5+1 trükk, amit bevetnek a bárokban, hogy még többet fizess

5+1 trükk, amit bevetnek a bárokban, hogy még többet fizess

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 5+1 trükk, amit bevetnek a bárokban, hogy még többet fizess

Mindegy, hogy élelmiszerboltba mész, vagy csak megiszol egy-két italt a barátnőiddel, mindenhol próbálnak bevetni kisebb trükköket, hogy még többet költs. Van, hogy ezek pszichológiai módszerek, és olyan is, hogy észrevétlen cselekről van szó. Tudtad, hogy a pultosok például az alábbiakkal próbálnak arra buzdítani, hogy még többet fizess? Természetesen ez nem mindenhol érvényes, de azért nem árt képben lenned.

Alkoholos pohár

Amikor koktélt veszel, fontos, hogy érezd benne az alkoholt, máskülönben nem fogod érteni, miért fizettél ennyit – hiszen ennek az italnak valóban megkérik az árát.

Egyes helyeken emiatt a pohár szélét titkon alkohollal átitatott szivaccsal törlik át, hogy amikor először beleiszol, rögtön megérezd, milyen erős, noha valójában a pohárban már nincs olyan sok belőle.

Ezt azért teszik, hogy úgy érezd, megérte kifizetni az összeget, és nem csak egy gyümölcslevet kaptál.

 

A mérőpohár

Biztosan te is láttad már, hogyan néz ki az a bizonyos fém mérőpohár, amibe először kiöntik az alkoholt.

Sokszor viszont fogalmunk sincs róla, hogy valójában milyen ennek a belseje; ugyanis megesik, hogy egyes helyeken a spórolás miatt kitalálnak trükköket, amelyek miatt nem lehet teletölteni, de persze kívülről ez nem látszik.

Akár beletesznek valamit a belsejébe, akár csak szimplán olyan gyorsan öntik, hogy észre sem veszed, de kevesebb kerül bele.

 

Szívószál

Amikor a koktélodba szívószálat tesznek, azt nem csak azért csinálják, hogy a végén még szebb legyen az összkép.

Hanem megesik, hogy azért is, mert általában az alkohol az ital legalján található, és ha nincs eléggé felkeverve, akkor az első korty után azt gondolhatod, hogy igazán erősre csinálták meg, és nem spóroltak az összetevőkön.

Még akkor is, ha nem feltétlenül ez a helyzet…

A borravaló

Persze a pultosok nagyon örülnek a borravalónak, és egy-két trükk van is a tarsolyukban, hogy a nap végén nagyobb fizetéssel térhessenek haza.

Emiatt sokszor flörtölnek a vendégekkel, dicsérik őket, és úgy viselkednek velük, mintha már régóta törzsvendégek lennének, a szimpátia megteremtése érdekében.

Sőt, az sem ritka, hogy valaki titkon kiad egy ajándék pohár italt, hogy a következő rendelésnél nagyobb borravalót adj neki, gondolván, így mindketten jól jártok.

 

Visszajáró? Apróban!

Amikor fizetsz, és a pultos kisebb pénzérmékkel ad vissza 500 forintot (leginkább 50 és 20 forintos érmékkel), azt azért teszi, mert általában ezt nem kérik már vissza a vendégek.

Az aprót látva sokan inkább intenek, viszont a papírpénzt nagyobb eséllyel várják meg.

Ezért, ha a fizetésnél látod, hogy van papírpénz is a kasszában, de a pultos érmékkel ad vissza, azt jó ha tudod, hogy sok esetben ezért teszi!

 

+1. Profi munka

Ha azt látod, hogy a pultos a kiszolgálásnál profi munkát végez, te is nagyobb eséllyel adsz neki borravalót.

Például a koktél készítése közben lezavar egy kisebb műsort, végig nagyon illedelmes, és még tanácsot is ad, hogy milyen italt érdemes választanod az ízlésvilágod szerint.

Ilyenkor te is szívesebben adsz neki borravalót, hiszen a kedves és illedelmes kiszolgálást mindenki jobban szereti.

Ezzel lényegében nincs is semmi baj!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást