A birsalmát többnyire csak kompótként, vagy birssajtként ismerjük. Ez a fanyar ízű gyümölcs pedig krémlevesként, vagy akár húsos ételekben is megállja a helyét. Sütikbe is tehetjük.
A birs héja és magháza csersavat és pektint tartalmaz. Utóbbi miatt kiváló méregtelenítő. Görcsoldó hatása miatt enyhítheti a menstruációs görcsöket. Emésztési problémák esetén is használható. Don Quijote például hű szolgája, Sancho Panza gyomorrontását birssel javasolta gyógyítani.
A birsalmát az ókori Rómában a termékenység, ill. a boldogság szimbólumaként ismerték.
Hozzávalók:
- 5 szép nagy birsalma
- 1 evőkanál barna cukor
- 2 dl tej
- ½ csomag főzős vanília puding
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
- 8-10 fél dió
Elkészítés:
A birsalmát alaposan megmossuk, magházát kiszedjük. A gyümölcsöt apró kockákra vágjuk, és annyi vízben, hogy ellepje, odatesszük főni.
Barna cukorral, fahéjjal és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Ha a gyümölcs megpuhult, botmixerrel pürésítjük.
A tejet kikeverjük a pudingporral, és besűrítjük vele a levest. Ha kihűlt a birsalma krémleves, száraz serpenyőben megpirított dióval tálaljuk.