Kiskedvencek az irodában – A boldog munkahely titka

Kiskedvencek az irodában – A boldog munkahely titka

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Kiskedvencek az irodában – A boldog munkahely titka

Számtalan oka van annak, amiért a kutyát manapság az ember legjobb barátjaként emlegetjük. Ezek a különleges élőlények nem csak hűséges és szerető társak, de ráadásul még az egészségünk megőrzéséhez is hozzájárulhatnak. Sőt! Az elmúlt évek kutatásai azt sugallják, hogy ők jelenthetik a kulcsot a boldog munkahelyi élethez. Íme néhány indok a kutyabarát munkahelyek mellett!

Javítják a hangulatot!

Kutatásokból kiderült, hogy a kutyatulajdonosok sokkal kisebb valószínűséggel szenvednek depressziótól, összehasonlítva azokkal, akik nem rendelkeznek házikedvenccel.

Az állattartás nem csak a rossz hangulat megelőzése ellen hatásos, de a depresszióban szenvedő betegek gyógyulását is elősegítheti, azáltal, hogy megkönnyíti az időről-időre visszatérő depresszív epizódok legyőzését.

Sőt! Egyes esetekben a kutyák hatékonyabb gyógymódnak bizonyultak, mint a gyógyszeres kezelés. Ennek okát leginkább az oxitocin hormonban kell keresnünk. Az állatok közelsége ugyanis növeli a szervezetünkben az oxitocin, vagyis a „jó érzés” hormon mennyiségét.

 

Csökkentik a stresszt!

A kutyák egyik legnagyobb egészségügyi előnye, hogy csökkentik a stresszt.

Az International Journal of Workplace Health Management című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint, míg az állatok közelében dolgozó személyeknél a stressz-szint jelentősen csökkent a nap folyamán, addig azoknál, akiknek nem volt lehetőségük bevinni kiskedvenceiket a munkahelyükre, a stressz-szint idővel emelkedni kezdett.

A kutyabarát munkahelyeken az alkalmazottak a szüneteiket kutyasétáltatással, vagy játékkal töltötték, így sokkal koncentráltabbnak és energikusabbnak érezték magukat, mikor végül visszatértek a munkához.

Az állatok jelenlétének köszönhetően az alkalmazottak nem csak elégedettebbek voltak, de a munkateljesítményük is javult.

 

Összehoznak minket!

A British Journal of Health Psychology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy a kutyák megkönnyíthetik a barátkozást, és a kapcsolatteremtést, ezáltal hozzájárulhatnak a mentális egészségünkhöz és elősegíthetik a csapatmunkát.

A kiskedvencek tökéletes beszélgetési alapot szolgáltathatnak az emberek számára, így könnyen megtörhetik a kezdeti jeget, ha ismerkedésről, vagy társalgásról van szó.

Mindez lehetővé teheti, hogy barátságosabb viszonyt alakítsunk ki kollégáinkkal, ami nagy valószínűség szerint a munkateljesítményünknek és a karrierünknek is jót tesz majd.

 

Mozgásra ösztönöznek!

Az irodai munka során gyakran megesik, hogy az ember megfeledkezik az időről, és már csak a munka végeztél tűnik fel neki, hogy az egész napját az asztalánál ülve töltötte, anélkül, hogy időnként megtornáztatta volna elgémberedett végtagjait.

Ennek megelőzéséhez tökéletes eszközt jelenthetnek az irodai kutyák. Kiskedvenceink ugyanis rákényszerítenek minket arra, hogy időnként felálljunk a számítógép elől, és alkalmanként kimozduljunk a négy fal közül.

Egy tízperces séta kint a szabad levegőn a koncentrációs képességeinkre és kreativitásunkra is pozitív hatást gyakorol, így a pihenés után felfrissülve térhetünk vissza a munkánkhoz!

 

Óvják az egészségünket!

A kutyabarát iroda egyben kevesebb megbetegedést is eredményezhet.

A kiskedvencek mozgásra ösztönöznek minket, így megelőzhetik a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

A National Institute of Health nevű szervezet kutatói egy vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy az állatok segíthetnek csökkentetni a vérnyomást, a koleszterin, valamint a triglicerid-szintet, vagyis mindazon tényezőket, melyek hozzájárulhatnak a szívinfarktushoz.

Emellett a kutyák egészségügyi problémáinkat is előrejelezhetik.

Megfelelő kiképzés esetén, a kutyák képesek arra, hogy jelezzék, ha cukorbeteg gazdájuknak leesne a vércukorszintje.

 

Javítják a cég megítélését!

A kutyabarát cég bizalmat ébreszthet a vevők illetve az ügyfelek szemében is.

Mary Hope Kramer állatszakértő inc.com-nak adott interjújában elmondta, tapasztalatai szerint az állatok jelenlétében a meetingek is sokkal jobb hangulatban telnek, és az ügyfelek is közvetlenebbül viselkednek.

Azzal, hogy egy cég kutyabarát munkahellyé válik, olyan modern és haladó szellemű vállalkozás benyomását keltheti az emberekben, mely nyitott a változásokra, illetve az újdonságokra, és odafigyel alkalmazottaira.

 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!