Egészség / Életmód

Ilyen maszkot semmiképp se viselj a koronavírus ellen

Ilyen maszkot semmiképp se viselj a koronavírus ellen

A maszkviselés alfája és omegája, az igazi sztár a koronavírus-járvány alatt mindenképpen az N95-ös maszk. Ez az egyik legjobb szűrőképességgel rendelkező változat úgy, hogy a mindennapi használat mellett sem kellemetlen. A hivatalos besorolása szerint FFP2-es, amelynek arcra illeszkedése sokkal pontosabb, ezért jobban gátolja a maszk melletti levegő ki- és beáramlását is, valamint sokkal szigorúbb minőségi ellenőrzéseknek kell, hogy megfeleljen. A sima 3-rétegű maszkok minimálisan védenek aeroszolos (levegőben terjedő) részecskék ellen anyaguk miatt, az FFP2 és FFP3 maszkok viszont részben erre lettek kialakítva.

Csakhogy ez sem ilyen egyszerű: azok az N95-ösök jók a koronavírus-járvány alatt, amelyekben nincs szelep kialakítva. A helyzet ugyanis az, hogy a járvány alatt elsősorban nem magunkat, hanem másokat védünk a maszk használatával. Ha tünetmentes fertőzöttek lennénk, a maszk megakadályozza, hogy a fertőzött testnedv egy jó része a levegőbe kerüljön.

A szelepes maszkoknál azonban pontosan az ellenkezője történik: befelé kevesebb szennyeződés áramlik, kifelé viszont minden, hiszen a szelep kilégzésnél aktivizálódik.

Ez nem azt jelenti egyébként, hogy ezek a maszkok minket is védenek a koronavírus ellen. Bár a maszkhordás a maszkot hordónak is ad némi védelmet, alapvetően kevesebbet, mint másoknak. A szelepek pontosan azt a mechanizmust semmisítik meg, amiért orvosok a járványhelyzet közepe óta könyörögnek, hogy hordjuk a maszkot. Ez az oka annak, hogy az amerikai Országos Szabványügyi és Technológiai Intézet is kiadott egy tanulmányt arról, hogy a szelepes maszkokat mennyire nem ajánlja a koronavírus-járvány ideje alatt. 

Oldalak: 1 2

4 hozzászólás

 • Avatar
  Németh István Gyula
  2020.11.22., 11:58

  Nem szeretem a maszkot! Ki is szereti, nyilván senki! De ha kötelező és a mások védelmében javasolt egyértelműen a kötelességemnek érzem viselni és ezt elvárom másoktól is!
  A szelepest letettem, mert magam is tapasztaltam , hogy nem jó mert a külső levegőt sem szűri meg rendesen! Az un. műanyag pajzs viszont jó volna, ha jobban igazodna fejhez – ezt még nem találták ki! Ez azért is fontos, mert az emberek nagyon nagy többsége kiválóan – ha nem is figyelték meg ezt sokan – tud szájról olvasni! A maszk torzítja a hangot is sokszor röhej számba mennek a félreértések!

  Válasz
 • Avatar
  Laci
  2020.11.22., 15:40

  Mért nem védhetem magam??????
  Mért csak mást ???????
  A szelepes maszk jobb védelmet nyújt mint a szelep nélküli, csak hát drága.Mivel ipari maszk gőzök gázok és miden levegőbe lévő részecske ellen véd és a vírus is ide tartozik a levegőbe…….. A hülyeség határ nélküli.
  A N95 maszk nem FFP -2 főleg nem FFP-3. Megy a vita hogy az de igazából csak rizsa és mellé beszéd. N95 Amerika szabvány vagy valami. De biztos hogy nem FFP 2-3 mert az ipari szabvány,és a beáramló gázok gőzök védelmébe szelepesnek kell lennie.

  Válasz
 • Avatar
  Khabi
  2020.11.22., 19:48

  Az én szelepes maszkomban cserélhető vírusszűrő betét van a szelep előtt. Tehát vírus se ki, se be, de ezt M.C. nem tudja és még sokan mások sem. Volt rá példa,hogy a szelep miatt nem engedtek be egészségügyi intézménybe. Most kezdjem el magyarázni az “okosnak”?! Tájékozatlanul talán nem kellene hangulatot kelteni.

  Válasz
 • Avatar
  Orbán Eszter
  2020.11.24., 20:08

  Utálom a renget felugró ostoba reklém ablakot.

  Válasz

Írj egy hozzászólást