10 eszement jóslat a múltból, ami nem vált valóra

10 eszement jóslat a múltból, ami nem vált valóra

Címlap / Kikapcsolódás / 10 eszement jóslat a múltból, ami nem vált valóra / 3. oldal

8. Mozgó házak

1971-ben Arthur C. Clarke, az egyébként zseniális író azt jósolta, „a jövőben a házak nem lesznek röghöz kötöttek, mert a vízvezeték, az áram és minden egyéb közmű mozgatható lesz, így mindenki oda költözhet, ahol éppen élni akar.” Nem mondhatjuk, hogy feltalálta a lakóautókat, mert azok akkor már léteztek.

9. Az ezredfordulóra a Föld már túlnépesedik

A hatvanas években az Egyesült Államok akkori elnöke, Lyndon Johnson szerepelt a Time Magazin címlapján. A cikkben – a nukleáris katasztrófa után – a túlnépesedést tartotta az emberiség legnagyobb veszélyének.

Úgy gondolták, a Föld már hatmilliárd embert is képtelen lesz eltartani és a klíma is olyan meleggé válik 2000-re, hogy ha „az ember kitesz egy pohár vizet télen az ablakba, az pár perc alatt meleggé válik”. Mad Max féle disztópiát vizionáltak, amiről ugyan nem állíthatjuk teljes bizonyossággal, hogy sosem fog bekövetkezni, de – a klímaváltozás és az állatok természetes élőhelyének csökkenése ellenére – a Föld jelenleg 7,8 milliárd lakossal is köszöni, jól van.

10. Az űrhajósok női „társaságot” kapnak

1956-ban Robert S. Richardson egy cikkben azon elmélkedett, hogy az űrhajósok – akik természetesen csak férfiak lehettek – hogyan fogják majd a hosszú űrutazásokon „levezetni a feszültséget”. Úgy gondolta, „kedves hölgyeket” visznek majd magukkal társaságnak.

Az, hogy a nőkre mennyire nem gondoltak akkor még űrhajósként, az is bizonyítja, hogy az oroszok csak azért képezték ki Valentyina Tyereskovát, mert – tévesen – azt hitték, az amerikaiak nőt készülnek az űrbe küldeni és mindenképpen meg akarták előzni őket. 

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást