Fahéj és Rozmaring?! Konyhai alapanyagok ihletik a legnépszerűbb babaneveket

Fahéj és Rozmaring?! Konyhai alapanyagok ihletik a legnépszerűbb babaneveket

Címlap / Életmód / Család / Fahéj és Rozmaring?! Konyhai alapanyagok ihletik a legnépszerűbb babaneveket

Míg van, ahol máig erősen tartja magát a szokás, hogy az első szülött gyerek az anya vagy az apa nevét kapja, a második-harmadik-sokadik babánál már egyre kreatívabbak lesznek a szülők, és persze sok helyen már eleve nem is ragaszkodnak a szülők nevének továbbörökítéséhez.

Mindezzel persze semmi baj nincs, mindenki olyan nevet ad újszülöttjének, amilyet akar, hiszen nyilván minden anya és apa a legjobbat szeretné a gyermekének, már akkor is, amikor nevet választ neki. A most meglódulni látszó trendet is igyekszünk nyitottan fogadni, és tényleg vannak köztük kedves és jópofa nevek is – de hogy mi lesz, ha ezeknek a neveknek a tulajdonosai nem pirospozsgás kisbabák, hanem felnőtt, komoly ügyvédek és orvosok lesznek… Hát, az majd néhány év múlva kiderül! Ha elég sok Fahéj nevű kislány születik, talán fel sem tűnik majd a dolog.

Az új trendet is sztárok indították

Gwyneth Paltrow és Chris Martin még 2004-ben nevezte el a kislányukat Apple-nek, azaz Almának, és úgy tűnik, ezzel elindítottak egy trendet. Drew Barrymore kislánya az Olive nevet kapta, Jamie Oliver egyik gyermekét pedig szintén egy konyhai alapanyag, a méz után nevezte el Honey-nak. A kaja inspirálta nevek olyannyira terjedőben vannak, hogy a babycentre.co.uk szerint ez lesz 2018 legnagyobb divatja a névadásban.

Szerintük lányok körében a Sáfrány, a Klementin, a Méz, a Brie, a Cseresznye és a Gyömbér (Saffron, Clementine, Honey, Brie, Cherry, Ginger) lesznek majd a legnépszerűbb nevek, de az Olíva, Szilva, Kókusz, Őszibarack, Sárgabarack, Rozmaring és Bogyó (Olive, Plum, Coco, Peaches, Apricot, Rosemary, Berry) is a legkedveltebb nevek között lesznek.

Ami a fiús anyukákat és apukákat illeti, úgy gondolják, hogy a Bazsalikom, Kel(káposzta), Angus (mint a marhahús), a Zöldfűszer, a Rozs és a Füge (Basil, Kale, Angus, Herb, Rye, Fig) lesznek majd a befutók.

Itthon is bőven van választék ételnevekből

A magyarországi szülőknek persze valamivel nehezebb dolguk van, ha követni akarják a legújabb trendet, mert itthon nem lehet automatikusan minden nevet bejegyeztetni, ha az nem szerepel a hivatalos listán, akkor kérvényezni kell az anyakönyvezhetőségét a Magyar Tudományos Akadémiánál, ahol nyelvészek előre meghatározott szempontok szerint döntenek arról, hogy az adott név felkerülhet-e a listára.

Az egyik ilyen szempont egyébként a korábbi gyakorlat, vagyis, hogyha korábban engedélyeztek hasonló nevet, akkor jó eséllyel ezt is el fogják fogadni. Így a lányok körében a gyümölcsnevek akár át is mehetnek a listán – az Alma például régóta adható, bár kevesen tudják, hogy ennek a névnek az eredete valójában nem a gyümölcsre vezethető vissza, hanem az Amal- kezdetű germán nevekből önállósult.

A szülők idehaza lányoknak választhatják például a Mandula, Szamóca, Levendula, Cseresznye, Szederke, Dió, Fahéj, Gesztenye, Szegfű, Zsálya, Gyömbér, Málna, Bodza, Aloé, Menta, Rozmaring, Ánizs, Sáfrány, Babér, Barack neveket, a fiúk terén azonban még elég szegényes a választék, a Tudományos Akadémia hivatalos adatbázisában, a corpus.nytud.hu/utonevportal-on egyelőre csak a Borsot találtuk, ami régi magyar személynévként ma is adható, és beillik az új trendek sorába.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást