Mi történne, ha visszanyerné a látását, aki születésétől vak?

Mi történne, ha visszanyerné a látását, aki születésétől vak?

Címlap / Életmód / Egészség / Mi történne, ha visszanyerné a látását, aki születésétől vak?

A világ érzékelésére már születésétől készen áll az emberi agy. A látás az egyik módja, hogy felfedezzük környezetünket, a látószerv és a látáshoz szükséges idegrendszer pedig a születés idejére teljesen kifejődik. Ezután már csak az ingerek hiányoznak, amelyek az idegsejtek közötti kapcsolat kialakulásához szükségesek. A babának ugyanis szüksége van megfelelő ingerekre a látás végleges szintjének kialakulásához. Vagyis különböző formákat, színeket, vonalakat kell látnia, hogy azok ne csak retináján hagyjanak képet, hanem az agya is fel tudja dolgozni az ingereket.

A vizuális memória segítségével képes felismerni később a tárgyakat, megkülönböztetni őket egymástól. Tehát nagyon fontos a látás kialakuláshoz, fejlődéséhez, hogy már korán megtörténjen az ingerfelvétel. A retina által felvett jeleket a látóideg így tovább tudja vinni a megfelelő agyi területekre, ezért a vizuális információk feldolgozásra kerülhetnek. Így leszünk képesek vizuálisan is észlelni a környezetünket.

Mi történik abban az esetben, ha az agy nem kapja meg ezt a korai vizuális bemenetet?

Akik születésüktől fogva vakok, pontosan ebben a helyzetben vannak. A retina nem visz infókat az agyba, így az agy nem is képes támogatni a vizuális észlelést. Továbbgondolva a dolgot, vajon mi történne abban az esetben, ha a látássérült hirtelen képessé válna a látásra, legalábbis a szem működését tekintve? Elég lenne, hogy a retina  képes felvenni az ingereket és az agy automatikusan alkalmazkodna az újfajta ingerek feldolgozásához?

A kérdést a Psychological Science 2022. júniusi számában megjelent tanulmány próbálta megválaszolni amely  egy  indiai kutatás eredményeit összegezte. A vizsgálatban olyan emberek vettek részt, akik születésüktől nem láttak, nagyon korán kialakult szürkehályog miatt. A kutatás időszaka alatt mindannyian átestek szemműtéten, átlagosan 13 évesen volt az első műtétjük. A vizsgált alanyok eredményeit egy normál látású egyénekből álló csoportéhoz hasonlították. Ennek a csoportnak a tagjai olyan speciális kontaktlencsét viseltek, ami elhomályosította a látásukat, így szimulálva a szemműtéten átesett betegek műtét utáni látásélességét.

Valamennyi résztvevő több vizuális memória tesztet végzett el. Ezek során 10, 20, 40 és 80 képből álló sorozatokat néztek meg, ezeket kellett aztán felismerni több másik kép között. A képek vegyesen ábrázoltak konkrét tárgyakat és absztrakt mintákat. A vizsgálatokat több alkalommal is elvégezték, a nem látókkal először a műtétjük előtt teszteltek, majd a műtét után több alkalommal is.

sdigital/istockphoto.com

A műtét után visszanyerhető a látás

A műtét előtt nekik nem sikerült felismerniük és azonosítaniuk a mutatott képeket, még akkor sem, ha a szürkehályog átengedett némi fényt. A műtétek után is elég gyengék voltak az eredmények, igaz, valamivel jobbak, mint az első teszt alkalmával. Egy hónappal a műtétek után viszont javuló tendencia mutatkozott. A betegek sokkal jobban felismerték mind a tárgyakról készült, mind az absztrakt mintákat ábrázoló képeket. Tizenkét hónap elteltével a memóriatesztek eredményei a műtött embereknél ugyanolyanok voltak, mint a normál látású egyéneknél, akik a homályos látást kiváltó lencsét viselték.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az agy akár 10 év vakságban töltött idő után is képes alkalmazkodni a vizuális inputhoz, igaz, eltart egy ideig, amíg a látás képessége kialakul és beindul a vizuális ingerek feldolgozása.

Eleinte a vizuális memória még gyenge, nem sikerül beazonosítani a látottakat, hiába lát már valamennyire a beteg. Átlagosan egy hónap szükséges ahhoz, hogy az agy alkalmazkodni tudjon az új feladathoz és feldolgozza a bejövő információkat. A hetek, hónapok múlásával a fejlődés eredménye már látványos. Közel egy év szükséges, hogy a látás nagyjából elérje egy átlagos látó ember szintjét. A vizsgálat ismét igazolta az agy bámulatos képességeit és azt, hogy mennyi mindenért felelős és milyen szinten képes funkcionálni ez a szervünk.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

  • Tony
    2022.11.04., 00:10

    Aki vakon született, az nem tudja visszanyerni a látását, hiszen nem vesztette el. .:)

    Válasz

Írj egy hozzászólást