Hófehér kalapjával, kellemesen enyhe ízével világszerte a legnépszerűbb és legkönnyebben hozzáférhető gombafajta a termesztett csiperke. Közkedveltségét nevének változatossága is mutatja. Sampinyonnak is nevezik a gomba francia nevéből eredően.
Hozzávalók:
500 g sampinyon gomba 2 dl főzőtejszín só bors tárkony kakukkfű 1 evőkanál olíva olaj 500 g masni tészta (durum)
Elkészítés:
A megtisztított gombát felszeleteljük. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olíva olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a gombát.
Lassú tűzön gyakran kevergetjük. Ha a gomba levet ereszt, ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel és tárkonnyal. Felöntjük 2 dl főzőtejszínnel, s készre főzzük.
Az intenzívebb íz hatás kedvéért tovább ízesíthetjük még csipetnyi tárkonnyal.
Al dentére főzött durum masni tésztával tálaljuk.