Ha egy hétig megfogadod a tippeket, újra megszereted a munkahelyedet

Szirák Viki
Írta: ,

Mindegy, hogy évek óta, vagy csak pár hónapja dolgozol a munkahelyeden, ha nem szeretsz ott lenni, az biztosan az egész napodra rányomja ez a bélyeget. A jó hír, hogy ezen néhány (kutatásokkal alátámasztott) tippel te is változtathatsz.

Mindössze egy hétig kell betartanod őket, és minden megváltozik!

1. Kapcsolat a kollégákkal: 77%

Egy külföldi cég, az SHRM (erőforrás menedzsmenttel foglalkoznak) felmérést készített, amiben arra voltak kíváncsiak, az emberek mit tartanak igazán fontosnak a munkahelyükkel kapcsolatban, hogy szívesen dolgozzanak. A résztvevők 77%-a szerint a kollégákkal való kapcsolat az egyik legfontosabb (77% válaszolta ezt), sőt, sokak szerint ez számít igazán.

Ha a munkahelyeden vannak olyan emberek, akikkel szívesen beszélgetsz, akik támogatnak vagy legalább meghallgatnak, máris több kedved van bejárni.

Válaszolj pár kérdésre:

  1. Ki áll hozzád legközelebb a munkahelyeden?
  2. Kikkel jársz le szívesen ebédelni? Sorolj fel 3 embert.
  3. Ki az, akiben igazán megbízol a munkahelyeden? Sorolj fel 3 embert.

Nem igazán tudtál válaszolni a kérdésekre, mert nincs ennyi, hozzád közelálló kollégád? Akkor azt kell eldöntened, ki az, akivel szívesen barátkoznál, majd próbálj meg kapcsolatot teremteni vele. Ha épp egyedül ebédel, csatlakozz hozzá, a kávészünetben próbálj meg beszélgetésbe elegyedni, és ne hagyd ki a céges rendezvényeket, csapatépítőket. Bár a karácsony még kicsit arrébb van, a céges parti tökéletes lehetőség egy új munkahelyi barátság megteremtésére.

2. Készségek alkalmazása: 77%

Ahhoz, hogy szeresd a munkahelyedet, érezned kell, hogy sikeres vagy abban, amit csinálsz. Hogy tudod kamatoztatni a képességeidet, és büszke lehetsz a végeredményre. A feladatod az, hogy az elkövetkező egy hétben keresd a lehetőséget erre! Írd össze a napi tennivalóidat, és karikázd be azokat, amiknek elvégzésére végül büszke lehetsz, mert nem voltak egyszerű feladatok, majd gondold végig, mi lenne az, ami még ezt éreztetné veled - akár a munkakörödön kívül.

Például lehet, hogy egy ideje már csak rutinszerűen csinálod a munkádat, de ha egy kicsit többet beleadnál, még jobbat kihozhatnál belőle. Ha esetleg ügyfélszolgálaton dolgozol, és nehezen tudsz kedves maradni a telefonálókkal, vegyél erőt magadon, és legyél kedvesebb, mint valaha. Ha kreatív melót végzel, próbálj meg valami olyat belevinni, amit eddig nem tettél.

A változatosság gyönyörködtet, és a visszajelzések is pozitívak lesznek!

És hogy még jobban motiváld magad, minden nap, amikor lelkesebb és aktívabb voltál, jutalmazd meg magad valamivel.

3. Maga a munka: 74%

Azt gondolnánk, maga a munka, amit végzünk, a legfontosabb, ha szeretni akarjuk azt, amit csinálunk. De az igazság az, hogy mindegy, mivel foglalkozol, nem fogod minden nap imádni és szeretni azt. Teljesen rendben van, ha csak "elmegy", amit csinálsz, vagy megelégszel vele, de nem rajongsz érte különösebben.

Beszélj a főnököddel, és kérdezd meg tőle, van-e olyan feladat, amit rád bízhat, és egy kicsit más, mint amit eddig csináltál. Lehet, hogy ő is nyitott erre, és olyan feladatokat kapsz, amiket élvezel csinálni. De az is szuper ötlet, ha a munkakörnyezeteden változtatsz. Rakj egy kis rendet, dobáld ki azokat a dolgokat, amikre semmi szükséged, vegyél egy kis virágot, esetleg cseréld le az egeret a gépednél. Ha a környezeted kiegyensúlyozott és inspiráló, neked is több kedved lesz dolgozni!

4. Variálás: 69%

Nem csoda, hogy nem élvezed a munkádat, ha minden nap ugyanazt kell csinálnod, és unatkozni kezdesz. Az agyadnak állandó stimulálásra van szüksége, ezért a legjobb, ha változatosságot viszel a napi feladatokba, rutinokba.

Az elkövetkező egy hétben engedd el a berögződéseket, és csinálj mindent egy kicsit máshogy.

Ha irodában dolgozol, és megbeszélésed lesz, javasold, hogy a tárgyaló helyett egy kávézóban tartsátok meg. Ha egy üzletben melózol, a pénztár helyett kérd, hogy a raktárban lehess, vagy a ruhákat rendezgesd. Amennyiben van lehetőséged, és engedi a főnökség, hallgass zenét, a szüneteket vedd ki és menj el sétálni; bármi jöhet, ami egyébként egy kicsit kizökkent a megszokott rutinból. Szintén jó ötlet, ha munkából hazafelé menet azzal próbálod jobb kedvre deríteni magad, hogy felsorolsz három szuper dolgot, ami aznap történt veled!

5. Ha feszült a helyzet

Ha azért nem szeretsz munkába járni, mert a főnököddel, kollégáddal nem jó a viszonyod, esetleg úgy érzed, nem tisztel, vagy állandóan beleköt valamibe, eljött a cselekvés ideje. Talán nem is gondolnád, de sokszor az emberek észre sem veszik, hogy nem megfelelően viselkednek másokkal, egy idő után pedig már nem is érdekli őket, hiszen nem jelezted felé, hogy gond lenne ezzel.

Amennyiben konfliktusod van valakivel (de nem érted az okát), a legjobb megoldás, ha megkéred, hogy beszéljetek személyesen, és kedvesen megkérdezed tőle, hogy esetleg megbántottad-e valamivel, vagy mit tehetsz, hogy jobb legyen a viszonyotok. Meglepő módon az emberek a szembesítés hatására sokkal barátságosabbá válnak, mert rájönnek, hogy nem marad szó nélkül az, amit csinálnak.

Képek forrása: unsplash.com

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!