Igazságok és tévhitek a bulimiáról

Igazságok és tévhitek a bulimiáról

Címlap / Életmód / Egészség / Igazságok és tévhitek a bulimiáról

Sok minden befolyásolhatja az étkezési szokásainkat: van, aki stresszhelyzetben nem képes enni, akadnak, akik bánatukban a csokoládéhoz nyúlnak, és az sem ritka, ha valaki a nagy boldogság közepette annyira teleeszi magát, hogy utána fél napig nem bír felkelni az ágyból. Ezek azonban meg sem közelítik azt, amikor valaki bűnként fogja fel a világ legtermészetesebb dolgát, az evést, és mindent megtesz azért, hogy meg nem történté tegye a táplálékbevitelt.

Kakaós csigától az önhánytatásig

A kakaós csigától a purgálásig – avagy az önhánytatásig, a hashajtók, vizelethajtók, vagy akár mindkettő beszedéséig – nem is olyan hosszú út vezet. A bulimia háromszor gyakoribb, mint az anorexia. A két táplálkozási zavarban szenvedők célja közös: csökkenteni akarják testsúlyukat. A bulimiát azonban nehezebb észrevenni, hiszen míg az anorexiások testsúlya folyamatosan csökken, addig a bulimiásoké ingadozik.

A bulimiában szenvedőre jellemzőek a falási rohamok. A beteg már-már transzállapotba kerül egy-egy roham során. Előfordul, hogy egész nap éhezik, majd az esti órákban elhatalmasodik rajta a farkaséhség, nem bírja tovább evés nélkül, és rohamszerű falásba kezd. Így végre jóllakik, ám ettől mérhetetlen bűntudata lesz, mely végül önhánytatásba vagy hashajtók szedésébe torkollik.

Nem csak testi, lelki éhezés

Az anorexia nervosában szenvedőkkel ellentétben a bulimiások akaratereje nagyon alacsony, így az önbecsülésük is. Az anorexiás sikernek fogja fel fogyását, és büszke hatalmas önuralmára, míg a bulimiás nem bír megálljt parancsolni magának egy-egy falási roham alkalmával, és miután kirámolta a hűtőt, szörnyű bűntudatot érez, pedig semmi mást nem tett, csak a világ legtermészetesebb dolgát: táplálékot vitt be a szervezetébe. Ez a bűntudat, az állandó csalódások depresszióhoz vezetnek – a bulimiás a közös étkezéseket elkerülve kimarad a társasági életből, ez az izoláció pedig még jobban gyengíti önbecsülését, így végül otthon, csendben, egyedül ostorozza önmagát. A bűntudat oly mértékű lehet, hogy akár öngyilkossághoz is vezethet.

A betegséget kiváltó okok között említhető az alacsony önbecsülés, a családi problémák, de maga a depresszió is. A bulimia nem csak testi, de lelki éhezés is – az említett falásokkal a beteg valójában a lelkét kívánja megtömni, de mivel kórosan szeretne fogyni, igyekszik azt minél hamarabb meg nem történté tenni. Lelki eredetű betegség lévénkezelése pszichoterápiával történik.

Vékony test és hulló fogak

A bulimiában szenvedők egészségére súlyosan kihat az étkezési zavarral járó önhánytatás vagy hashajtószedés. Fogszuvasodás alakulhat ki, bőrkeményedéskeletkezhet az ujjakon, a hányással járó rengeteg gyomorsav a nyelőcső gyulladásához vezethet, de szívritmuszavarral is járhat a káros tevékenység. A vizeletelhajtóknak, hashajtóknak a bélre és gyomorra van káros hatásuk, és veseelégtelenséget is okozhatnak.

Ezeket a súlyos tüneteket vegyük észre, és segítsünk a bulimiában szenvedőkön, hiszen az evés nem bűn, hanem a világ legtermészetesebb dolga, melyet élvezni kell!

Ha kíváncsi vagy a saját testtömegindexedre, ITT megtekintheted.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást