„Mióta gyerekeim vannak, folyton kapkodok!” Egy módszer, ami segít

„Mióta gyerekeim vannak, folyton kapkodok!” Egy módszer, ami segít

Címlap / Életmód / Egészség / „Mióta gyerekeim vannak, folyton kapkodok!” Egy módszer, ami segít

Nem kell kapkodni

Végre szépen, lassan végigcsinálhatom a reggeli rutinom, és nem kell félig kifestett szemmel, vagy reggeli nélkül elindulni. Van időm komótosan becsomagolni a szendvicseket a gyerekeknek, csinálhatok egy finom habos kávét is magamnak. Szóval nyerek annyi időt, amennyire pont szükségem van ahhoz, hogy kellemesen elindíthassam a napomat.

Végiggondolhatom, mi vár rám ezen a napon

A mindennapok sikere abban rejlik, hogy van-e elég időnk végiggondolni azt, milyen feladataink lesznek, hova kell a gyerekeket furikázni délután, hol, mennyi időt kell várakoznunk, és ezalatt lesz-e időnk bevásárolni, vagy tankolni a kocsival. Nekem nagyon sokat segít, ha a munkakezdés előtt lassan átgondolhatom, mi vár rám aznap.

Reggeli kávé
unsplash

Ha elég korán kelek, a napfelkelte csodás látványa csak az enyém

Ezt persze nem minden évszakban jó végignézni a teraszról, az tény. Tavasszal és nyáron szuper időtöltés, de akár ősszel is jó egy meleg kardigánban a friss levegőn meginni a kávét, miközben épp felkel a nap és magához tér a természet.

SrdjanPav/istockphoto.com

Csendesen elmajszolhatok egy lekváros pirítóst

Azt mondják, a reggelit nem szabad csak úgy befalni. Nekem eddig még soha nem sikerült normálisan megreggeliznem, állandóan kapkodva, vagy sehogy sem. Mostantól ez másképp lesz! Szép lassan majszolgatom majd az eperlekváros pirítóst, és iszogatom a habos kávém, miközben a reggeli híreket olvasgatom.

Sokkal kreatívabb leszek egész nap

Vannak, akik inkább este, éjszaka kreatívabbak, olyankor tudnak hatékonyan dolgozni (sok grafikus például, de írók is vannak ezzel így). Valószínűleg ők nem tűzik ki célul azt, hogy majd hajnali ötkor kelnek. Nekem viszont az a tapasztalatom saját magammal kapcsolatban, hogy a korai kelés felturbózza az agyam, és sokkal jobban tudok gondolkodni egész nap.

Már csak az itt felsoroltak miatt is érdemes korán kelni, de ez nem megy mindig könnyen. Főleg, ha máshoz vagyunk hozzászokva. Nehéz átalakítani a már kialakult rutint. Az én életem eddig úgy alakult, hogy nagyon későn kerültem ágyba, így mindig kínszenvedés volt a reggeli, korai kelés. Ennek ellenére, amikor sikerült kicsit fókuszálnom, rájöttem, hogy a hajnalnak van egy különleges, csendes hangulata, ami megalapozhatja az egész napot.

Olyan pillanatok ezek, amelyek felébresztenek, és jó érzéssel töltenek el. Fantasztikus érzés az a tudat, hogy nem vagyok késésben, van elég időm mindent összekészíteni, van időm kicsit mélázni, gondolkodni. Ez annyira motiváló számomra, hogy erőt ad ahhoz, hogy mindig korán keljek.

A koránkelés hatása a kreativitásra
eclipse_images/istockphoto.com

Az alvás nagyon fontos

Nem elhanyagolható érv a korán fekvés, korán kelés mellett az, hogy sokkal egészségesebb, mint a késői fekvés, késői kelés kombináció. Ez persze csak akkor igaz, ha ki tudjuk aludni magunkat, azaz megvan az a 7-8 óra alvás, ami egy felnőtt embernek szükséges. Nekem ez a legtöbbször esélytelen volt, így többnyire kialvatlanul vágtam bele a rám váró feladatok tömkelegébe.

Pedig azok, akik korán kelnek, sokkal pozitívabban képesek hozzáállni az előttük álló naphoz, és kevésbé hajlamosak szétesni. Erre hajtok én is. Kutatások arra is rávilágítottak, hogy azok, akik a korai fekvés-korai kelés kombinációval élik mindennapjaikat, ritkábban küzdenek depresszióval.

Nálam a legnagyobb probléma ebben a kihívásban a korai lefekvés. Valahogy mindig az esti órákra maradnak azok a pillanatok, amelyekből töltekezhetek. Ezeket át kell ültetnem reggelre, és akkor minden könnyen megy majd.

Ha szeretnél te is megbizonyosodni arról, milyen kellemes és kreatív lehet a reggel – rohanás nélkül, ütemezd be a korai lefekvést, és aludd ki magad, hogy ne essen nehezedre a korai kelés. Állítsd át a rutinod, hogy a bioritmusod is képes legyen mielőbb alakulni. Sok sikert!

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást