A testbeszéd árulkodó jelei az állásinterjún – Ezekre figyelj oda!

A testbeszéd árulkodó jelei az állásinterjún – Ezekre figyelj oda!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A testbeszéd árulkodó jelei az állásinterjún – Ezekre figyelj oda!

A kezek jelentősége

A legelső benyomás döntő jelentőségű lehet egy interjú esetében, éppen ezért ügyelj arra, hogy kézfogásod a megfelelő üzenetet közvetítse rólad! A gyenge kézfogás önbizalomhiányra utal, a túl erős viszont dominanciát sugároz, amely szintén nem fest túl jó képet egy újonnan érkező jelentkezőről. A legjobb, ha a kézfogásod határozott, ugyanakkor nem csonttörő jellegű!

A kezeknek azonban nem csupán a bemutatkozásnál, de beszéd közben is fontos szerepük lehet. Ha az ember ideges, hajlamos elrejteni a kezeit, vagy babrálni a papírokkal, tollal társalgás közben. Próbáld ezeket kerülni, mert megbízhatatlannak és felkészületlennek mutatnak! Beszéd közben a kezeid legyenek mindig elől, a tenyereid pedig felfelé, így őszinte és elkötelezett jelentkező benyomását keltheted.

Szemkontaktus

Amennyiben kerülöd mások tekintetét, úgy szégyenlősnek, félénknek és gyanúsnak tűnhetsz beszélgetőpartnered szemében.

Azzal, hogy folyamatosan lefelé nézel, bizonytalannak látszol, emellett a szavaid is hatástalanabbak lesznek. A CareerBuilder által készített felmérés szerint a HR-menedzserek több mint 67 százaléka vélte úgy, hogy a szemkontaktus hiánya a lehető legnagyobb hiba, amelyet egy állásinterjú során elkövethetünk.

Nem érdemes azonban átesned a ló túloldalára sem, hiszen mindannyian tudjuk, milyen zavaró tud lenni, ha valaki egyfolytában mereven bámul minket. Jó megoldás lehet, ha beszélgetés közben a folyamatos „szemezés” helyett tekintetedet a beszélgetőpartnered arcának különböző részeire irányítod, így fenntarthatod a szemkontaktus látszatát anélkül, hogy zavarba hoznád az interjúztatót.

A mosoly szerepe

Természetesen egy állásinterjú esetében fontos, hogy az ember komolynak és felelősségteljesnek tűnjön, nem árt azonban alkalomadtán néha elmosolyodni.

Az előző pontban említett kutatásban a HR-esek 39 százaléka mondta azt, hogy azért volt számára antipatikus a jelentkező, mert nem mosolygott eleget. Mindez, ha belegondolsz, teljesen érthető, hiszen valószínűleg te sem szívesen dolgoznál együtt valaki olyannal, aki egész nap morcos és rosszkedvű.

A mosolygós személyiség barátságosnak és lelkesnek mutat, melynek köszönhetően a beszélgetőpartnered is ellazultabb lesz, és a társalgás is kellemesebb hangulatban zajlik majd.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást