Inspirációk húsvéti tojásfestéshez

Inspirációk húsvéti tojásfestéshez

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Inspirációk húsvéti tojásfestéshez

Egyre inkább közeledik a húsvét, amikor a legtöbben némi színes festék után nyúlunk, hogy vidámabbá, élénkebbé tegyük az ünnep egyik legfontosabb szimbólumát. Szerencsére komolyabb kézügyesség nélkül is csodásan fel tudjuk díszíteni a tojásokat.

Pasztell csodák

Az elmúlt években a pasztell óriási sláger volt a divatban, így aztán szépen lassan az élet minden területén megjelentek ezek a visszafogott, lágy és rendkívül esztétikus színek.

Pasztellt lényegében bármilyen színből varázsolhatunk, jöhet a kék, a zöld, a rózsaszín, de akár a sárga is.

Az elkészítést illetően hihetetlenül egyszerű a dolgunk, mindösszesen rövidebb ideig hagyjuk a festékben a tojásokat.


Még több inspiráció: Újabb 7 imádnivaló tojásfestési technika


Rendszeresen ellenőrizzük őket, és ha elérték a vágyott színt, akkor öntsük le róluk a festéket és hagyjuk megszáradni a tojásokat. 

Természetesen vásárolhatunk eleve pasztellszínű tojásfestéket, továbbá még inkább fokozhatjuk a világos, halvány összhatást, ha eleve fehér tojást (libatojást) szerzünk be a célra. 

Élénk minták

A szolid és visszafogott tojásfestés után itt a technika szöges ellentéte, a nagyon is élénk színek és minták. Lényegében végtelen a tárháza a lehetőségeknek.

Akinek kevésbé van ideje, türelme, tehetsége, az válasszon egészen egyszerű mintákat, csíkokat, különféle pöttyöket, vagy nyomdázzon, próbálja ki a batikolt, viaszos technikát.

Akit pedig jelentős kézügyességgel áldott meg a sors, mindenképpen szánjon időt a különlegesebb motívumok elkészítésére, lehetőleg kifújt tojások segítségével.

Utóbbi esetén a csodásan megmunkált tojásokat évről-évre félretehetjük, a megfelelő tárolás mellett minden szezonban ott tündökölhet az asztalunkon a komoly munkával elkészített remekmű.

Natúr szépségek

Ismét azoknak mutatunk egy kiváló alternatívát, akik nem bírnak sem jelentős kézügyességgel, sem komoly türelemmel.

Számukra az a legjobb megoldás, ha különféle típusú és méretű tojásokat beszereznek, amiket akár festés nélkül is az asztalra tehetnek.

A pasztell technikánál említett rövidebb festési technikát a mintás tojásoknál is érdemes alkalmazni, így látványosabbak lesznek a foltok. Utóbbiakat egyébiránt bárki leutánozhatja, barna festék és egy vékony ecset segítségével.

Rendszertelenül fessünk kisebb-nagyobb pöttyöket a megtisztított felületre, így nagyon fognak hasonlítani a fürjtojásokra (persze nagyobb méretben).

Fürjtojást egyébként a közhiedelemmel szemben nem csak drágán szerezhetünk be, ráadásul az apróságok még a leghagyományosabb húsvéti asztaldíszt is feldobják.

Visszafogott különlegességek

A pasztellszínekhez hasonló módon a visszafogottságot képviselik a sötétebb tónusokkal megfestett, mégis természetes hatású tojások.

Tökéletes példát hozhatunk a vöröshagyma héjával festett tojásokkal, de a méregzöld, a barna, illetve a feketével kevert tojásfestékek is új (és meglehetősen egyedi) színvilágot hozhatnak a húsvéti dekorációba.

Annak érdekében, hogy ezek a tónusok ne tűnjenek túl mogorvának, a tojásokat feldobhatjuk bájos virágmintával, vagy éppen átköthetjük őket egy vidámabb színű szalaggal.

A sötétebb színekre festett tojások közé rejtsünk néhány fehér és natúrszínű változatot is, így tovább enyhíthetünk az önmagában kevésbé derűsnek ható látványon. 

Különleges színharmóniák

A tojásokon egyenként is képezhetünk átmentet, különféle ombre festési technikák bevetésével (a tojást fokozatosan engedjük bele a festékbe, természetesen a legvilágosabbnak szánt rész legyen benne a legrövidebb ideig).

Ez a technika némileg több időt igényel, de érdemes kísérletezgetni vele, ugyanis nagyon érdekes végeredményt hozhat. 

Mindazonáltal színátmenetes tojásokat roppant könnyű készíteni, és egymás mellé állítva a darabok nagyon érdekes látványt nyújtanak. Tegyük bele a választott festékbe az összes tojást, majd a javasolt hatóidőt osszuk el a darabszámmal.

Tíz perc és tíz tojás esetén percenként vegyünk ki egy tojást a festékből, így azok egyenletes mértékben lesznek egyre sötétebbek, ahogy a sor végére érünk.

Natúr alap

A natúr alapról korábban már volt szó, azonban ha némileg bonyolítanánk a látványt, és szeretnénk kicsit egyedibb végeredményt, akkor más irányból is megközelíthetjük a tojásfestést.

Ehhez a kivitelezéshez is szerencsésebb a fehér tojás, hiszen azon minden szín sokkal élénkebb, feltűnőbb lesz.

Fessünk a tojásra bármilyen mintát, vagy akár virágokat, más, hagyományos szimbólumokat, tekintsünk úgy az alapra, mint egy vászonra.

Amennyiben csak egy árnyalattal festünk, érdekes kontrasztot érhetünk el, ha néhány tojáson megcseréljük a színeket, tehát a fehér alapot megváltoztatjuk.

Az egymás mellé helyezett remekművek tökéletes és rendkívül esztétikus harmóniában állnak majd. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást