A menta termesztése
Szereti a nedves, jó vízelvezetésű, gazdag tápanyagokkal teli szikes talajt. Jól nő napon és részleges árnyékban. Öntözni kell gyakran, de túléli száraz körülmények közt is.
A rozmaring termesztése
A napos területeket kedveli, jó vízelvezetésű talajjal. Az agyagos talajban a rozmaring kisebbre nő, de sokkal intenzívebb, illatosabb növény. Védeni kell a széltől és a téli hőmérséklettől. Gyakran kell öntözni (3-5 naponta), ameddig meg nem erősödik, majd ha jól gyökeret vert, akkor csökkenthető az öntözés gyakorisága. A túlzottan öntözött rozmaring elfásodik.
A tárkony termesztése
A tárkony szereti a védett területeket, ahol gazdag napsütés éri és száraz a talaj.
Nagyon fotnos a jó vízelvezetés, ezért jól nő homokos talajban. Ha otthon cserépben van termesztve, akkor gondoskodni kell a jó vízelvezetésről. Ha hagyjuk kitelelni a növényt, néha nem nő vissza tavasszal, mert elrothad a nedves földben.
A kakukkfű termesztése
A növény termesztésénél fontos a sok napfény és a talaj jó vízelvezetése. Jól illik a sziklakertekhez, itt kedvező feltételekre talál. Angliában például utak mellett kövezetek közé ültetik, kedvelt aromás illata miatt.
A lestyán termesztése
A lestyánnak gazdag talajra van szüksége, ezért gyakran kell öntözni ha száraz az időjárás.