Különleges ékkő a Bükk szívében: Szilvásvárad

Különleges ékkő a Bükk szívében: Szilvásvárad

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Különleges ékkő a Bükk szívében: Szilvásvárad

Bár nyáron a legtöbben vízpartra vágynak, egy nyaralásnak nem feltétlenül kell csupán a strandolásról szólnia. Ha te inkább az aktív pihenést részesíted előnyben, és szívesen fedezed fel Magyarország rejtett szépségeit, remek választás lehet Szilvásvárad – a község a Bükk szívében vár csodálatos természeti adottságaival.

Dombos vidék, tiszta levegő

Szilvásvárad Heves megyében, mintegy 25 km-re található a történelmi Eger városától – melyet szintén érdemes felfedezned, ha a környéken jársz. A község a Bükk lábánál, a hegységtől északnyugatra terül el – a dimbes-dombos vidék már önmagában is csábító lehet a nagyvárosi ember számára, nem beszélve a tiszta, hegyi levegőről, mely igazi felüdülés a szmoghoz szokott tüdőnek.

A településen, felismerve az idegenforgalomban rejlő lehetőségeket, sokan foglalkoznak szállásadással, ugyanakkor panziók, hotelek is találhatók a környéken, a helyiek pedig tényleg barátságosak, nyitottak, segítőkészek az ide látogató turistákkal.

Ha autóval érkezel, az önkormányzati parkolókban ingyenesen parkolhatsz, valamint érdemes kiváltanod szállásadódnál a Szilvásvárad Kártyát is, mellyel díjmentesen látogathatsz meg kiállításokat, múzeumokat.

Szalajka-völgy

Szilvásváradnál terül el a Bükki Nemzeti Park, azon belül pedig a községből indulva fedezheted fel a Szalajka-völgyet, mely kétségtelenül hazánk egyik legszebb, legnépszerűbb kirándulóhelye.

A jól kiépített völgynek gyalog is nekivághatsz, de kerékpárbérlésre is van lehetőség.

Ám, ha inkább vonatoznál, rendelkezésedre áll a Szilvásváradi Erdei Vasút, mellyel felroboghatsz egészen a völgy szívébe.

Itt található a Szalajka-forrás, melynek kristálytiszta vízét meg is kóstolhatod.

Istállós-kői-barlang és Fátyol-vízesés

Ha nem riadsz meg egy komolyabb túrától, a Szalajka-forrástól induló jól kiépített túraútvonal mentén érdemes felmásznod a mintegy 600 méter magasan található Istállós-kői-barlanghoz, melyet Ősember-barlangként is szoktak emlegetni, utalva az itt feltárt régészeti leletekre.

A völgyben visszaindulva hamarosan megpillanthatod a Fátyol-vízesést, mely különleges, 18 teraszával Magyarország egyik páratlan természeti jelensége.

A vízesést a völgyben csordogáló Szalajka-patak táplálja, melyben, ha szemfüles vagy, sebesen úszkáló halakat is megpillanthatsz, a völgyben található pisztrángos tavaknál pedig meg is kóstolhatod őket, természetesen több hangulatos büfé és étterem is várja itt a kiéhezett turistákat.

Lipicai ménes

Kétségtelenül a Szalajka-völgy a legnépszerűbb úti cél a környéken, ám Szilvásvárad más érdekességeket is rejteget: a község ad otthont a világhírű lipicai ménesnek, a pompás állatokat te is megnézheted. 

De a Kocsimúzeumban vagy a Lovastörténeti Kiállítást sem érdemes kihagyni.

Múzeumok

Szintén a településről induló, Bükkbe vezető tanösvény végén található a 36 méter magas Milleniumi Kilátó, ahonnan bámulatos panoráma tárul eléd.

Szilvásváradon megnézheted hazánk egyetlen református körtemplomát, ha pedig múzeumba mennél, a már említett Lovasmúzeum mellett ellátogathatsz a Szalajka-völgynél található Erdei múzeumba vagy a Börtönmúzeumba.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást