Egészség / Életmód

5+1 látható jel, hogy az alváshiány befolyásolja a szépségedet

5+1 látható jel, hogy az alváshiány befolyásolja a szépségedet

Bár az köztudott, hogy az alváshiány fáradt külsőt, és ingerlékeny viselkedést eredményezhet, azzal kevesen vannak tisztában, hogy hosszú távon milyen komoly következményei lehetnek megjelenésünkre nézve is. Ha szeretnéd megőrizni fiatalos külsődet, illetve makulátlan arcbőrödet, akkor ne sajnáld az időt a pihenésre! Ellenkező esetben a következő kellemetlen tünetekre számíthatsz!

Bosszantó bőrhibák

Amennyiben hosszú időn keresztül nem jutsz elég alváshoz, úgy szervezeted kortizol (stressz hormon) szintje megemelkedhet, amely gyulladáshoz vezethet.

A folyamat a faggyúmirigyekre is hatással van, így az arcodon aknés tünetek, mitesszerek, illetve pattanások jelenhetnek meg.

Emellett az alváshiány a bőr nedvességtartalmát és PH-szintjét is csökkenheti, melynek következtében bőrünk veszíthet ragyogásából, és fiatalos megjelenéséből.

Ha szeretnéd megelőzni ezeket a kellemetlen bőrhibákat, a legjobb, amit tehetsz, hogy időt szakítasz a megfelelő mennyiségű (min. 7- 8 óra) alvásra és kerülöd az éjszakázást!

Táskák a szem alatt

Amikor alszol, a tested arra használja a pihenéssel töltött időt, hogy regenerálódjon. Mindez különösen igaz a bőrödre. Az alvásmegvonás eredményeképpen a vérerek kitágulhatnak, és sötét karikákat okozhatnak a szemek alatt, így a megjelenésünk fáradtnak és megviseltnek fog hatni.

A helyzeten a szem alatti táskák sem javítanak, melyeket legtöbbször szintén a pihenés hiánya idéz elő. A nyirokrendszer olyan, mint egy tisztítórendszer, segít kiszűrni a felesleges folyadékot, illetve a toxinokat.

Ám az alváshiány megzavarhatja ezt a folyamatot, melynek hatására a folyadék felhalmozódhat, így puffadtságot, és szem alatti táskákat okozhat.

Gyorsabban öregszel

Kutatások szerint azzal, hogy megvonjuk az alvást a szervezetünktől, felgyorsítjuk a bőr öregedési folyamatait is.

A Clevelandben található University Hospitals Case Medical Center egyik tanulmánya során kiderült, hogy a rossz alvók arcán sokkal hamarabb láthatóak voltak a korai öregedés jelei, mint kipihent társaik esetében.

Az alváshiány hatására csökken a bőr rugalmassága, és hamarabb megjelennek arcunkon azok a bizonyos nem kívánt szarkalábak.

Ha pedig mindez nem lenne elég szörnyű, az American Academy of Sleep Medicine kutatói rájöttek, hogy a folyamat a biológiai öregedést is felgyorsíthatja a felnőttek körében.

Súlyproblémák

A krónikus alváshiány szoros összefüggésben áll a testsúlygyarapodással, illetve az elhízással.

A tudósok úgy vélik, hogy az alvásmegvonás megzavarhatja az éhséghormonok működését, vagyis míg a leptin mennyiségét csökkenti, addig a gherlin mennyiségét növeli a szervezetben.

Előbbi az anyagcsere megfelelő funkcionálásáért és az étvágy elnyomásáért felelős, utóbbi pedig megnövekedett éhségérzetet idéz elő.

Hajhullás

A krónikus alváshiány megzavarhatja a testünk fiziológiai funkcióit illetve folyamatait, mely hajhulláshoz vezethet.

Ennek oka, hogy megfelelő mennyiségű alvás nélkül megnő a szervezet kortizol szintje, és csökken a test kollagén termelése.

Bár a tünetek hátterében sok minden állhat, a legtöbb esetben a pihenés mellőzése nem javít a helyzeten.

Sőt! A telogén effluvium típusú hajhullást a stressz idézi elő, ám az alváshiány súlyosbíthatja a problémát.

Sápadtabb, boldogtalanabb külső

Az alváshiány megzavarhatja a bőr normális működését, beleértve az önjavító mechanizmusait is. Mindez akadályozhatja a bőrsejtek megújulását, melynek eredménye a sápadt, unalmas és szürke arcszínnel ébredünk reggelente.

Szintén a szervezet kimerültségét jelzik a lankadt szemhéjak illetve ajkak, melynek hatására boldogtalannak, depressziósnak tűnünk.

Ezt bizonyítja a stockholmi Karolinska Institutet tanulmánya is, melynek során kutatói azt találták, hogy a fotókon látott kísérleti alanyok sokkal fáradtabbnak, ráncosabbnak tűntek, mikor kialvatlanok voltak. A jó hír azonban az, hogy mindössze egy kiadós alvásra volt szükségük ahhoz, hogy külsejük fiatalosabbnak, arcuk élettel telibbnek tűnjön!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást