Ez a legegészségesebb időpont a felkelésre és a lefekvésre

Ez a legegészségesebb időpont a felkelésre és a lefekvésre

Címlap / Életmód / Egészség / Ez a legegészségesebb időpont a felkelésre és a lefekvésre

Akkor mikor keljek?

Az ugye már mindenkinek a könyökén jön ki, hogy az egészség érdekében szükség van napi nyolc óra alvásra, amivel nem is vitatkoznánk, viszont mindenkinek más az életritmusa, ezért sok minden befolyásolhatja, hogy ki mikor kel, vagy fekszik. Alvásszakértők szerint az éjfél előtti alvás aranyat ér. Nyilván te is észrevetted már, hogy egy átmulatott éjszaka után, teljesen más minőségű az alvásod minősége, még akkor is, ha a nyolc órát abszolváltad.

Az emberi szervezet úgy van beállítva, hogy sötétedéskor már érzékelje a nap végét. Ekkor már készül a jól megérdemelt pihenésre, amit jelez is feléd ásítozás és film közbeni elalvás formájában.

Amikor úgy döntesz, hogy szembe mész a természettel, valójában a testedtől vonod meg a regenerálódást, azt az időt, mely alatt újra töltekezhetne. Persze senkit sem tántorítanánk el egy átdorbézolt éjszakától, másnap viszont nagyon fontos, hogy időben ágyba kerülj és sort keríts egy minőségi alvásra.

Hogy néz ki a valóságban?

Most, viszont vegyünk egy átlagos hétköznapot, amikor munkába mész és próbálsz lépést tartani saját magaddal. Mint azt már korábban említettük, az éjfél előtti alvás aranyat ér. Számoljunk azzal, hogy legkésőbb már 23:00-kor az igazak álmát alszod. Ez esetben számodra a legideálisabb időpont az ébredésre, 7:00 lenne. Nem 6:30-tól folyamatos szundi gomb nyomogatást és nem is 7:30-ig, vagy 8:00-ig való ágyban vergődést.

Az lenne a legjobb, ha egy időpontra állítanád be az ébresztődet és még, ha nagyon nehéz is, felkelsz az első ébresztésre.

Persze, ha például 6:00-ra jársz dolgozni és akár két órával is korábban kelsz ehhez, akkor neked érdemes 20-21 óra körül már ágyba kerülni, ami ilyen korai keléssel talán nem is lehetetlen. Vegyük a nagy átlagot, akik 8 órára járnak dolgozni, vagy viszik a gyerekeket iskolába. Egy 6 órás kelés nemcsak azért kedvez, mert meg van a napi 8 óra, egy 22:00-ás lefekvéssel kalkulálva, hanem elegendő időd lesz elkészülni, megreggelizni és nem rohanásként kell megélned a mindennapokat.

Sokaknál nem egyezik a hétköznapi és hétvégi felkelés időpontja, ami az alvásszakértők szerint nem is baj. A nyugodt és pihentető alvás nem azon múlik, hogy minden áldott nap ugyanabban a pillanatban feküdjünk le, vagy keljünk fel. Igaz, hogy a szervezetünk így rendszerességet tanul, ám nem biztos, hogy a szükségleteinek megfelelő mennyiségű alváshoz jut.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást