Otthon / Kert és terasz

4 imádnivaló kis medence – ha helyből vagy büdzséből kevés van

Legkedvesebb gyermekkori emlékeim közé tartozik, amikor már korán reggel kiraktuk az udvarra a lavórt, hogy a benne levő víz gyorsan megmelegedjen, és pancsolhassunk benne. Egyértelmű volt, hogy ettől az élménytől a saját gyermekemet sem akarom megfosztani, sőt, vele együtt szeretném én is élvezni a szabadtéri fürdőzés előnyeit. Bár megvan a varázsa annak, amikor elmegyünk egy gyógyfürdőbe, vagy éppen a Balatonra, sokkal kényelmesebb és egyszerűbb az udvaron fürdeni. De milyen olcsó és esztétikus megoldások léteznek erre a célra?

Tartálymedence

Ha masszív és fix medencére vágysz, akkor alighanem a tartálymedence lesz számodra az egyik legjobb választás.

A merev fallal rendelkező, rozsdamentes anyagból készült, rendkívül ellenálló tartályok tökéletesek arra, hogy alapot biztosítsanak a saját készítésű medencék számára.

Kedvetekre festhetitek őket, egyes típusokat még akár burkolattal is meg lehet bolondítani.

Alkalmasak arra, hogy jakuzzi-szerűen elhelyezzétek őket a teraszon, vagy beépítsétek bárhol az udvaron… A tartálymedencék legalább olyan tökéletesek és sokoldalúak lehetnek, mint a klasszikus medencék!

 

Felfújható medencék

A felfújható medencéknek több, leutánozhatatlan előnye is akad. Ezek között elsőbbséget élvez, hogy nagyon könnyű őket kis helyen tárolni, így alternatívát jelenthetnek akár a lakások balkonjain is. Nagyon kedvező az áruk a többi medencéhez képest, a felállításuk pedig igazán gyerekjáték, és a legkisebb barkácskészségre sincs szükséged hozzá.

A kiegészítőket tekintve szükséged lesz egy pumpára, nagyobb medence esetén némi klórra és egy vízforgatóra.

Ha beruháztok egy felfújható medencére, akkor érdemes vásárolnotok egy takarót is, ugyanis a rovarok pillanatok alatt ellepik a vizet – szerencsésebb, ha távol tudjátok tartani őket. A felfújható medencékből egyébként már nagyon sokféle létezik, nem csak a méretet és a formát tekintve, hanem a funkciókat is.

Olvastad már?  10 kicsi és intim medence, ami bármelyik kertben jól mutat

Gyerekeknek vásárolhattok komplett vízi parkot, a felnőttek pedig a jakuzzi nyújtotta előnyöket élvezhetik.

 

Dézsa

A dézsák különösen jól passzolnak a mediterrán hangulatú otthonokhoz, de természetesen nem csak ezeken a helyeken váltják be a hozzájuk fűzött reményeket.

Sokan csak a szaunázáshoz használt merülő kádként ismerik a dézsákat, pedig ezek a csodaszép kiegészítők alkalmasak arra, hogy a szabadtéri pancsolások szerves részét képezzék.

A jó minőségű dézsák faanyagai ellenállnak a párás, vizes környezet és az időjárás károsító hatásainak, miközben természetes megjelenésüknek köszönhetően bármelyik udvarba, kerthelyiségbe tökéletesen illenek.

Ha lényeges szempont az ár, akkor persze a kisebb méretű dézsákat kell előnyben részesítenetek, ugyanis akár 10-12 férőhelyes dézsák készítése sem lehetetlen kihívás a gyártók számára.

 

Lábon álló kád

Az egyik legolcsóbb megoldás a felújítást, építkezést illetően mindig az, ha olyasvalaminek sikerül új helyet találnod, amit egyébként kidobásra szántál.

Nem tipikusan kerti kiegészítők a lábon álló kádak, de valójában tökéletesek arra, hogy szabadtéri medenceként funkcionáljanak.

Óriási pluszpont, hogy egy kis kreativitással könnyen megoldható a vízelvezésük, ami sokszor jelent problémát a fix medencék esetében.

Olvastad már?  10 kicsi és intim medence, ami bármelyik kertben jól mutat

A lábon álló kádak önmagukban is megállják a helyüket és – ha nem is könnyen, de – mozgathatóak.

Ha azonban izgalmasabb látványra és megoldásra vágytok, arra is van lehetőségetek, hogy kültéri burkolatok segítségével beépítsetek egy kádat a kertetekben.