Erdélyi kézműves kincseket hozott el Budapestre a magyar paralimpikon

Erdélyi kézműves kincseket hozott el Budapestre a magyar paralimpikon

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Erdélyi kézműves kincseket hozott el Budapestre a magyar paralimpikon

Sas Sándor neve a sportvilágban jártas emberek körében sokak számára ismerősen csenghet, ugyanis erőemelőként elképesztően szép sikereket ért el, négyszeres paralimpikon lett.

Napjainkban pedig a sportolás mellett egy olyan vállalkozást is vezet feleségével, amelyben erdélyi gyökereik egészen különleges módon kapnak szerepet. Rengeteg kézműves kincset, köztük ínycsiklandó finomságokat hozott el Erdély remekei közül Budapestre, a Csepeli piacra.

Erdély a szívügyük

Sándor és felesége számára mindig is sokat jelentett Erdély. „Az eredeti ötlet a vállalkozásunk létrehozásához abban gyökerezik, hogy feleségemmel együtt erdélyi származásúak vagyunk, és Erdély mindig is különleges helyet foglalt el a szívünkben. Így született az elképzelés, hogy kézműves erdélyi termékeket kínáljunk az üzletünkben, hogy ezzel is hozzájáruljunk Erdély kultúrájának és természeti szépségeinek megismertetéséhez.

A Korondi fazekas- és kézműves termékek forgalmazása, valamint az ezekhez kapcsolódó ételek elkészítése páratlan ízvilágot varázsol a családok asztalára. Szeretném az erdélyi fa termékek és Erdély híres fafaragásának minőségét is megismertetni a szélesebb közönséggel. Ez a vállalkozás egy olyan kihívást jelent számomra, amely eltér a hagyományos kereskedelemtől” – mondja Sándor.

Fotó: facebook.com/erdelyikezmuves

Különleges, minőségi kínálatot álmodtak meg

Sándorék üzlete tehát két részre oszlik: egy élelmiszerüzletre és egy kézműves üzletre, a Fa-Kuckóra. Aki az előbbibe betér, biztos lehet benne, hogy fantasztikus, igazi erdélyi ízekkel – például húsokkal, sajtokkal, lekvárokkal, édességekkel, hidegen sajtolt olajokkal és szörpökkel – találkozhat. Ezek egytől egyig minőségi alapanyagokból készültek.

 „Az egészséges életmód számomra is kiemelten fontos, különösen paralimpikoni karrierem és a sport iránti szenvedélyem miatt. Az erdélyi termékek ebben a tekintetben is különlegesek számomra, hiszen az ottani természeti adottságoknak köszönhetően a gyümölcsök, zöldségek és más élelmiszerek vegyszermentesen kerülnek előállításra, ami az egészséges életmód támogatását is szolgálja.”

Fotó: facebook.com/erdelyikezmuves

A kézműves üzletben pedig többek közt a már említett Korondi fazekas- és kézműves termékekkel, valamint a nem mindennapi erdélyi fafaragással készült játékokkal, háztartási cikkekkel, táblákkal is találkozhatunk.

Köztük bőségesen vannak olyan szemet gyönyörködtető darabok, amelyeken már az első pillanatban érződik, hogy igazán különleges, nem mindennapi tárgyakról van szó.

„A célom a kezdetektől az volt, hogy egy olyan vállalkozást építsek fel, amely nem mindennapi termékeket kínál, és a multik általában nem forgalmazzák azokat. Ezzel együtt szeretném minél többekhez eljuttatni azt az üzenetet, hogy a minőségi élelmiszerek és egyedi termékek tudatos vásárlása nemcsak gazdaságos lehet, hanem elősegítheti a társadalmi szemléletváltást is. Célom az is, hogy nagyszüleink régi receptjeit és ízvilágát átörökítve, a jelen kor színvonalán létrehozzak valami egyedit. 

Fotó: facebook.com/erdelyikezmuves

Más mai vállalkozások számára is azt javaslom, hogy olyan termékek és szolgáltatások köré építsék üzletüket, amelyek megőrzik hazánk mesterségeit, hagyományait és kultúráját. Higgyék el, hosszú távon ez kifizetődő lehet. Az ilyen vállalkozásoknál azonban fel kell vállalni a megfelelő felelősséget és kötelezettségeket annak érdekében, hogy hozzájáruljanak a hagyományaink ápolásához és a kulturális örökségünk megőrzéséhez.”

Az erdélyi kultúra egy csodálatos szelete

Hogy mennyire fontos is Sándoréknak Erdély és a magyar hagyományok ápolása, az az élelmiszerüzletbe és a Fa-Kuckóba belépve is egyből egyértelművé válhat. Ezt alátámasztja az is, hogy bárkit örömmel vezetnek be az erdélyi kultúra csodálatos világába, amiért sok kedves szót is kapnak. 

„Még az üzletünkkel kapcsolatos legnehezebb időkben is rengeteg erőt és motivációt adott az ügyfeleink támogatása és pozitív visszajelzései, amelyek egy átlagos hétköznapon is rengeteget tudnak lendíteni. Az, hogy más magyarokat is arra motiváljak, hogy megismerjék Erdély kultúráját és termékeit, valóban a szívügyem.”

Fotó: facebook.com/erdelyikezmuves

Erdély személyes megismerésére is biztatnak

Sándornak sok olyan emléke van Erdélyről, amelyekre mindig szívesen gondol vissza. „A legszebb Erdéllyel kapcsolatos emlékeim közé tartoznak a lenyűgöző tájak, az emberek hatalmas vendégszeretete és a hagyományokban gyökerező kulturális élmények. Mindezen élményekkel pedig úgy gondolom, hogy más magyaroknak is megéri töltekeznie, így szívből ajánlom mindenkinek azt is, hogy ne csak hozzánk, a mi Erdélyből hozott kincseinkhez, hanem egyenesen Erdélybe is látogassanak el legalább egyszer az életben.”

Fotó: facebook.com/erdelyikezmuves

Bizakodóan tekintenek a jövőbe

Sándor és felesége mindig örülnek a hozzájuk betérők kedves szavainak, és a tanácsaiknak is. „A kapott visszajelzések közül a legkedvesebbek a vendégeink által megosztott pozitív élmények, vélemények. A sok jó pillanatra való emlékezés pedig mindig erőt ad nekünk ahhoz, hogy továbbvigyük a vállalkozásunkat, sőt még több értékes dolgot ismertessünk meg idehaza is az emberekkel. 

Fotó: facebook.com/erdelyikezmuves

A jövőbeli terveink között szerepel továbbra is Erdély kulturális és természeti értékeinek népszerűsítése, valamint az üzletünk kínálatának bővítése.” Így bárki, aki a Csepeli Piac felé jár, az elkövetkezendő időkben is biztos lehet benne, hogy Erdély szépségeiben is elmerülhet.

Nyitófotó: facebook.com/erdelyikezmuves

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!