Életmód / Lélek

Ezt ne tedd egy depressziós emberrel – ahogyan támogatni kellene

Ezt ne tedd egy depressziós emberrel – ahogyan támogatni kellene

Szakíts rá időt

Akármilyen „fárasztó” is az illető, ne mondd neki azt, hogy neked most nincs időd az ő problémájával foglalkozni. Ha egy depressziósnak azt mondják, „most nem érek rá” vagy „túl sok vagy” – főleg, ha egy közeli barát teszi ezt – akkor fennáll az esély, hogy még mélyebbre kerül. Egy ilyen megjegyzés elindíthatja egy szorongás-spirálban.

A depressziós személyek sokszor látják eltorzítva a valóságot és ha ezt hallják, arra a következtetésre jutnak, hogy mindenki így viszonyul hozzájuk és ők csak a terhére vannak mindenkinek. Ugyanakkor nem a te dolgod az sem, hogy minden esetben neked panaszkodjon, mert nem lehetsz senkinek a személyes terapeutája és konstans érzelmi támogatása. Mondd neki, hogy büszke vagy rá, amiért ilyen erős, illetve jól kezeli az állapotát, és ugyan most elfoglalt vagy, de munka után felhívod.

Segítségnyújtás depresszióval küzdőknek
elenaleonova/istockphoto.com

Emlékeztesd a jó dolgokra

A depresszió azzal jár, hogy az illető mindent negatívan lát, a rossz dolgok felnagyítódnak, míg a pozitívak elhalványulnak. Mikor egy depressziós epizód alatt dicsérnek valakit, akkor hajlamos azt hinni, hogy nem érdemli meg, vagy nem is jogos a dicséret, viszont a legfinomabb kritikát is tragédiának látja.

Ne mondd neki, hogy legyen pozitívabb, mert ez nem segít. Kérdezd meg tőle inkább, hogy történt-e vele valami jó dolog aznap, vagy az elmúlt időszakban. Ha azt mondja, semmi, akkor kérd meg, hogy idézze fel a legutolsó pozitív élményét. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást