6 izgalmas kiegészítő betonból, amit te is elkészíthetsz

6 izgalmas kiegészítő betonból, amit te is elkészíthetsz

Címlap / Otthon / Dekor / 6 izgalmas kiegészítő betonból, amit te is elkészíthetsz

A betonról sokan a hideg, szürke és nehéz szavakra asszociálunk, de semmiképpen sem a harmonikusra, otthonosra és melegre – pedig hiszed vagy sem, betonból nem csak monumentális szerkezeteket lehet létrehozni, hanem könnyen kezelhetősége révén rengeteg kreatív és egyedi tárgy készíthető belőle. Most 6 olyan izgalmas tárgyat mutatunk neked, amit te is elkészíthetsz a lakásodba.

Puritán adventi „koszorú”

Ezt az egyszerű, de annál mutatósabb adventi gyertyatartót könnyen elkészítheted az ünnepekre. Nem kell hozzá más, csak egy üres tejes doboz vagy egy akármilyen doboz, ami jól szigetel – a legjobb azonban a tejes doboz, mert annak csak az egyik felét kell majd szigetelőszalaggal körberagasztanod, hogy ne folyjon ki a beton, amíg megköt.

A tejes doboz felső részén vágj lyukakat, amikbe parafa dugót nyomj bele olyan mélyre, hogy majd bele tudd állítani a gyertyákat. A dugókat rögzítsd, hogy ne mélyedjenek bele a betonba – erre használhatsz ragasztószalagot, de fogvájót vagy szöget is, amivel kitámaszthatod őket.

Egyedi ruhaállvány

Ehhez nem lesz másra szükséged, mint egy régi műanyag vödörre, öt fa cölöpre és persze betonra.

Első lépésként, ha kezeletlen cölöpöket vettél, akkor mindenképpen csiszold és lakkozd le őket – egyébként erre a célra használhatsz fa seprűnyelet is. Miután megszáradt a fa, a vödör aljába rakj 20-25 centi vastagságban betont, majd ragasztószalaggal ragassz hálószerű szerkezetet a vödör tetejére, és egyenként nyomd bele a rudakat, végül erősítsd meg a rögzítést.

Ha megszáradt, akkor finoman húzd ki a vödörből az állványt. És már kész is az egyedi, saját készítésű ruhaállványod!

Dizájner terítő nehezék

Ilyen egyedi terítő nehezékeket is készíthetsz – nem kell hozzá más, csak pár Kinder tojásban található műanyag kapszula és függönycsíptetők.

Első lépésként fúrj fél centi átmérőjű lyukakat a kapszulák egyik felébe – ebbe kerülnek majd a függönycsíptetők. A lyukakat célszerű például egy felmelegített szöggel kifúrni, csak ne felejts el védőkesztyűt húzni a művelethez, és gyerekekkel inkább ne csináld közösen ezt a mozzanatot.

Ezután töltsd bele a betont, majd nyomd bele a csíptetőt. Száradás után törd le a kapszulát. Ha igazán egyedire szeretnéd, akkor fesd be őket akril festékkel.

Ültető kártya-tartó

Kerti partikból megmaradt műanyag feles poharak újrahasznosításából születtek ezek a mutatós ültető kártya-tartók, amik nem csak az ünnepeken, de az esküvőn is egyedi dekorációs elemek lehetnek.

A feladat egyszerű: töltsd meg kétharmad részig betonnal a műanyag poharakat, majd nyomd bele a fa csipeszeket – ha szükséges, ragasztóval vagy fogpiszkálóval rögzítsd a csipeszeket, amíg meg nem köt a beton.

A tetején lévő kissé durva részeken csiszolópapírral finomíthatsz, akril festékkel pedig dekorálhatod is.

Fürdőszobai kiegészítők

Ilyen letisztult fürdőszobai kiegészítőket is készíthetsz házilag, amiket a különféle lakberendezési boltokban több ezer forintért vehetnél meg. A művelethez felhasználhatsz üres tejes dobozt, műanyag palackot, használaton kívüli poharat stb. A lényeg, hogy legyen egy alapod, amibe a betont öntöd, és legyen egy kisebb formád, ami majd a formád negatívja lesz. A megszáradt edényeket és tárolókat csiszolópapírral finomíthatod.

A legegyszerűbb egyébként legóból megépíteni ezeket a formákat, mert azok aztán könnyen szétszedhetőek és újra használhatóak.

Újhullámos beton ülőke

Ez az ülőke hasonlóképpen készül, mint a ruhafogas, csak itt három 40 centiméteres rúdra lesz szükséged – ezek lesznek majd a szék lábai.

A metódus hasonló, mint a ruhaállványnál: rakj a vödör aljába 20-25 centi vastagon betont, nyomd bele a lábakat, és ha megszáradt, szedd ki a vödörből. A lábakat nem kell ragasztószalaggal rögzítened, elég, ha úgy állítod bele, hogy a vödör oldalának támaszkodjon.

Mivel a beton nem túl meleg, ezért érdemes egy kerek székpárnát is rakni rá.

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!