Egészség / Életmód / Lélek

Kiút a krízisből: óriási lehetőség áll most előttünk a lelki fejlődésben – lépésről lépésre

Kiút a krízisből: óriási lehetőség áll most előttünk a lelki fejlődésben – lépésről lépésre

Örök optimistaként a koronavírus idején is igyekszem a jó dolgokra koncentrálni, próbálom ebben a nehéz helyzetben is meglátni a fejlődési lehetőségeket, a pozitív eshetőségeket. Persze, ahogy múlik az idő, úgy lesz egyre nehezebb ezen az oldalon maradni – addig is vigasztal a tudat, hogy a krízisek annál jobban erősítenek meg minket, minél inkább kilépünk általuk a komfortzónánkból…

Mindig az aktuális teendőkre fókuszálj

A jelenlegi helyzetben az egyik legnehezebb dolog a kiszolgáltatottság: nem csak a vírusnak, egy komplett rendszernek vagyunk kiszolgáltatva, nem is beszélve a családunkról. Ez sokak számára óriási kihívás és nehézség, ezért nem mindegy, miként állunk a hétköznapi teendőkhöz.

Próbálj meg mindig az aktualitásokra fókuszálni, az adott nap, legfeljebb napok feladataira, mert ez most nem a hosszú tervek, és főleg nem a tervezhetőség ideje.

Nagyon sokat segít, ha sikerül kialakítani egy napi rutint, ami legalább részben megadja a vágyott biztonságérzetet, és egyúttal lehetőséget teremt arra, hogy a közös, a családi és az egyéni fejlődésre tudjatok koncentrálni.

Fejlődési lehetőség: Megtanulhatsz rövidtávú célokat kitűzni és a jelennek élni.

VaDrobotBO/depositphotos.com

Arra koncentrálj, amit megtehetsz

A közösség iránt vállalt felelősség miatt most csorba esett a szabadságunkon, és nagyon is könnyű túlhangsúlyozni a hiányosságokat, a korlátokat. Ez sajnos mindenkiben feszültséget szül, amire semmi szükség – de akkor mit lehet tenni?

Először is próbálj arra koncentrálni, amit ilyen körülmények mellett is megtehetsz, ne pedig arra, amiben korlátoltak a lehetőségeid.

Nem tudtok elmenni moziba, de megnézhettek az otthon biztonságában egy filmet, nem tudtok szervezett túrán részt venni, de az egy háztartásban élő családtagjaiddal elmehetsz kirándulni, és így tovább. Szánd az időt a szeretteidre, önmagadra és végre keríts sort azokra az otthon elvégezhető feladatokra, amiket idáig elnapoltál. 

Fejlődési lehetőség: Szembesülhetsz az egyéni korlátaiddal és megtanulhatsz segítséget kérni, ha szükséges. 

Legyél úrrá az érzelmi bizonytalanságon

Ahogy minden válsághelyzet, úgy a koronavírus által okozta nehézségek is nyomasztó bizonytalanságot hoznak magukkal. Természetes, hogy cikáznak benned a kétségek, az érzések, és azt se tudod, merre indulj el. Ebben a helyzetben mégis hogyan lehet a lelki fejlődésre koncentrálni? Például azzal, hogy minden erőddel megpróbálsz úrrá lenni a bizonytalanságon. Most mindennél fontosabb ápolni az érzelmi kötelékeket, rendszeresen kifejezni, elmondani a családtagok számára az érzéseidet.

Gondoskodni kell másokról, de mi magunk is igényeljük a gondoskodást – ezt bátran szóvá teheted otthon is!

Az érzelmi támasz nagyon fontos ebben a nehéz helyzetben, és még azoknak is szüksége lesz a szeretgetésre, akik szeretnek keményen ellenállni a kedves közeledésnek. Nincsenek is jobb önismereti tréningek, mint az ilyen és az ehhez hasonló vészhelyzetek: nem csak felismerjük, milyen igényeink vannak a válságban, azzal is tisztába kerülünk, közvetlen családtagjaink mit igényelnek. 

Fejlődési lehetőség: Megtanulhatod kimondani az érzéseidet, mélyebb gondolataidat, jobban és könnyebben rá tudsz hangolódni a szeretteidre. 

skvalval/depositphotos.com

Nézz szembe a határaiddal

Legalábbis azokkal, amik láthatatlanok! A krízishelyzetek felszínre hozzák azokat a tulajdonságokat, amik idáig a felszín alatt lapultak – ez sok esetben szembenézést jelent negatív oldalunkkal, nem kifejezetten szerethető vonásainkkal.

A félelem, a tehetetlenség érzése ugyanúgy megjelenhet most, mint a kétségbeesés, az ingerültség, vagy éppen az elhagyatottság.

A helyzet súlyosságától és a saját, speciális élettörténetedtől, személyiségedtől függ, mi bukkan fel belőled, mikor tényleg rosszra fordulnak a dolgok. Ez nagyon ijesztő lehet, másrészt viszont felszabadító, hiszen most megismerheted az eddig rejtegetett oldaladat, azt, ami idáig előtted is titkos volt – hát még a családod előtt! Persze, rájuk is ugyanúgy igaz ez állítás, ők sem ússzák meg a kirohanásaidat, de sem az övékét. Ez nyilván elsülhet rosszul is, és még jobban elmérgesedhetnek az egyébként is nehéz kapcsolatok, de a lehető legjobban is kijöhettek a helyzetből: sokszor a családi problémák azok, amiknek a hatására ismét egymásra találnak a felek.

Fejlődési lehetőség: Megtanulhatod, hogyan kell hatékony kompromisszumokat kötni, megismerkedheted és elfogadhatod a személyiséged árnyoldalait, legyőzheted a gyengeségeidet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást