Kőbe vésett karriertippek, amikkel inkább ne foglalkozz

Kőbe vésett karriertippek, amikkel inkább ne foglalkozz

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Kőbe vésett karriertippek, amikkel inkább ne foglalkozz

Akadnak olyan aranyszabályok a karrierépítésben, amelyeket állítólag be kell tartania mindenkinek. Mi viszont lerántjuk a leplet arról, miért nem kell elmenned mindenkivel kávézni, miért nem kell mindent előre megtervezni, s egy-két „üres” év az önéletrajzodban miért nem ciki.

„Sose utasítsd vissza a kapcsolatépítési lehetőséget!”

A kapcsolati tőke fontosságáról nem véletlenül szokás ódákat zengeni – becslések szerint ugyanis a pozíciók nagyjából 70%-a ennek felhasználásával kerül betöltésre. 

Ez azonban messze nem azt jelenti, hogy minden találkozóra, telefonbeszélgetésre és e-mail váltásra készségesen igent kell mondanod – szó sincs ugyanis arról, hogy akkor a híd alatt végeznéd. 

Mindenképpen a minőségre koncentrálj inkább a mennyiség helyett, és ha valakivel kapcsolatban ellenérzésed van, ne hallgass az észérvekre!

„A stratégiai gondolkodás mindennél fontosabb!”

A stratégia jó dolog, de csak akkor, ha jókor, jó helyen és megfelelő mértékben használjuk. A karrierépítés során semmiképpen sem szabad elhanyagolnod az érzéseket, illetve az intuíciód – hiszen ezek radar pontossággal jelezhetik a lehetőségeket és a veszélyeket. 

Ahogy Steve Jobs mondta: „Nem kötheted össze előre a pontokat, csak akkor, ha visszatekintesz rájuk.” Ne akarj tehát sok-sok lépéssel előrébb járni, inkább koncentrálj a jelenre, annak minden aspektusára!

„Szűkítsd le az ötéves tervedet!”

A célok megfogalmazása és az időtávlatban való gondolkodás meglehetősen hasznos. De vigyáznod kell, mert ha az esetleges külső elvárásoknak megfelelően leszűkíted vagy kisebbíted a megvalósítandó dolgokat, légyegében elgáncsolod saját magadat. 

A koncepció lényege az lenne, hogy a lehető legtöbbet hozd ki önmagadból – ezt akkor is vállalnod kell, ha az a bizonyos „legtöbb” mások szemében már-már vérlázítóan sok. 
A képességeiddel viszont mindenképpen legyél tisztában, mert fahanggal hiába állsz popsztárnak!

„Csinálj egyszerre több dolgot!”

Attól függ, hogyan értelmezzük ezt a tanácsot.

Amennyiben a „multitaskingról”, tehát az egyidejű feladatmegoldásról van szó, melynek keretein belül egyszerre vacsorázol, dolgozol és ellenőrzöd a gyerek leckéjét, akkor ez tulajdonképpen egyenlő a karrier-öngyilkossággal. Sőt, még negatív egészségügyi hatása is van! 

Vannak ugyan olyanok, akiknek a vérükben van az ilyesmi, s nekik tényleg nem okoz plusz stresszt, ők azonban csupán az emberiség töredéke. Bátran ismerd be, ha nem tartozol közéjük, és ne is akarj úgy tenni!

„Nem lehet üres időszak az önéletrajzodban!”

Volt olyan kor, amikor néhány hónapnyi munkaszünet az önéletrajzban „közveszélyes munkakerülésnek” számított. Ez azonban már a múlté. Főleg most, amikor az önmegvalósítás tulajdonképpen határtalan dolog.

Külföldön abszolút elfogadott, hogy az állásra jelentkező emberke utazással, önkéntességgel vagy valamilyen hobbival töltött egy-két évet – ebben semmi ciki nincsen! Nem kell tehát szünetmentes robotnak tettetned magad, vagy esetleg kamuznod ezen a téren. Nyugodtan légy őszinte!

„Visszaülni az iskolapadba mindig hasznos!”

Tény, hogy bármiféle ismeret hozzájárul a szellemi-lelki gyarapodáshoz. A karrieredet azonban csak az a képzés viszi előre, mely tényleg kapcsolatban áll a céljaiddal, illetve köze van az érdeklődésedhez. 

Ne ess abba a hibába, hogy felhalmozol egy csomó papírt, összetanulsz mindent, utána pedig ott állsz tanácstalanul, mert nem tudsz válaszolni a kérdésre, hogy ki is vagy te!
 Ne félj valami teljesen mást tanulni, mint amit eddig csináltál, ha éppen erre érzel indíttatást – ugyanakkor légy észnél, ne pazarold fölöslegesen az energiád!

„Készülj, készülj, készülj!”

Állásinterjúra, megbeszélésre, prezentációra – készülni kell mindenre! Vagy mégsem? A karrierguruk egyetértenek abban, hogy minden jobban sikerül, ráadásul a közérzeted is jelentősen javul, amennyiben hajlandó vagy egy kis teret engedni az improvizációnak. 

Úgysem történhet minden 100%-ban úgy, ahogy eltervezted, ne akarj tehát az irányításod alá vonni minden apró részletet! Ha elengeded a maximalizmust, illetve az ehhez kapcsolódó szorongást, valósággal felszabadulsz majd – ezt megígérjük neked!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást