Ha kiborít mások rágcsálása, akkor mizofóniád van

Ha kiborít mások rágcsálása, akkor mizofóniád van

Címlap / Életmód / Egészség / Ha kiborít mások rágcsálása, akkor mizofóniád van

Sokunk számára ez idegesítő, de mégsem úgy hat ránk, mint azokra, akik mizofóniában szenvednek. Számukra ugyanis szó szerint pszichés problémákat és kiszámíthatatlan reakciókat váltanak ki ezek a hangok.

Mi az a mizofónia?

Egy olyan rendellenesség, amelyet „szelektív hangérzékenységi szindrómának” nevez az orvostudomány. Olyan – mások számára nem is észlelt vagy nem zavaró – zajforrás váltja ki, mint az evés, ivás, rágás, lélegzés, fütyülés, szipogás, ásítás vagy ujjal dobolás hangja. Amíg a legtöbb ember kicsit bosszankodik vagy éppen átsiklik a zaj felett, a hangérzékeny egyén szélsőségesen reagál rá.

A mizofóniások a zaj hallatán olyan intenzív dührohamot kapnak, amit képtelenek levezetni, így az határtalan feszültséggé, idegességgé és szorongássá eszkalálódik.

Fight or flight, vagyis küzdj vagy menekülj

Egy része a betegeknek konkrét félelmet vagy frusztrációt érez, és akár pánikrohamot is kaphat. A krónikus hangérzékenységet kiválthatja még a csecsemő sírása, egy tűsarkú cipő kopogása, vagy akár a monoton eső is. Legtöbbünket kiráz a hideg, ha kréta csikorog a táblán vagy a villa hegye karistolódik a porcelán tányéron, de a mizofóniás emberből szinte hisztériát vált ki egy ilyen hang.

A szorongás, pánik és düh a „fight or flight”, vagyis a küzdj vagy menekülj evolúciós stresszválaszát aktiválja, tehát az illető legszívesebben megütné a zajt okozóját, hogy ezzel megszüntesse a kínzó zajforrást. Mivel azonban ez általában nem kivitelezhető, inkább elmenekül valami csendes helyre.

Kiborít, ha valaki rágcsál melletted? Lehet, hogy mizofóniában szenvedsz

Neurológiai magyarázata van

Arra, hogy a jelenség nem csupán extra szenzitív hallást, túlérzékenységet vagy labilisabb idegállapotot jelent, bizonyítékot találtak a kutatók. Brit neurológusok vizsgálták az agy azon területét, amely a hallással van kapcsolatban. Az MRI eredmények kimutatták, hogy a kritikusabb hangokra adott válaszreakció folytán a mizofóniások agya „túlreagálta” a zajokat, és a dühközpontban váltott ki visszacsatolást. A hallóközpont tehát diszfunkcionálisan működik, és emellett az idegpályák válasza rendhagyó a zajokra, vagyis túl domináns – így bizonyos fokig az idegrendszer enyhe rendellenességéről van szó.

Tények a mizofóniáról

A rendellenességtől szenvedők reakciója olyan erős lehet, hogy az akadályozhatja őket a mindennapi életükben. A mizofónia még mindig egy újonnan felfedezett diszfunkció, ezért a kezelési lehetőségei meglehetősen korlátozottak.

Az emberek, akik ebben szenvednek, leghatékonyabban úgy tudják áthidalni a problémát, hogy blokkolják a hanghatásokat, akár nagy teljesítményű zajszűrő fejhallgatóval vagy füldugóval, szélsőséges esetben pedig akár teljes elvonulással.

Gyógyszer nem létezik rá, de a pszichológusok kognitív viselkedésterápiát javasolnak, ahol „hangelkerülési” stratégiákat ajánlanak. A mizofóniában szenvedőnek a stressz-csökkentés érdekében érdemes gyakorolnia a meditációt vagy az autogén tréninget, és ha lehetséges, kerülje el a kritikus állapotot kiváltó szituációkat.

Mindenképpen mondja el azoknak, akikkel együtt él, hogy milyen megpróbáltatás számára akár egy egyszerű vacsora vagy baráti összejövetel hangreakciója. És ami a legfontosabb, ne szégyellje támogató orvos, szakértő audiológus vagy terapeuta segítségét kérni.

Kép forrása: lofilolo/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást