Ez a maszk típus egyáltalán nem véd meg a koronavírustól

Ez a maszk típus egyáltalán nem véd meg a koronavírustól

Címlap / Életmód / Egészség / Ez a maszk típus egyáltalán nem véd meg a koronavírustól

Maszktagadónak lenni ma már legalább akkora állásfoglalás, mint laposföldesnek vagy oltásellenesnek, pedig a koronavírus terjedése ellen tényleg ez az egyik leghatásosabb védekezési módszerünk a mindennapokban. Nem mindegy azonban, hogy milyen maszkot hordunk: bár a legtöbbnél igaz, hogy a kicsi is több, mint a semmi, a szelepes maszkokat még így is érdemes kerülni.

A maszkviselés alfája és omegája, az igazi sztár a koronavírus-járvány alatt mindenképpen az N95-ös maszk. Ez az egyik legjobb szűrőképességgel rendelkező változat úgy, hogy a mindennapi használat mellett sem kellemetlen.

A hivatalos besorolása szerint FFP2-es, amelynek arcra illeszkedése sokkal pontosabb, ezért jobban gátolja a maszk melletti levegő ki- és beáramlását is, valamint sokkal szigorúbb minőségi ellenőrzéseknek kell, hogy megfeleljen.

A sima 3-rétegű maszkok minimálisan védenek aeroszolos (levegőben terjedő) részecskék ellen anyaguk miatt, az FFP2 és FFP3 maszkok viszont részben erre lettek kialakítva.

Csakhogy ez sem ilyen egyszerű: azok az N95-ösök jók a koronavírus-járvány alatt, amelyekben nincs szelep kialakítva. A helyzet ugyanis az, hogy a járvány alatt elsősorban nem magunkat, hanem másokat védünk a maszk használatával. Ha tünetmentes fertőzöttek lennénk, a maszk megakadályozza, hogy a fertőzött testnedv egy jó része a levegőbe kerüljön.

A szelepes maszkoknál azonban pontosan az ellenkezője történik: befelé kevesebb szennyeződés áramlik, kifelé viszont minden, hiszen a szelep kilégzésnél aktivizálódik.

Ez nem azt jelenti egyébként, hogy ezek a maszkok minket is védenek a koronavírus ellen. Bár a maszkhordás a maszkot hordónak is ad némi védelmet, alapvetően kevesebbet, mint másoknak. A szelepek pontosan azt a mechanizmust semmisítik meg, amiért orvosok a járványhelyzet közepe óta könyörögnek, hogy hordjuk a maszkot.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»