Mentálisan kimeríthet, ha már novemberben karácsonyi zenét hallgatsz

Mentálisan kimeríthet, ha már novemberben karácsonyi zenét hallgatsz

Címlap / Életmód / Lélek / Mentálisan kimeríthet, ha már novemberben karácsonyi zenét hallgatsz

Komoly hatással van a mentális egészségedre, ha már novembertől a karácsonyi dalokat kell hallgatnod – egy idő után ugyanis aktívan kell azzal törődnöd, hogy ki tudd őket zárni, és ezzel pontosan az ellenkező effektust érik el a számokkal, mint amit terveznek. Persze azért nem kell félteni a plázák üzemeltetőit sem: a trükkjeikkel ügyesen tudnak karácsonyi vásárlásra csábítani még akkor is, ha két hónap van az ünnepig.

Akárhányszor meghallom Mariah Carey vagy Michael Bublé örökbecsű dalait valamikor november elején, mindig kiráz a hideg: idén még bőven bőrdzsekiben és sportcipőben mászkáltunk, amikor először felcsendültek ezek a slágerek, és szörnyű érzés volt, hogy már most ránk akarják erőltetni a karácsonyi hangulatot. A boltoknak és plázáknak persze ez a vásárlómennyiség növelésére tett kísérletük, ami általában be is jön, de milyen áron? Szakértők szerint egyenesen a mentális egészségünket is szabotálhatja ez a zenedömping.

A legnagyobb veszélyben a boltok dolgozói vannak: ők napi szinten legalább 8, de inkább 10 órában hallják ezt a zenét, egy idő után pedig már arra kell koncentrálniuk, hogy kizárják a fejükből, ami már magában megterhelő mentálisan.

A karácsonyi zenétől ugyanis sokkal nehezebben tudnak dolgozni, ez pedig nyilván kihat a hatékonyságukra és a munkavégzésükre. A másik probléma a karácsonyi zenével az, hogy sokaknak a stresszes ünnepi időszakot juttatja az eszébe.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást