4 jelző, amit soha ne használj magadra, ha sikeres szeretnél lenni

4 jelző, amit soha ne használj magadra, ha sikeres szeretnél lenni

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 4 jelző, amit soha ne használj magadra, ha sikeres szeretnél lenni

Ha meg kéne fogalmaznod kerek egész mondatokban, hogy ki vagy, mit mondanál? És ha csak szavakat használhatnál? Annak ellenére, hogy tudjuk, milyen ereje van a szavaknak, mégis sűrűn használunk rossz, sőt kifejezetten negatív jelzőket magunkra – gondolj csak a legutóbbi bakidra vagy bénázásodra otthon vagy akár a munkahelyeden… Persze a szó elszáll, az írás megmarad, de ezekre a helyzetekre ez mégsem teljesen igaz, hiszen azok az apró kis bántások, amikkel nap mint nap „illeted” magad, mély nyomot hagyhatnak benned úgy, hogy észre sem veszed.

Vannak dolgok, amiket a sikeres emberek gyökeresen máshogy csinálnak és gondolnak, mint azok, akiknek kevésbé jött be az élet (eddig) – ezek persze eredhetnek a világnézettől kezdve a családi normákon át a napi rutinig mindenhonnan, de egy dolog biztos: a sikeres emberek igenis megválogatják a szavaikat. Akkor is, amikor magukról beszélnek. Íme négy jelző, amit mostantól felejts el, ha magasabb életszínvonalat, nagyobb önbizalmat és kirobbanó sikereket szeretnél elérni!

Szerencsétlen

Azzal, hogy magadat szerencsétlennek titulálod (tehát beismered, hogy nem mindig jönnek össze úgy a dolgok, ahogy azt szeretnéd), könnyen a visszájára fordíthatod a dolgokat és idővel ezzel a szóval tolod majd le magadról az összes felelősséget.

Először csak leejtesz valamit és akkor használod, aztán újra kimondod, amikor beszámolsz egy rosszul sikerült randiról, majd a végén azon kapod magad, hogy az állásodból is „amiatt bocsátottak el, mert elvileg szerencsétlen vagy”…

Ne mondj ilyeneket magadra! Mindig elemezd a veled történő eseményeket és lásd meg, mi volt a te szereped a sztoriban, a többit felejtsd el – és főleg ne a szerencsédre vagy a balszerencsédre fogj bizonyos balul elsült dolgokat.

Képtelen

Maga a rombolás ez a szó: minden, ami a lehetetlent jelenti, nyolc egyszerű betűbe csomagolva.

Amikor azt mondod, hogy képtelen vagy valamire, mit érzel legbelül?

Azt, hogy gátakba, falakba ütköztél és nem látod, hogyan mássz ki a helyzetből – ilyenkor kell segítséget kérni, ami egyáltalán nem szégyen, sőt: a sikeres emberek nagy része elfogadta mások önzetlen segítségét, és így jutott el a csúcsra!

Nincs olyan, hogy lehetetlen és képtelen még akkor sem, ha nagyon úgy tűnik a helyzet.

Felejtsd el ezt a szót és hívj fel valakit, mielőtt kimondanád és végleg bebetonoznád a megoldást rejtő kiutat!

Önző

Az önzőség annyira relatív fogalom… Hogyan tudod eldönteni, hogy ki mennyire önző?

Lehet, hogy megbántottál valakit, és az is lehet, hogy nem cselekedtél úgy, ahogy megkövetelte volna a szituáció, de ki tud minden helyzetben 100%-ig tökéletesen, másoknak megfelelve helytállni?

Segítek: senki.

Úgyhogy mielőtt leönzőznéd magad egy helyzetben, gondold végig, mások hogyan csinálták volna – hidd el, mindenki a saját érdekeit nézi először, hiszen emberek vagyunk mind…

„Lehetnék…”

Egészítsd ki a mondatot: én olyan… lehetnék, ha megcsinálnám a(z) …-t.

Biztos eszedbe jut valami, ha ezeket a lyukakat kiegészíted.

Akkor tedd fel magadnak a kérdést: miért nem csinálom? Milyen lehetnék? Ki szeretnék lenni?

Ha örök életedben azt szajkózod, hogy te milyen szuper főnök lennél, miért elégszel meg egy beosztotti pozícióval? Ha úgy érzed, szuper sportoló lehetnél, miért nem vágsz bele? Szerinted jó cukrász lennél? Akkor legyél!

Ne használd többet a feltételes módot és ne nyugtasd magad azzal, hogy „majd egyszer belevágok az álmom megvalósításába.

Gyerünk, kelj fel a kanapéról és legyél az, aki lehetnél!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást