Kipróbált módszerek, hogy többet hozz ki az idődből

Kipróbált módszerek, hogy többet hozz ki az idődből

Címlap / Életmód / Egészség / Kipróbált módszerek, hogy többet hozz ki az idődből

Úgy érzed, az sem lenne elég, ha egy nap 28 órából állna? Vagy amikor lenne időd, de egyszerűen képtelen vagy rávenni magadat arra, hogy csinálj is valamit? Tippjeinkkel segítünk, hogy kihozd a mindennapjaidból a legtöbbet, és esténként ne azzal a tudattal térj ágyba, hogy mennyi mindent kellett holnapra halasztanod, hanem hogy mennyi mindennel végeztél idejében.

Vedd észre, hogy mitől érzed jobban magad!

Időnként nehéz rávenni magunkat, hogy hozzálássunk a mosatlanok elsikálásához, vagy lemenjünk sorba állni a postára. Nem is biztos, hogy más dolgunk van, egyszerűen csak kényelmes a kanapén ülni és tévét nézni vagy a közösségi oldal képernyőjét görgetni. 

Tudatosítsd magadban, hogy az adott pillanatban talán ehhez van több kedved, de hosszú távon akkor érzed jobban magad, ha a teendőid végére jutottál, míg az elvesztegetett idő bűntudatot fog okozni. Ha rájössz, hogy a feladatok elvégzése elégedettséget okoz, könnyebben fogod rávenni magad, hogy hozzájuk láss.

Az időd a legnagyobb értéked

Hasonlóan tudatosítanod kell magadban azt is, hogy az időd értékes. Amikor pénzről van szó, nem szórod meggondolatlanul, fölöslegesen a forintokat, mert tudod, hogy nem végtelen összeggel gazdálkodsz. 

A szívveréseink száma is meghatározott, egyszer csak elfogynak, és rajtad múlik, hogy melyik másodpercedet mivel töltötted. Ez persze nem jelenti azt, hogy mostantól az életedet a szex, drog, rock’n’roll hármas köré kell építeni, de gondolj arra, hogy minden pillanat érték, és értékes dologra kell fordítani: ez lehet bulizás, lehet a családdal töltött idő, lehet egy csendes este a teraszon egy teával és lehet a karriered építése is. 
A lényeg, hogy ne elvesztegetett pillanat legyen.

Keresd a hatékony módszert!

Minden feladatod előtt gondold át, hogyan tudod azt a leghatékonyabban elvégezni. Ne a leggyorsabb, hanem a leghatékonyabb módszert keresd! 

Például: amikor cikket írok, mindig átgondolom, elég-e, ha az interneten végzek egy kisebb kutatást a témában, vagy fel kellene hívnom egy szakértőt, esetleg emberekkel beszélnem, akik megosztják a saját történetüket. 
Ha úgy érzem, hogy ez utóbbi egy cikk hatékonyságához, információtartalmához érdemben nem sokat tenne hozzá, akkor e nélkül készítem el a cikket, és így még aznap lehet időm megírni egy másik cikket is.

Mire megy el az időd?

Sokan órákat töltenek a tévé előtt, vagy valamilyen sporttal vagy akár egy jó könyvvel, de nem akarják keresztülutazni a fél országot a harmadik unokatestvérük esküvője miatt. Neked kell eldöntened, hogy mi az, ami megéri az idődet, de vedd észre, hogy sokszor a mindennapi tevékenységeink rabolják a legtöbb időnket. 

Te például mennyi időt töltesz naponta a konyhában? Sok embernek szinte az egész napja elmegy az étel előkészítésével, pedig gyorsan is lehet egészségeset készíteni, például egy salátát egy finom dresszinggel, grillezett halat mikróban párolt zöldségekkel, és fagyasztott joghurtot desszertnek.
Persze, ha szeretsz főzni, nyugodtan fordíts rá időt, de ha ez csak egy feladat, akkor ne nyugodj bele, hogy minden napod ebből telik ki.

Adj át!

Sok ember azért nem ér a teendői végére, mert túl sok mindent vállal. Érdemes átgondolni, hogy a munkádban nem lenne-e érdemesebb alkalmazni egy asszisztenst, aki a csip-csup dolgokat elintézi helyetted, te pedig a fontosabb feladatokra koncentrálhatsz.

Ez úgy megnövelheti a hatékonyságodat, hogy akár még az asszisztensed fizetése is megtérül. De igaz ez az otthoni teendőkre is: ne akarj mindent elvégezni, vond be a feladatokba a többieket is. Ha nem egyedül laksz, akkor nem egyedül a te felelősséged rendben tartani a lakást.

Töltsd ki az üresjáratokat!

Belegondoltál már abba, mennyi idő megy el azzal, míg sorban állunk, váróteremben ülünk, vagy buszozunk? Érdemes ezt az időt is hasznosítani! 

Mindig legyen nálad egy könyv, vagy válaszolj ilyenkor a munkahelyi leveleidre, vagy csak vigyél magaddal egy noteszt, és fordítsd ezt az időt arra, hogy egy aktuális probléma megoldásán gondolkodsz.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást