Egyértelmű, hogy az ünnepek nemcsak a családról vagy az ajándékozásról, de a finom ételekről is szólnak. Ami azonban finom az egyik nációnak, az nagyon furcsa a másiknak – összegyűjtöttük a legérdekesebb hagyományos karácsonyi ételeket a világ körül.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/6. Suba, Oroszország
Az oroszok az ortodox naptár szerint január 7-én ünneplik a karácsonyt, és az egyik kedvenc fogásuk ilyenkor a suba, ami egy a halas, céklás krumplis rakottas étel. A hal a bundában, más néven hering bundában vagy hal a suba alatt, az oroszoknál hagyományos ünnepi ételnek számít. Az alapja olajos hering, amely reszelt krumpli-, főtt tojás- és céklarétegek között pihen. Mindez bőven meglocsolva majonézzel. Nem különösebben könnyű étel, és elsőre furcsa is lehet, de mindenképpen érdemes kipróbálni. Néhány órát pihentetni kell a hűtőben az elkészítés után.
2/6. Yebeg wot, Etiópia
A yebeg wot hasonlít Etiópia nemzeti ételére, a doro watra, és, bármilyen meglepő, a mi báránypörköltünkre is. Amíg a doro wat csirkéből készül ugyanis, a yebeg wot bárányból, és különlegessége, hogy a karácsonyi ünnepekre készülve a pásztorok egyre többet etetik a kiválasztott bárányokat, hogy a húsuk jó zsíros, szaftos legyen. A húshoz adnak aztán zsírt, hagymát, paradicsomot, egy speciális etiópiai vajat, és fűszereket.
A cikk folytatódik, lapozz!