Egészség / Életmód

Kocogás télen kezdőknek

Kocogás télen kezdőknek

Nemcsak a meleg hónapokban lehet kocogni. A téli joggingnak is megvannak az előnyei, ha betartjuk az összes biztonsági óvintézkedést. Ha az új évben te is a legolcsóbb és leghatásosabb sporttal szeretnél formába lendülni, akkor ismerd meg a hidegben való kocogás titkait:

Légzés

A hideg levegő miatt edzés közben légzési problémák merülhetnek fel. Ezért futás közben viselj egy vékony, légáteresztő sálat, amelyet a szád és orrod elé helyezel, mint egy maszkot. Ez azért szükséges, mert így melegebb levegőt fogsz belélegezni és csökkennek a potenciális légzési nehézségek. Mindig lélegezz az orrodon keresztül. 
Figyelj arra, hogy ne kocogj nagy ritmusban, hogy hirtelen ne tudjon túl sok hideg levegő jutni a tüdődbe. Inkább hosszú, de mérsékelt intenzitású szaladást vállalj be.  

Felmelegít

A hidegben való kocogás egyik nagyszerű előnye, hogy felpezsdíti a vérkeringést, és jóleső meleg futja át a testet.
Vigyázz azonban, mert ha az izmok nincsenek bemelegítve, hideg hatására begörcsölhetnek. Ezért a futás előtt végezz nyújtógyakorlatokat.

Öltözz fel megfelelően

Sem túlöltözni, sem alulöltözni nem szabad. Próbálj beszerezni egy polipropilén felsőt (esetleg nadrágot is), mert ezek a speciálisan kardiógyakorlatokra gyártott anyagok tartják a meleget és szárazságot. A puha gyapjas ruhadarabok, pulóverek és nadrágok nem megfelelőek, mert átáznak az izzadságtól és átengedik a hideget.
Továbbá figyelj arra, hogy ne fuss hóban és sárban, mert a cipők könnyen átnedvesedhetnek. Továbbá mindig viselj sapkát, ugyanis a test hőmérsékletének 40%-a a fejen át távozik. Ha fagypont alatt van, viselj maszkot vagy sálat az orrod előtt, hogy a csípős hideg ne okozzon légzési nehézségeket. Kesztyű általában nem szükséges.

A futás helyrebillenti az anyagcserét

Az evolúciós elmélet szerint télen testünk zsírraktározásra van programozva, ezért lassúbb az anyagcsere. Kocogással azonban felgyorsítjuk és megelőzzük a zsír lerakódását.
Figyelj azonban, hogy rendszeresen kocogj (például kétnaponta), megszokott időpontokban, hogy fenn tudd tartani anyagcseréd ritmusát.

Maradj hidratált

Mivel kocogás közben sokat izzadsz, a hideg miatt pedig a levegő sokkal szárazabb, kulcsfontosságú, hogy pótold a szervezetből kivont vizet.
Ezen kívül a jól hidratált szervezet kisebb eséllyel lesz kitéve a meghűlésnek vagy légzési nehézségeknek. Kocogáskor vigyünk tehát magunkkal egy palack vizet, és a pihenőkön igyunk belőle.

A szél

Hideg szélben óvatosan kell kocogni, mert a fagyos, csípős hideg veszélyes lehet. Vegyünk fel sapkát, túlzott hidegben hordjunk maszkot vagy sálat orrunk előtt, és általában, figyeljünk a megfelelő öltözködésre. Ajánlott széllel szemben kezdeni a kocogást és visszafelé, már bemelegedett testtel, „hátszéllel” futni.
Lehet, hogy az első téli kocogások nagy akaraterőt fognak igényelni, de amikor rákaptunk a kellemes téli mozgásformára, már igényelni fogjuk. Mindenki tisztelni fog akaraterőnkért és irigyelni fog kitartásunkért, a jó kondi és edzett alak pedig nem marad el!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást