Koronavírus: 6 dolog, amit meg kell tenned a járvány alatt és 6, amit semmiképp nem szabad!

Koronavírus: 6 dolog, amit meg kell tenned a járvány alatt és 6, amit semmiképp nem szabad!

Címlap / Életmód / Egészség / Koronavírus: 6 dolog, amit meg kell tenned a járvány alatt és 6, amit semmiképp nem szabad!

Nehéz eldönteni, a koronavírus járvány alatt melyek azok a dolgok, amikkel jobb felhagyni, és melyek azok, amiket mindennél fontosabb most megtenni. Hogy egy kicsit egyszerűbb legyen a jelenlegi helyzetben lavíroznod, elhoztuk, mi az, amit ne csinálj most, és mi az, amit mindenképp!

Amit most muszáj megtenned:

Kézmosás minél gyakrabban. Ne csak 5 másodpercig tartson, mert „úgysem jártam sehol”, hiszen lehet, hogy te most nem mentél el otthonról, de attól még kórokozók bárhol megbújhatnak. A kabátodon, amiben kiszaladtál a boltba, a pokrócon, amire ráültél a kanapén… Ha valamikor, akkor most tényleg fontos betartani a kézmosási szabályokat. Legalább 20 másodpercig, alaposan, szappannal!

Takaríts minél gyakrabban. Nem kell beszerezned a legdrágább tisztítószereket, hiszen nem igazán erősebbek, mint az olcsóbbak, de arra figyelj oda, hogy most gyakran tisztítsd át azokat a felületeket, amiket amúgy nem szoktál. Ilyenek a kilincsek, kulcsok, villanykapcsolók, asztalok és konyhai berendezések; ezeket napi szinten rengeteg alkalommal megérintjük, sokszor azután, hogy hazaértünk, és még nem mostunk kezet.

Tartsd a kapcsolatot a külvilággal. Jelenleg az a legnagyobb segítség, ha nem mész el otthonról, nem kirándulsz, és nem használod a tömegközlekedési eszközöket, csak ha nagyon muszáj. Azonban mentális és lelki téren egyáltalán nem tesz jót neked, ha most begubózol, és a tévé lesz az egyetlen társaságod. Jelenleg nagyon fontos a kapcsolattartás, ezért próbálj meg minél gyakrabban beszélni telefonon a barátaiddal, családtagokkal, és tartsatok videós találkozókat. Az első pár napban talán nem érzed ennek igényét, de hidd el, egy hét után nagyon fontos lesz odafigyelni rá!

Daria Shevtsova/pexels.com

Semmiképp se menj boltba csúcsidőben. Azaz ne próbálj meg odaérni elsők között a nyitásra (hidd el, rengetegen várakoznak ilyenkor az ajtóban), és ne menj akkor, amikor véget ér a munkaidő, ha meg tudod oldani amúgy máskor is. Bár szerencsére sokan otthonról dolgozhatnak, azért így is rengeteg embernek kell bejárnia a munkahelyére, és ők hazafelé menet tudják le a bevásárlást. Emiatt többen vannak az üzletekben, mint délelőtt 11-kor vagy délután 2-kor. Ha van rá lehetőséged, inkább ilyenkor szaladj le a boltba, hogy kerüld az emberekkel való kontaktot. Az online élelmiszer házhozszállítást is kipróbálhatod, de érdemes akár már most leadni egy rendelést, mert olyan nagy az igény rájuk, hogy valószínűleg egy-két hétbe is telhet, mire eljutnak hozzád.

Tervezd meg a napjaidat. Könnyű céltalanná és némileg depresszióssá válni, ha néhány napja nem mozdultál ki, napfény közvetlenül csak az ablakból érte a bőrödet, és nem tudod, mihez kezdj magaddal. Pedig hidd el, sokkal több szórakozási lehetőséged van otthon, mint hinnéd! Nem csak a tévénézés és az olvasás opció, de most eljött a lehetőséged arra, hogy művészkedj, tanulj valamit, takaríts, vagy belekezdj akár egy novella megírásába. Minden napra tervezz be magadnak előre 2-3 elfoglaltságot (akár a mosogatás vagy a hajmosás is lehet egy); a lényeg, hogy minden napra legyenek meg a kötelező pontok, hogy ne válj túl hamar céltalanná.

Kérj segítséget, vagy ajánld fel te. Attól függően, hogy milyen helyzetben, korcsoportban vagy, neked kell eldöntened, melyik kategóriába tartozol. Az idősebbek, legyengült immunrendszerrel rendelkezők, kismamák és kisgyerekesek nyugodtan kérjenek segítséget a közel élő ismerősöktől, szomszédoktól bevásárlásban, kutyasétáltatásban. Nekik semmiképp sem kellene jelenleg odakint lenniük, mert még egy párperces séta alatt is elkaphatják a fertőzést. Ha viszont fiatal, erős immunrendszerű ember vagy, ajánld fel te a segítséged! Neked semmivel sem kerül több energiádba a saját bevásárlásod mellett letudni a szomszéd néniét, de neki az egészsége megőrzésében óriási szerepet játszik.

IgorTishenko/depositphotos.com

Amit ne csinálj

Ne találkozz sok emberrel – sőt, ha lehet, inkább senkivel. Sajnos még mindig vannak, akik nem veszik komolyan a járványt, és nagyobb csoportokban ülnek kint a parkban, vagy mennek el kávézóba, esetleg egy közeli ismerőshöz házibuliba. Te ne tedd! Hiába csak egy kerti sütögetésről van szó, amin heten lennétek a régóta ismert barátaiddal, és senki sem érzi magát betegnek, akkor sem lehet elég óvatosnak lenni. Ha most pár hétig mindenki otthon marad, előbb véget érhet a járványidőszak!

Ne raktározz el mindent. A boltokat szerencsére rendszeresen feltöltik, de mindannyian láttunk már embereket raklapszámra vásárolni olyan alapanyagokból, amelyekből egy is bőven elég lenne, így rövid távon könnyen kialakulhat áruhiány. Természetesen fontos, hogy legyen otthon étel, és ne kelljen nap mint nap boltba menni, de felhalmozni, pánikvásárolni, mások elől mindent megvenni nem szabad! Mindig annyit vegyél, amennyire szükséged van.

Ne utazz feleslegesen. Ez rövid távokra is vonatkozik. Ha teheted, inkább sétálj vagy biciklizz, esetleg szállj autóba, de tömegközlekedést és vonatokat egyelőre ne nagyon használj, hacsak nem muszáj. A különböző felületeken a baktériumok és vírusok hosszú ideig megmaradhatnak, ezért nem is kell, hogy a közeledben más emberek álljanak, hiszen így is ki vagy téve a fertőzésveszélynek.

Noelle Otto/depositphotos.com

Ha beteg vagy, alapos megfontolás után menj orvoshoz. Ez alól azok az esetek kivételesek, amelyek tüneteiben nem hasonlíthatók a koronavírushoz. Amennyiben azt érzed, hogy akár te is elkaphattad, telefonon jelezd az orvosodnak, ügyeletnek, és semmiképp se menj be a helyszínre. Ha viszont másfajta problémád van, csak akkor találkozz személyesen az orvosoddal, ha tényleg nincs más megoldás. Szerencsére az e-receptek ezen a téren rendkívül hasznosak! 

Ne higgy el mindent, amit a neten olvasol. Sajnos a koronavírus megjelenésének kezdete óta tele van a világháló olyan álhírekkel, kamu tanácsokkal és videókkal, amelyek messze nem felelnek meg semmilyen valós állításnak. A legtöbb csak pánikot akar kelteni, vagy még több olvasóra és lájkra szert tenni, ennek pedig sokan bedőlhetnek.

Mindig járj utána annak, hogy amit olvasol, és megosztanál másokkal üzenetben vagy a faladon, tényleg valós-e, vagy csak egy megbízhatatlan forrásból származik. Ne keltsünk felesleges pánikot – ez vezetett például az őrült bevásárlási hullámhoz is, ami végül valós problémákat eredményezett.

Andrea Piacquadio/pexels.com

Ne szedj antibiotikumot – csak orvos utasítására! Bár szerencsére ez sok embernél magától értetődő, azért így is vannak olyanok, akik minden betegség megoldását az antibiotikum-kúrában látják. Sajnos megelőzés szempontjából is. Ez több okból kifolyólag is nagyon-nagyon veszélyes! Kezdjük ott, hogy a koronavírus egy vírus, míg az anbitiotikum a baktériumfertőzések ellen hatásos, de ott sem mindegy, melyik hatóanyagot milyen baktériumra szedjük. Azaz semmit sem ér a jelenlegi járvánnyal szemben.

Másrészről az emberiség egyik nagy problémája lesz néhány év múlva a rezisztens baktériumok elterjedése, ugyanis egyre ellenállóbbá válnak a gyógyszerekkel szemben – hiszen sokan minden kis bajra ezeket szedik. Ha beteg vagy, kérd ki az orvosod tanácsát (akár telefonon), de saját döntésből ne kezdj el mindenfélét beszedni.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!