Kertrendezés 7 lépésben

Kertrendezés 7 lépésben

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Kertrendezés 7 lépésben

Egy csodálatos ház, szép festéssel és fantasztikus belső terekkel mit sem ér, ha a körülötte lévő kert lepusztult és elhanyagolt, így a környezet sokat vesz el az otthoni hangulatból is. Szerencsére viszonylag gyorsan orvosolható a gond, csupán neki kell állni. Lássunk egy kis segítséget a folyamathoz.

Gondolkozz

Az első lépés minden ilyen nagyobb volumenű munkánál a házban és a ház körül, hogy végiggondolod, hogy mit is szeretnél csinálni.
Hogy fog kinézni a kert, tervezel-e bele apróbb változásokat, vagy csak frissíted, szeretnél-e tavat, emelt ágyást stb. érdemes ezt papíron is végiggondolni, mivel így jobban látod a majdani összhatást.

Rombolás

Minden új születése előtt a réginek el kell tűnnie. Mielőtt azonban nekiugranál, és mindent a földig rombolnál, gondold át, mit lehet még felhasználni a kertből a terveidhez.
Ezeket óvatosan bontsd, mert rengeteget lehet így megspórolni. Ha már belevágtál a kertrendezésbe, akkor mindenképpen érdemes néhány centi földet leszedni, és azt fekete, tápanyagdús virágfölddel helyettesíteni, vagy egyszerűen csak emelni a szintet egy új réteg termőfölddel.

Rendezés

Miután a friss földet leterítetted, vagy elegyengetted a régit, kijelölheted a helyét a kerti tónak, emelt ágyásnak, csobogónak, miegymásnak.
Azért ilyenkor kell ezeket megcsinálni, mert miután mindent beültettél csak nagyon körülményesen lehet beszállítani az alapanyagokat, és letarolhatod a friss ágyásokat is.

Szinteltolás

Ha nem tudsz mit kezdeni a felső földréteggel, amit lecseréltél, és egyébként is unod a kert kinézetét, akkor készíthetsz a segítségével sziklakertet, vagy egyszerűen egy szinteltolást.
Ennek az oldalát érdemes egy erősebb anyaggal megtámasztani, hiszen ha a föld szélére lépsz, az könnyen megindulhat a lábad alatt. A támasztékot azonban mindenképpen természetes anyagból kreáld meg, ellenkező esetben nagyon el fog ütni a környezettől.

Kiülő

A kerti bútor a fűben is remekül mutat, ám ha szeretnél egy kis teraszt is kialakítani, akkor annak most van itt az ideje. Legyen szó akár járólapos, betonos, vagy lécekből összerakott felületről, mielőtt elkezded, a földet mindenképpen szintezni kell.
Ha fa lesz az alapod, akkor a léceket ne fektesd közvetlenül a földre, mert megszívják magukat vízzel, és gyorsan tönkremennek. Egy kissé emeld meg, így a látvány is szebb lesz, és a tartósság sem hagy kívánnivalót maga után.

Kerti ösvény

A fűre nagyon jó érzés rálépni, ez azonban nem mondható el a virágágyásokról, ha nem szeretnél minden alkalommal bakkecskeként ugrálni a megóvni kívánt növények között, akkor érdemes egy kis kerti utat is csinálnod.
Ennek azért is van értelme, mert akkor is végig tudsz menni a kerten, ha előző este esett, és nem kell utána 4 kiló sarat leszedned a cipődről.

Virágok, bokrok, fák

Végre, a várva várt utolsó lépés, a növények beültetése. Érdemes a nagyobbaktól a kisebbek felé haladni. Egyrészt, így elrendezheted azokat, hogy mind kellő mennyiségű napfényhez jussanak, másrészt minél nagyobb egy növény, annál nagyobb gödör kell a beültetéséhez. Amikor fákat ültetsz, azt is tartsd szem előtt, hogy bizony igen nagyra is nőhetnek a fajtától függően, és gondot jelenthetnek a házra, a vezetékekre, vagy a kertre nézve.A kert a ház szépsége, a nyugalom privát színtere. Ha nem vagy vele elégedett, akkor nem, hogy ellazítana, hanem csak folyamatosan idegesít. A kertrendezés nem éppen könnyű, vagy olcsó feladat, de csak egyszer kell megcsinálni, és utána évekig gyönyörködhetsz az alkotásodban, persze megfelelő karbantartás mellett.

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!