Hozzávalók:
1 liter tejszín
20-30 dkg darált mák
5-6 evőkanál kristálycukor
20-30 dkg erdei gyümölcs (lehet fagyasztott is)
2-3 rúd egész fahéj
3 dl vörösbor
őzgerincforma
Elkészítés:
A tejszínt keverőtálba tesszük, hozzá teszünk 2 evőkanál cukrot, majd turmixgéppel közepes fordulaton habot készítünk belőle. Ha elkészült, hozzáadjuk a mákot, és lassú fordulaton elkeverjük – ezt inkább kézi habverővel csináljuk. Fogjuk az őzgerincformát, folpackkal kibéleljük úgy, hogy minden oldalán lelógjon a fólia. Ebbe beleöntjük a habot, leütögetjük, behajtjuk a fóliának a széleit és fagyasztóba tesszük. Amíg megfagy, elkészítjük az erdei gyümölcs mártást; egy lábasba beletesszük a kristálycukrot és karamellt készítünk, ehhez hozzáadjuk az erdei gyümölcsöt, a fahéjat és a bort, majd addig főzzük, amíg lekvársűrűséget nem kapunk.
Tálalás: kivesszük a fagyasztóból a parfét, ujjnyi szeleteket vágunk belőle, majd a gyümölcsmártással tálaljuk, mentalevelekkel díszíthetjük.