Egészség / Életmód / Hírek

Keresőkutyák szimatolják ki a koronavírusos embert

Keresőkutyák szimatolják ki a koronavírusos embert

Egy francia-libanoni kutatócsoport szerint az állatok az esetek csaknem 100%-ában képesek kimutatni a Covid-19-et, pusztán az emberi verejték szagából.

Jelenleg 20 libanoni biztonsági erőkhöz tartozó kutyát képeznek ki a bejrúti repülőtérre érkezők átvizsgálására. Ha a tárgyalás sikeres lesz, a kutatók azt remélik, hogy a világ repülőterein bevezethetik a kutyás ellenőrzést, amely így hatékonyabbnak bizonyulhat a hőmérőzésnél.

„Ezek a fantasztikus műszerek soha nem hibáznak egyetlen pozitív eset kimutatásában sem” – mondta el a keresőkutyák orrára utalva dr. Riad Sarkis a BBC-nek. A kutató a St. Joseph Universityn dolgozik az állatokkal, hogy azok megtanulják kiszagolni a koronavírus jelenlétét. Az orvos elmondta, hogy a koronavírusos betegek kórtermeiben járva figyelt fel egy különleges szagra. Innen jött az ötlet, hogy végezzenek kísérleteket keresőkutyákkal, akik érzékeny orrukkal a speciális szagot már egy korai stádiumban is észrevehetik. Így kiszimatolhatják a betegséget akár az előtt is, hogy az tüneteket okozna.

Jelenleg mindössze néhány hasonló kísérlet zajlik szerte a világban, a kutató szerint azonban az mostanra már bizonyos, hogy valóban van egy speciális illatkomponens, ami a Covid-19-re jellemző, és amit a kutyák orra képes érzékelni. Jelenleg a kutyák kiképzése zajlik. Ennek során az állatok egymás mellé sorakoztatott csövekbe dugják az orrukat, amelyekben különböző szagokat éreznek. Ha nem érzékelik a vírus jelenlétét, egyszerűen továbbhaladnak, ha pozitív szagot éreznek, akkor leülnek, és várnak. Vagyis senkinek nem kell attól tartania, hogy leteperi vagy megugatja egy rendőrségi kutya, ha kiszagolja, hogy fertőzött. Az állatok egyszerűen azzal jelzik a találatot, hogy leülnek és csóválják a farkukat a jól végzett munkáért kijáró jutalomra várva.

istockphoto.com

Mennyire megbízható a kutyák szaglása?

A BBC-nek nyilatkozó orvos állítása szerint a standard tesztek nagyjából 70%-ban bizonyulnak megbízhatónak, ezért is van, hogy mind a negatív, mind a pozitív eredményt általában meg szokták erősíteni egy második teszt elvégzésével. Jól képzett keresőkutyákkal azonban ez az arány szerinte 98-100%-os lehet, ami mindenképpen megbízhatóbbnak hangzik, mint a homlokra irányított hőmérőzés látszatintézkedése. Dr. Sarkis hozzátette: az eredmények iránt máris sokan érdeklődnek, ők pedig készek megosztani azokat más országokkal is, hiszen ez a vizsgálat nem kizárólag Libanonnak készül. Szeretnének tenni valamit azért, hogy az egész világon csökkenteni tudják a koronavírus okozta veszteségek számát.

Noha a keresőkutyák használata a Covid-19 kiszagolására még egy meglepően új dolognak számít, jelzőkutyákat korábban is használtak már arra, hogy valamilyen betegség előjeleire figyelmeztessenek. Számos epilepsziával vagy cukorbetegséggel élő ember él a világban, akiknek segítőkutyája előre képes jelezni, ha gazdája rohamot fog kapni. Ők megérzik a szervezetben lezajló változásokat a szag alapján, jóval az előtt, hogy a beteg bármilyen tünetet észlelne.

A kutatók azt remélik, hogy ha a tréning sikerrel jár, akkor a kutyás vizsgálatot a világ repterein bevezetve nem csak a lezárások lesznek enyhíthetőek, de a koronavírus terjedése is jelentősen lelassítható lesz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást