6 kiló baktérium él bennünk. Az életünk múlik az egészséges bélflórán

6 kiló baktérium él bennünk. Az életünk múlik az egészséges bélflórán

Címlap / Életmód / Egészség / 6 kiló baktérium él bennünk. Az életünk múlik az egészséges bélflórán

Korábban sejtésünk sem volt a fontosságukról, azt meg főleg elképzelni sem tudtuk, micsoda összetett rendszer szükséges ahhoz, hogy minden ideálisan működjön a testünkben. Manapság tudjuk, hogy a születéstől kezdve alapvető, mikor, milyen baktériumokkal találkozunk, illetve mennyire lényeges, hogy az összehangolt működésüket segítsük.

Létfontosságú baktériumok

Baktériumok mindenütt találhatóak a testünkben és a testünkön, de a legnagyobb mennyiségben a bélflóránkban bukkanhatunk rájuk.

Bizonyára hihetetlen, de mégis igaz, hogy egy átlagos felnőtt esetében 6-8 kilogrammot ezek a mikroorganizmusok tesznek ki – ez a mérhetetlenül magas szám is jól mutatja, milyen nagyon fontos a baktériumok szerepe a szervezet működésében.

Baktériumokkal már a születésünk pillanatában találkozunk: amint a kisbaba feje végighalad a szülőcsatornán, már meg is kapja azt a „kezdő adagot”, ami a bélflórájának ideális működéséhez szükséges. A császármetszéssel született babák nem esnek át ezen a fontos folyamaton, ezért manapság már egyre inkább bevett gyakorlat, hogy az édesanyától kenetet vesznek, és azt juttatják rá az újszülött arcára.

Ez nagyon ijesztő lehet, főleg annak tudatában, hogy már-már megdöbbentően ragaszkodunk a higiéniához. Azonban az az igazság, hogy ha nem ezek a jótékony baktériumok kerülnek túlsúlyba, akkor a kártékonyak fognak, és emésztési nehézségeket, gyengébb védekezőképességet okozhatnak.

Egészségünk záloga

Az ideális állapotban lévő bélflóra az egészségünk záloga. Intenzíven hozzájárul az immunrendszerünk megfelelő működéséhez, lebonyolítja a méregtelenítés túlnyomó részét, az emésztést, továbbá vitaminokat termel a szervezetünk számára. Az egészséges bélflóra megakadályozza azt is, hogy a testünkre káros baktériumok elszaporodjanak, gyulladást, betegségeket okozzanak.

6 kiló mikroorganizmus él bennünk! Ezért olyan fontos az egészséges bélflóra

Az emberi szervezet tekintetéből hasznos baktériumok közül kiemelendőek a tejsavbaktériumok, amiknek egyik elsődleges feladata az erjesztés. Ezek a tejsavbaktériumok természetes formában is jelen vannak a szervezetünkben, de ha nem megfelelő számukra a táptalaj, akkor nehezen tudnak szaporodni, így a fontos feladataikat sem tudják ellátni.

Ezt kiküszöbölendő manapság már bármelyik gyógyszertárban vásárolhatsz probiotikumokat, de a tejsavbaktériumok pótlására jóval olcsóbb lehetőség a házilag erjesztett zöldségek, vagy a különféle joghurtok, kefirek fogyasztása.

Károsító tényezők

Sajnos az emberek többsége manapság nagyon helytelenül táplálkozik, nemhogy a megfelelő mennyiségű tejsavbaktériumot, a minimálisan elvárható rostot sem viszik be a szervezetükbe. A rostban szegény táplálkozás azonban a rossz baktériumok, gombák, vírusok elszaporodásának kedvez, hatására lassul az anyagcsere, gyorsul az elhízás tempója, és ezek a feltételek kiváló táptalajt biztosítanak az egészen komoly, akár gyógyíthatatlan betegségeknek is.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást