A lyukas fog ragályos. 10 tény, amin még sosem gondolkodtál

A lyukas fog ragályos. 10 tény, amin még sosem gondolkodtál

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A lyukas fog ragályos. 10 tény, amin még sosem gondolkodtál

Ma már nem kell lexikonokat bújnunk a könyvtárban, hiszen a végtelen tudás ott lapul egész nap a markunkban, csak bel kell pötyögnünk a kérdést a telefonunkba és a másodperc törtrésze alatt választ kapunk mindenre. Ennek ellenére íme tíz olyan kérdés, amibe még sosem gondoltál bele.

A varjak meg tudnak minket különböztetni?

A varjú messze a legintelligensebb madár, hiszen nemcsak okos, de eszközt használ, sőt, játszani is szokott, a maga szórakoztatására. Az azonban meglepő, hogy minket embereket is remekül felismer arcról, és ha valakivel rossz élménye van, évekig képes rá neheztelni és nem felejt. Őket azonban még a legalaposabb varjú-kutató sem nagyon képes megkülönböztetni. 

Miért van a banánnak görbülete?

A banán az egyik legkedveltebb déligyümölcs, ami akár lehetne egyenes is, de mégsem az, méghozzá a gravitáció és a Nap miatt. A gyümölcsöt ugyanis húzza lefelé a gravitáció, míg ő a Nap éltető sugarai felé fordul, ezért keletkezik benne az ív. 

Az óceán mekkora része felfedezetlen?

A búvárkodás régen a gazdagok sportja volt, ma azonban már közel sem számít akkora luxusnak, hiszen a legtöbb nyaralóövezetben akár félnapi gyorstalpaló tanfolyam után alámerülhetünk a mélységbe. Ennek ellenére az óceánok 80 százaléka a mai napig teljesen felfedezetlen. 

mithiander/istockphoto.com

Melyik állatnak a legmagasabb a vérnyomása?

Az állatvilág legmagasabb vérnyomásával a zsiráfok dicsekedhetnek, nekik ugyanis közel kétszer olyan magas, mint az embereké. Ereik fala emiatt különösen erős szerkezetű, nehogy szétdurranjon. 

Mennyit nyom egy felhő?

Miközben az égen úszó, kedves bárányfelhőket figyeljük, eszünkbe sem jut, valójában milyen súlyos monstrumokat csodálunk, pedig ha ránkesne egy ilyen, megemlegetnénk. Egy átlagos felhőben 500 millió grammnyi esőcsepp is lehet, azaz 450 ezer kilót is nyomhat. Csak azért nem esik ennyi liternyi víz a fejünkre, mert az alatta levő levegő még nehezebb, vagyis sűrűbb. 

A lyukas fog ragályos?

Meglepő, de igen! Ha sokat csókolózol egy rossz szájhigiéniájú személlyel, neked is nagyobb eséllyel romlanak el a fogaid, úgyhogy ezért is elengedhetetlen egy párkapcsolatban a közös esti fogmosás. 

Mennyi fát használ az Ikea?

Az Ikea mindenütt jelen van, nálunk is alig akad olyan otthon, ahol ne lenne legalább egy olyan tárgy, ami a világ legnagyobb bútoráruházából való. A világ összes faanyagának 1 százalékát az Ikea használja fel bútoraihoz, ami – ha belegondolunk – elképesztő mennyiség. 

Miért nem látunk nagy fehér cápát a világ legnagyobb akváriumaiban sem? 

A nagy fehér cápa a világ egyik leglenyűgözőbb állata, hiszen egyszerre gyönyörű, csodálatraméltó és végtelenül félelmetes. Már többször próbálkoztak azzal, hogy tropicariumokban csodálhassa meg a nép „testközelből”, de sikertelenül, az állatok ugyanis napokon belül elpusztultak. Ennek a hatalmas halnak óriási távokat kell megtennie napi szinten, így fogságban nem életképes. 

Rasmus-Raahauge/istockphoto.com

Hogyan szavaz egy űrhajós?

Amerikában hamarosan az urnák elé járul a lakosság, és az elnökválasztásnak sokak számára nagyobb tétje van, mint eddig valaha. De mi van akkor, ha az asztronauták is le szeretnék adni voksukat, de éppen küldetésen vannak? Ők egy speciális elektronikus szavazórendszer segítségével voksolhatnak, tehát akkor sem maradnak ki, ha az űrben tartózkodnak.

A tűzoltók még mindig rúdon csúsznak le, ha riasztás van?

Vészhelyzetkor elengedhetetlen, hogy a segítség a lehető leghamarabb érkezzen, ezért a csigalépcső és a csúszda után megtalálták a tökéletes megoldást, ami a tűzoltókat a leghamarabb a kocsikhoz juttatta: rudakat, amiken lecsúsznak.  Azonban ez veszélyeket is rejt magában, hiszen kificamodott bokák előfordulhatnak földet éréskor, emiatt a modernebb állomásokon a pihenő- és alvó szobák már a földszinten helyezkednek el. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!