Ismét új nevek anyakönyvezhetőek – Az elmúlt évek legújabb és legfurcsább keresztnevei

Ismét új nevek anyakönyvezhetőek – Az elmúlt évek legújabb és legfurcsább keresztnevei

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ismét új nevek anyakönyvezhetőek – Az elmúlt évek legújabb és legfurcsább keresztnevei

Nagyon nehéz helyzetben lettem volna, ha kisfiam születik, ugyanis egyetlen fiú nevet sem éreztem igazán a magaménak. Ezzel szemben volt egy gyönyörű, magyar lánynév a fejemben, és a gimnázium óta tudtam, ha kislányom lesz, ezt a nevet fogja kapni. Szerencsére a családban mindenkinek azonnal megtetszett, és hab a tortán, hogy még a vezetéknévhez is tökéletesen passzolt. Talán a sors keze, talán puszta mázli, de az biztos, hogy nekünk így könnyű dolgunk volt a névválasztással. Azonban nem mindenkinek megy ilyen könnyen ennek a fontos döntésnek a meghozatala – valószínűleg ezért is van az, hogy évről évre újabb furcsa nevek kerülnek fel az anyakönyvezhető keresztnevek listájára.

2017 és 2018 újdonságai

2017-ben és 2018-ban viszonylag sok új nevet fogadott el az MTA, ami minden bizonnyal a magas számú kérvényeknek volt köszönhető. Ettől az évtől a kisfiúk már olyan különleges neveket is kaphatnak, mint amilyen a Platón, Vulkán, Erdő, Árvin, Ariel, Cvi, Fortunátó, Csobánc, Evron, vagy éppen Kornéliusz.

Több hagyományosnak ható név is felkerült a listára, ilyen a Palkó és a Miska.

Az idegen nevek szerelmesei pedig alighanem nehezen állnak ellen a Szergej, Björn, Vladek, Szorin, Vetúriusz, Bránkó, vagy éppen Donoven neveknek.

A lányokat illetően is érkeztek újdonságok. 2017-től anyakönyvezhető az Elizabell, Kisanna, Andreina, Őzike, Tűzvirág, Medina és Nea is. Akiknek ezek a keresztnevek nem elég különlegesek, válogathatnak a Halina, Lira, Minetta, Nissza, Triszta, Zonera, Szibell, Aviána és Immakuláta között is.

2019 újdonságai

Az idei évben is kerültek már új nevek a listára, és ezek sem maradnak le különlegességüket tekintve a korábbi évektől. Az új lánynevek között olyan izgalmasan hangzó keresztnevek szerepelnek, mint amilyen a Sekina, Denerisz, Hébé, Alamea, Azra, Cirel, Devana, Melba, Mogyoró, Nazira, Makaréna, Felda és Balzsa. A „magyaros” nevek között pedig az Egres és a Margitvirág szerepel.

A fiú nevek sem maradnak le a sorban, itt az Őze keresztnév kivételével csupa idegen hangzatú név került elfogadásra: Kresimir, Parker, Virgíniusz, és a Hananjá is felkerült a listára az Alekszej, Aszmet, Bájron, Havel, Kemal, Mahmud, Nimer, Nóha, Nurszultán, Rasszel, Szepes és Vitány mellett.

A Gyűrűk Ura fanatikus rajongói pedig végre hátradőlhetnek, mert immáron Magyarországon is elnevezhetik a fiúgyermeküket Aragornnak.

Elutasított nevek

Néhány nevet meghökkentőnek találtál? Aligha vagy egyedül ezzel, de rengeteg szülő szeretne az egyedibbnél is egyedibbet – ezt azonban sokszor még az Akadémia sem támogatja.

Idén az alábbi nevek kerültek elutasításra: Barrera, Bernadeth, Betyár, Blanche, Dodo, Gézengúz, Jankó, Károlyi, Kopasz, Maci, Marci, Matyi, Maya, Mazsola, Michel, Misi, Moha, Nándi, Napfi, Öcsi, Pisti, Pistike, Rumi, Szivárvány, Szöcske, Tió, Toto, Vackor, Vadas, Vicián, William, Yara, Zidane.

Képek forrása: VAKSMANV101/Depositphotos.comIuliiaVerstaBO/Depositphotos.com

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!