Mint azt már a Szívek szállodájából vagy a Szex és New York-ból tudjuk, kávé nélkül lehet, de nem érdemes élni. Azonban a kávézási szokások és fogyasztási mérték minden ember életében eltérőek. Vannak, akik a fekete kávét részesítik előnyben, míg mások csak a tejeskávét tudják meginni, és vannak, akik a napi egy, de vannak, akik a napi öt kávét preferálják. Egyesek igazi áldásnak, egyesek pedig ördögtől valónak tartják. Félretéve a hidelmeket, nézzük most meg a tudományos tényeket!
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/4 Mi van a kávéban?
A kávébabban jelentős mértékben található klorogénsav, koffein és terpének. Az előbbi önmagában antioxidáns hatású, azonban ennek nincs bizonyított hatása a kávéfogyasztás során.
A koffein köztudottan élénkítő hatással bír, ami annak köszönhető, hogy az idegsejtek működését serkenti. Azonban a koffein mértéke és összetétele változó lehet a kávébab minőségétől és feldolgozási eljárásától.
Amiben szinte minden tudományos írás egyetért, hogy a túlzott fogyasztása hosszútávon károsan hat a szervezetre.