Kiborít, ha valaki rágcsál melletted? Ez áll a háttérben

Kiborít, ha valaki rágcsál melletted? Ez áll a háttérben

Címlap / Életmód / Egészség / Kiborít, ha valaki rágcsál melletted? Ez áll a háttérben

Sokunk számára ez idegesítő, de mégsem úgy hat ránk, mint azokra, akik mizofóniában szenvednek. Számukra ugyanis szó szerint pszichés problémákat és kiszámíthatatlan reakciókat váltanak ki ezek a hangok.

Mi az a mizofónia?

Egy olyan rendellenesség, amelyet „szelektív hangérzékenységi szindrómának” nevez az orvostudomány. Olyan – mások számára nem is észlelt vagy nem zavaró – zajforrás váltja ki, mint az evés, ivás, rágás, lélegzés, fütyülés, szipogás, ásítás vagy ujjal dobolás hangja. Amíg a legtöbb ember kicsit bosszankodik vagy éppen átsiklik a zaj felett, a hangérzékeny egyén szélsőségesen reagál rá.

A mizofóniások a zaj hallatán olyan intenzív dührohamot kapnak, amit képtelenek levezetni, így az határtalan feszültséggé, idegességgé és szorongássá eszkalálódik.

Fight or flight, vagyis küzdj vagy menekülj

Egy része a betegeknek konkrét félelmet vagy frusztrációt érez, és akár pánikrohamot is kaphat. A krónikus hangérzékenységet kiválthatja még a csecsemő sírása, egy tűsarkú cipő kopogása, vagy akár a monoton eső is. Legtöbbünket kiráz a hideg, ha kréta csikorog a táblán vagy a villa hegye karistolódik a porcelán tányéron, de a mizofóniás emberből szinte hisztériát vált ki egy ilyen hang.

A szorongás, pánik és düh a „fight or flight”, vagyis a küzdj vagy menekülj evolúciós stresszválaszát aktiválja, tehát az illető legszívesebben megütné a zajt okozóját, hogy ezzel megszüntesse a kínzó zajforrást. Mivel azonban ez általában nem kivitelezhető, inkább elmenekül valami csendes helyre.

Kiborít, ha valaki rágcsál melletted? Lehet, hogy mizofóniában szenvedsz

Neurológiai magyarázata van

Arra, hogy a jelenség nem csupán extra szenzitív hallást, túlérzékenységet vagy labilisabb idegállapotot jelent, bizonyítékot találtak a kutatók. Brit neurológusok vizsgálták az agy azon területét, amely a hallással van kapcsolatban. Az MRI eredmények kimutatták, hogy a kritikusabb hangokra adott válaszreakció folytán a mizofóniások agya „túlreagálta” a zajokat, és a dühközpontban váltott ki visszacsatolást. A hallóközpont tehát diszfunkcionálisan működik, és emellett az idegpályák válasza rendhagyó a zajokra, vagyis túl domináns – így bizonyos fokig az idegrendszer enyhe rendellenességéről van szó.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást