Egészség / Életmód / Lélek

A rejtett depresszió jelei: vajon te is küzdesz vele?

A rejtett depresszió jelei: vajon te is küzdesz vele?

A környezeted sem sejti, hogy baj van. Te sem igazán tudod megmondani, mi a gond, csak érzed, hogy valami nem stimmel veled. Éjszaka, amikor egyedül vagy, a sötétben és a csendben, fokozatosan érzed, ahogy eluralkodik rajtad az elveszettség és a szomorúság. Ha ezzel küzdesz, a depresszió leírásában nem feltétlenül ismersz magadra.

Hiszen nem is vagy biztos abban, hogy ez a problémád: nem zárkózol el másoktól, nem tűnsz melankolikusnak, és nem sírsz sokat.

Sőt, valójában egyáltalán nem szokásod, az érzelmi fájdalmakat pedig általában elnyomod magadban. A gond, hogy ez a fajta depresszió ugyanolyan romboló hatással van rád, mint bármelyik másik, csak sokkal nehezebb felismerni és tenni ellene.

Honnan tudhatod, hogy ez a baj?

De jelek vannak, és ha rájössz, hogy ezek a rejtett depresszióra utalnak, könnyebb lesz megoldást találnod. Az egyik, hogy állandóan a tökéletességre törekszel, és mindennél jobban figyelsz arra, hogy ne kövess el hibát. Ugyanakkor a belső hangod folyamatosan azt súgja neked, hogy ha elrontod, hatalmas szégyent hozol magadra, kételyeket ébreszt benned, és imposztornak érzed magad tőle. Úgy gondolod, neked kell felelősséget vállalni mindenért, és ezért folyamatosan aggódsz azon, hogy valaki elronthat valamit. Mindenért magadat hibáztatod, még ha egyébként nincs is semmi hatásod arra, ami történik. A negatív érzéseket egyáltalán nem tudod megélni. Ritkán mutatod ki mások felé, ha valami bánt, helyette inkább csak mosolyogsz, és úgy teszel, mintha meg sem hallottad volna. Sosem sírsz mások előtt, és inkább elrejted magad előtt is, ha valami boldogtalanná tesz.

Nagyon rosszul érint, ha valamire nincs ráhatásod, ezért automatikusan kerülöd az olyan szituációkat, ahol elveszítheted az irányítást.

Emiatt viszont állandóan apróságokon aggódsz, mert félsz, hogy minden rosszul sülhet el, és nem tudod majd kezelni a helyzetet. Gondolatban folyton igyekszel felkészíteni magad minden egyes eshetőségre, akármennyire is kicsi rájuk az esély. A párkapcsolataidban érzelmileg akadályokba ütközöl, mert nem mersz kialakítani intimitást mások irányába. Ritkán beszélsz arról, amit érzel, emiatt a partnered gyakran tarthat téged távolságtartónak. Ezzel szemben viszont munkahelyi fronton rendkívül kiemelkedő vagy, mert ott a tudásodat kell alkalmaznod, és nem az érzéseidre hagyatkozol.

nrd/unsplash.com

Egy gyors teszt segíthet

Elbizonytalanodtál, hogy vajon te is rejtett depresszióval küzdesz-e? Akkor olvasd végig a kérdéseket, és válaszolj kizárólag nemmel vagy igennel! Írd fel, melyiket hányszor mondtad!

 1. Nehezedre esik megbízni másokban, pláne, ha valamilyen problémával kapcsolatban kérnél tanácsot?
 2. Folyton azon igyekszel, hogy minden tökéletesnek tűnjön, te és a környezeted szemében egyaránt?
 3. Eltitkolod a partnered (vagy barátaid) előtt, ha valamivel megbántottak téged?
 4. Gondjaid vannak az alvással, a gondolataid kikapcsolásával esténként?
 5. Nehezen ismered be, ha úgy érzed, besokalltál?
 6. Gyakran kényszeríted magad egy-egy munka befejezésére, bármilyen áron is történik az?
 7. A saját gondjaid elé veszed a barátaid problémáit, csak hogy ne tudják meg, mivel küzdesz?
 8. A családodban, gyerekként gyakori volt, hogy a szomorú érzéseket eltitkoltátok egymás előtt?
 9. Volt már olyan, hogy érzelmileg vagy fizikailag bántottak, és nem mondtad el senkinek?
 10. Olyan családban nőttél fel, ahol úgy érezted, bizonyos elvárásoknak muszáj megfelelned, ahelyett, hogy önmagad lennél?
 11. Szereted az irányításod alatt tartani az élet minden egyes helyzetét?
 12. Szoktad úgy érezni, hogy egyre nehezebb az életedet rendezetten tartani?
 13. Ha igen, ilyenkor eluralkodik rajtad a szorongás vagy a pánik?
 14. Ritkán esik meg veled, hogy sírnál?
 15. A barátaid és kollégáid nagyon felelősségteljesnek tartanak?
 16. Gyakran érzed úgy, hogy ha énidőt veszel ki magadnak, az önzőség?
 17. Megesik veled, hogy néha energikus vagy, máskor pedig ennek teljes ellentéte, és nem tudod, miért?
 18. Szoktál listát készíteni a tennivalóidról, és ha azt nem tudod teljesíteni, frusztrálttá válsz?

Kiértékelés:

Ha igennel választoltál 0-5 kérdésre: valószínű, hogy nagyon felelősségteljes egyén vagy, sokszor stresszelsz is, de szerencsére úgy tűnik, rejtett depresszióval nem küzdesz. Azonban fontos lenne több énidőre sort kerítened, máskülönben hamar a kiégés határán találhatod magad!

Ha igennel választolál 6-11 kérdésre: úgy tűnik, az életeddel kapcsolatban rengeteg elvárásod van, és folyton a tökéletességre törekszel. Ha valami nem a terveid szerint alakul, hamar bepánikolhatsz, de szerencsére ugyanilyen gyorsan vissza is zökkensz. A válaszaid alapján nem küzdesz rejtett depresszióval, de fontos lenne végiggondolnod, mi az, ami tényleg fontos az életben!

Ha igennel választolál 12 vagy több kérdésre: a válaszaid alapján úgy fest, hogy nálad fennáll az esélye a rejtett depressziónak. Ha a leírásban is gyakran magadra ismertél, érdemes lenne beszélned valakivel, akiben megbízol, vagy akár pszichológus segítségét kérni!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

  Írj egy hozzászólást