Ezért ne öblítsd le soha egyből a fogkrémet vízzel

Ezért ne öblítsd le soha egyből a fogkrémet vízzel

Címlap / Életmód / Egészség / Ezért ne öblítsd le soha egyből a fogkrémet vízzel

Teljesen természetes, hogy miután megmostuk a fogunkat, kiköpjük a habzó fogkrémet a szánkból. Utána pedig gyakori szokás egyből leöblíteni a fogkrémet vízzel. Van, aki azért, mert nem akarja, hogy fogkrém maradjon a szájában, más pedig egyszerűen azért, mert gyermekkorában még így tanították neki. De bármennyire is gyakori rutin, nem biztos, hogy ez a legjobb a fogaink számára.

A fluorid kulcsfontosságú lehet

Ahhoz, hogy egy fogmosás során mindent megtegyünk a fogaink védelmében, a helyes fogmosási technika és az alapos tisztítás is sokat számít. Azonban nem mehetünk el szó nélkül a választott fogkrém mellett sem, ami kulcsfontosságú szerepet tölt be a napi szájápolásunkban. Méghozzá elsősorban a legtöbb fogkrémben megtalálható fluorid nevű ásványnak köszönhető.

Így ha igazán kedvezni szeretnénk a fogaink egészségének – főként, ha hajlamosak vagyunk a fogszuvasodásra – akkor egy fluoridos fogkrém használata már sokat számíthat.

Ugyanis a fluor segít megerősíteni a fogzománcot, és ellenállóbbá teszi a fogainkat a különböző savas hatásokkal szemben. Ha viszont fogmosás után egyből kiöblíted a szádat vízzel, akkor idő előtt távoznak az értékes fluor.

Ha a fogkrém egyből távozik

Dr. Hendrik Felke fogorvos szerint, ha a fogkrémet fogmosás után egyből leöblítjük vízzel, akkor a fluor szinte minden pozitív tulajdonsága a lefolyóba kerül. Fogászati szempontból ugyanis a fluor hatása sokkal jobb lehet, ha hosszabb ideig marad a fogainkon. Dr. Felke szerint a legjobb megoldás az, ha fogmosás előtt egyszer alaposan kiöblítjük a szánkat, hogy mindenekelőtt az esetlegesen jelen lévő nagyobb ételmaradékok távozzanak.

Ezután a fogorvos azt javasolja, hogy mossunk fogat, használjunk fogselymet (egyesek inkább a fogköztisztító kefét ajánlják, ami talán még hatékonyabb lehet) és köpjük ki a fogkrémet anélkül, hogy utána vízzel leöblítenénk.

Ilyen módon hatékonyan működhetnek a fluoridok, és pontosan ott rakódik le a fluor, ahonnan a foszfát és a kalcium elveszik. De még ha az öblítés kihagyását nem is érzed komfortosnak, akkor is fontos hogy tudd, minél tovább marad a fluor a fogainkon, annál jobban tud hatni. Így legalább az azonnali öblítést próbáld meg kerülni.

Ridofranz/istockphoto.com

Ha attól tartasz, hogy lenyelnéd

Ha amiatt nem szeretnéd mellőzni a fogkrém leöblítését, mert tartasz attól, hogy lenyelnéd, akkor nincs okod az aggodalomra. Dr.

Felke szerint ugyanis olyan alacsony a a fluorid koncentrációja a fogkrémben, hogy nincs mitől tartanunk egészen addig, amíg nem egy hatalmas adag fogkrémről van szó. 

Ami pedig a fogkrémek pontos fluoridtartalmát illeti: azoknak a felnőtteknek, akiknek nincs korábbi ismert betegségük, ami ennek ellent mondana, legalább 0,15 százalékos fluoridtartalmú fogkrémet érdemes használnia.

A gyerekek számára a 0,05 százalékos fluoridtartalmú fogkrém az ideális, csecsemők és kisgyermekek esetén pedig szigorúan tilos a felnőtt fogkrémek használata.

Mi a helyzet a szájvízzel?

Ha az öblítésről van szó, felmerülhet még az is, hogyan hat, ha víz helyett esetleg szájvízzel öblítjük ki a szánkat. Nos, dr. Felke szerint egyrészt a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható szájvíz egyáltalán nem tartalmaz fluoridot. Ilyen szempontból nincs valódi gyógyhatásuk, inkább csak azt segítik, hogy a szánknak friss érzetet adjanak. De még ha fluoridos is, sokkal kevésbé hatásosak, mintha egyszerűen nem öblítenénk le egyből a fluoridos fogkrémet.

Ha általában véve szeretnénk olyan szájvizet használni, ami a fogaink egészségét is szolgálja azon túl, hogy hozzájárul a friss lehelethez, akkor dr. Felke szerint olyan termékek közül érdemes válogatnunk, amelyek alkoholt, hidrogén-peroxidot vagy klórhexidint tartalmaznak. Ezek ugyanis valóban gyógyhatásúak lehetnek, fontos viszont, hogy nem helyettesíthetik a fogmosást.

Így tehát a legjobb döntés általában egy fluoridos fogkrém használata és annak legalább nem azonnali leöblítése. Ha ezt betartod, és egyéb tekintetben is körültekintően mosol fogat, akkor már csak arra ügyelj, mindig tisztítsd le és kellő időközönként cseréld le a fogkefédet. Ha semmilyen panaszod nincs, nagyjából fél-egy évente akkor is nézesd meg a fogaidat.

Forrás: cosmopolitan.de, sensodyne.com, nyitókép: undrey/istockphoto.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!