Hírek

Koronavírus: Így befolyásolja a járvány a szerelmi életünket

Koronavírus: Így befolyásolja a járvány a szerelmi életünket

A koronavírus már több milliárd embert kényszerít világszerte arra, hogy ideiglenesen az otthonában maradjon – ez egyeseknek könnyebbséget, másoknak nehézséget jelent. Most egész biztos, hogy sok családról kiderül, mennyire működőképesek az embert próbáló élethelyzetekben, hiszen az ilyen krízisek mindig felszínre hozzák a problémákat.

De mi történik azokkal, akik éppen egyedülállóak? A körülmények semmiképpen sem ideálisak a személyes ismerkedéshez, a randizáshoz… És mi a helyzet otthon, a hálószobában? Mennyire kell tartanunk a fertőzésektől családon belül, egyáltalán a koronavírus nemi úton is terjed?

A Guardian magazin összegyűjtötte az eddigi tudnivalókat a vírust illetően, és ajánlásokat készítettek arra vonatkozóan, mit kell figyelembe venniük a felnőtteknek a szexuális életet tekintve. Bár azt mindannyian tudjuk már, hogy a leghatékonyabb védekezés a higiénia maximális betartása, a távolságtartás és a rendszeres kézmosás, az érintkezést nyilván nem lehet kihagyni a szexuális életből.

Nem is kell, ha monogám párkapcsolatban élünk és ügyelünk arra, hogy ne fertőződjünk meg, azaz betartjuk az előírásokat és lehetőség szerint otthon maradunk a vírus lecsengéséig.

Ebben az esetben természetesen semmilyen megkötéssel nem kell élnünk a szexuális életet illetően, már csak azért sem, mert nagyon jó esély van arra, hogy egy esetleges fertőzés esetén a hétköznapi együttélés is bőven elegendő lesz arra, hogy átadjuk egymásnak a vírust. 

Mit tegyenek a szinglik?

Sajnos rossz hírekkel is szolgáltak a Guardian által megkérdezett szakértők, ugyanis az egyedülállóknak most semmiképpen sem javasolják a személyes érintkezést és az új kapcsolatok kialakítását. Ugyan a koronavírus nem terjed szexuális úton, nemi érintkezéssel, cseppfertőzéssel igen – ez utóbbi pedig gyakorlatilag kivédhetetlen a találkozásokat illetően. Elég egy kézfogás, és máris gazdát cserélhetnek a vírusok, nem beszélve a csókolózásról, ami éppúgy kihagyhatatlan része a randevúknak. Ha most szeretnél ismerkedni, akkor arra egy biztonságos mód van, ez pedig online kapcsolatlétesítés, mint amilyen a csetelés, vagy a videóbeszélgetés.

A személyes interakciók csökkentése, a két méter távolság megtartása erősen javasolt mindenki számára, még azoknak is külön kell figyelniük erre, akik tünetmentesek.

Egyértelműen belátható, hogy az említett feltételek nem tarthatóak be akkor, ha akár csak egy fikarcnyi romantikát is szeretnétek belecsempészni az első néhány hetetekbe, hónapotokba. 

Sajnos ez a kényszerhelyzet felülírja az ismerkedés, randevúzás lehetőségeit, alapszabályait is, de fontos megérteni, hogy annál hamarabb folyhat tovább minden a régi mederben, minél hamarabb sikerül úrrá lenni a jelenlegi helyzeten. Ha vissza tudunk venni a személyes interakciókból, érintkezésekből, akkor gyorsabban visszatérhetünk a hétköznapokba éppúgy, mint a randevúk világába. 


loriklaszlo/depositphotos.com

Mi a helyzet a szexjátékokkal?

Mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed, azonban a szappanos öblítésre nagyon rosszul reagál, a szokásos higiéniai előírások vonatkoznak a szexjátékok tisztítására is.

Elegendő, ha átöblíted őket szappannal, majd alaposan lemosod vízzel, és ezzel máris kizárhatod a felülfertőzést. 

Összefoglalva tehát nem tilos a szeretkezés monogám és valószínűsíthetően vírusmentes kapcsolatokban sőt, egyenesen ajánlott, hiszen az együttlét remek stressz- és szorongásoldó. Ugyanakkor nem célszerű most személyesen ismerkedni és kerülni kell az érintkezést mindazokkal, akikkel nem élünk egy háztartásban, hiszen a vírus cseppfertőzéssel – így érintéssel, csókkal, de még puszival is – gyorsan és könnyen terjedhet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást