6 kiló baktérium él bennünk. Az életünk múlik az egészséges bélflórán

6 kiló baktérium él bennünk. Az életünk múlik az egészséges bélflórán

Címlap / Életmód / Egészség / 6 kiló baktérium él bennünk. Az életünk múlik az egészséges bélflórán

Bármennyire is furcsa, vagy éppen bizarr, de az életünk függ attól, hogyan működik szervezetünkben a sok-sok milliárdnyi mikroorganizmus.

Korábban sejtésünk sem volt a fontosságukról, azt meg főleg elképzelni sem tudtuk, micsoda összetett rendszer szükséges ahhoz, hogy minden ideálisan működjön a testünkben. Manapság tudjuk, hogy a születéstől kezdve alapvető, mikor, milyen baktériumokkal találkozunk, illetve mennyire lényeges, hogy az összehangolt működésüket segítsük.

Létfontosságú baktériumok

Baktériumok mindenütt találhatóak a testünkben és a testünkön, de a legnagyobb mennyiségben a bélflóránkban bukkanhatunk rájuk.

Bizonyára hihetetlen, de mégis igaz, hogy egy átlagos felnőtt esetében 6-8 kilogrammot ezek a mikroorganizmusok tesznek ki – ez a mérhetetlenül magas szám is jól mutatja, milyen nagyon fontos a baktériumok szerepe a szervezet működésében.

Baktériumokkal már a születésünk pillanatában találkozunk: amint a kisbaba feje végighalad a szülőcsatornán, már meg is kapja azt a „kezdő adagot”, ami a bélflórájának ideális működéséhez szükséges. A császármetszéssel született babák nem esnek át ezen a fontos folyamaton, ezért manapság már egyre inkább bevett gyakorlat, hogy az édesanyától kenetet vesznek, és azt juttatják rá az újszülött arcára.

Ez nagyon ijesztő lehet, főleg annak tudatában, hogy már-már megdöbbentően ragaszkodunk a higiéniához. Azonban az az igazság, hogy ha nem ezek a jótékony baktériumok kerülnek túlsúlyba, akkor a kártékonyak fognak, és emésztési nehézségeket, gyengébb védekezőképességet okozhatnak.

Egészségünk záloga

Az ideális állapotban lévő bélflóra az egészségünk záloga. Intenzíven hozzájárul az immunrendszerünk megfelelő működéséhez, lebonyolítja a méregtelenítés túlnyomó részét, az emésztést, továbbá vitaminokat termel a szervezetünk számára. Az egészséges bélflóra megakadályozza azt is, hogy a testünkre káros baktériumok elszaporodjanak, gyulladást, betegségeket okozzanak.

6 kiló mikroorganizmus él bennünk! Ezért olyan fontos az egészséges bélflóra

Az emberi szervezet tekintetéből hasznos baktériumok közül kiemelendőek a tejsavbaktériumok, amiknek egyik elsődleges feladata az erjesztés. Ezek a tejsavbaktériumok természetes formában is jelen vannak a szervezetünkben, de ha nem megfelelő számukra a táptalaj, akkor nehezen tudnak szaporodni, így a fontos feladataikat sem tudják ellátni.

Ezt kiküszöbölendő manapság már bármelyik gyógyszertárban vásárolhatsz probiotikumokat, de a tejsavbaktériumok pótlására jóval olcsóbb lehetőség a házilag erjesztett zöldségek, vagy a különféle joghurtok, kefirek fogyasztása.

Károsító tényezők

Sajnos az emberek többsége manapság nagyon helytelenül táplálkozik, nemhogy a megfelelő mennyiségű tejsavbaktériumot, a minimálisan elvárható rostot sem viszik be a szervezetükbe. A rostban szegény táplálkozás azonban a rossz baktériumok, gombák, vírusok elszaporodásának kedvez, hatására lassul az anyagcsere, gyorsul az elhízás tempója, és ezek a feltételek kiváló táptalajt biztosítanak az egészen komoly, akár gyógyíthatatlan betegségeknek is.

A sok finomított, olajban sütött élelmiszer, a napi ajánlott zsiradékfogyasztás átlépése, a rostokban és lassú felszívódású szénhidrátokban szegény étkezés, illetve a sok szénsavas ital, kávé fogyasztása is károsítja a bélflórát.

Minderre rátesz egy lapáttal a stresszes életmód és az alacsony folyadékfogyasztás, az alkohol, illetve a mozgásszegény életmód – tulajdonképpen az a csoda, hogy nincs szinte mindenkinek komoly panasza az emésztésére.

Károsító hatást gyakorolhatnak a szteroidos, antibiotikumos kezelések, a fogamzásgátlók, a gyulladáscsökkentők és persze az egyoldalú táplálkozás is. Meg kell említenünk továbbá az ételintoleranciákat, amikre szerencsére egyre nagyobb figyelem fordul.

Ételérzékenység megjelenésekor gyakorlatilag borítékolható a károsodott bélflóra, ezért nem csak az a megoldás, hogy az adott alapanyagokat kizárjuk az étkezésből, hanem lényeges kellő figyelmet fordítani a bélflóra újraépítésére.

Mit lehet tenni a bélflóra egészsége érdekében?

6 kiló mikroorganizmus él bennünk! Ezért olyan fontos az egészséges bélflóra

Értelemszerűen ki kell zárni azokat a tényezőket, amik károsítják (ezeket az előbbiekben felsoroltunk). A bélflóra egészsége érdekében elsősorban rostban, lassú felszívódású szénhidrátban gazdag, zsírban szegény étrendet kell összeállítani, nagyon kell ügyelni a változatos táplálkozásra és a megnövelt folyadékfogyasztásra. Komolyabb probléma esetén teljesen kizárandó minden feldolgozott, előre csomagolt és finomított élelmiszer, miközben törekedni kell a könnyen emészthető alapanyagokra.

Alapvető a pro- és prebiotikumok pótlása, akár gyógyszertári, akár bolti, akár otthoni változatban. Utóbbiban – a korábban említett erjesztés mellett – segítséget jelenthetnek pl. a különféle gyógygombák is.

Érdemes intolerancia tesztet végeztetni, a kimutatott allergénekre pedig különösen ügyelni. Nagyon gyakori a tej-és tojásfehérje, a gluténérzékenység, de olyan hétköznapi allergének sem ritkák, mint a kukorica, vagy éppen a szója, ezért fontos, hogy kiderítsd, nálad milyen alapanyag okozza a problémát.

Képek forrása: [email protected]/Depositphotos.comikostudio/Depositphotos.comKrisCole/Depositphotos.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!