Egészség / Életmód / Lélek

Kezdd új lendülettel az őszt! Így strukturáld az életed, ha úgy érzed, túl nagy benne a káosz

Kezdd új lendülettel az őszt! Így strukturáld az életed, ha úgy érzed, túl nagy benne a káosz

Szétfolynak a napjaid, és azt érzed, eluralkodott körülötted a káosz? Hidd el, elég néhány apró változtatás, és már jobban fogod érezni magad. Megmutatjuk, hogyan fogj hozzá.

Legyen tisztaság otthon

Kezdd az őszt nagytakarítással: tiszta lakásban a gondolatok is tisztábbak, a rend látványa pedig általában kellemesebb érzésekkel tölti el az embert, mintha káosz van maga körül.

Persze, nem azt mondjuk, hogy minden gondolatod a takarítás körül forogjon, de jó kiinduló alap lehet, ha úgy érzed, valami változásra van szükséged.

Nem feltétlen kell egyhuzamban megcsinálnod mindent, ha csupán napi egy órát szánsz rá, és beosztod a különböző feladatokat, maximum egy hét alatt akkor is végezni fogsz, és nem kell beleszakadnod a munkába.

Szabadulj meg a régi, felesleges holmiktól

A nagytakarítás remek alkalom a szelektálásra is: légy könyörtelen, és szabadulj meg a felesleges holmiktól – ha kevesebb a cucc, rendet tartani is könnyebb.

Menj végig a ruhatáradon, és ami mér nem volt rajtad két éve, add el, vagy ajándékozd oda valakinek.

A használati- és dísztárgyaidat is nézd át: azt, ami csak porfogó, de nem jó semmire, és nem is kötődsz hozzá, hajítsd ki bátran.

A takarítással párhuzamosan helyiségről-helyiségre haladva is szelektálhatsz, meglátod, mekkora megkönnyebbülést fogsz érezni a végén az újjászületett környezetben.

Tarts napirendet!

Paradox módon a napirendről általában a csecsemők jutnak eszünkbe, pedig pont nekik még nem lenne fontos, hiszen olyan rohamosan változnak, hogy mire kialakul egy napi rutin, máris jön egy újabb életszakasz, ami borít mindent. Felnőttként azonban már sokkal inkább lehet és érdemes is strukturálni a napjainkat, ha nem akarjuk, hogy összefolyjanak a hullámok fejünk fölött.

Listát írni nem csak a bevásárláshoz lehet, hanem a tervezett napi teendőkhöz is, de persze az is elég, ha a nap elején tiszta fejjel végiggondolod, milyen teendők várnak rád, és kialakítasz egy rendszert, egy fontossági sorrendet ezek elvégzésére.

Ne ess kétségbe, ha nem sikerül mindennel a terv szerint haladni, hiszen holnap egy új nap vár, új lehetőségekkel.

Csínján a programokkal!

A szelektálás nem csak a tárgyakra nézve hasznos: a naptáradat se zsúfold tele, ha túl sok a program, nem fogod tudni élvezni őket.

A kötelező elfoglaltságok mellett gondold végig magadban, hogy melyek azok a találkozók, események, amelyek tényleg sokat jelentenek számodra, a feleslegeseket pedig iktasd ki – inkább a minőségre fektesd a hangsúlyt a mennyiség helyett.

Feküdj és kelj korán!

A kialvatlan ember csak minimál fokozaton tudja élni az életét. Extra figyelemre és teendőkre nem marad energiája. A korai lefekvésnek csak áldásos hatásai vannak, hiszen éjszaka tud a testünk és az agyunk megfelelően regenerálódni, ráadásul korábban is fel tudunk kelni.

Kipihenten sokkal jobban indul a nap, ha pedig korán kelsz, és már a reggelt tevékenyen kezded, az egész napod pozitívabban telik, energikusabbnak érzed magad.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást