Erre figyelj, ha igazán ízletes epret szeretnél enni

Erre figyelj, ha igazán ízletes epret szeretnél enni

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Erre figyelj, ha igazán ízletes epret szeretnél enni

A legtöbb nagy élelmiszerboltban és a termelői piacokon is újra egyre gyakrabban találkozhatunk friss eperrel, és lassan a szezonjai elindul. Éppen ezért nincs is jobb időzítés arra, hogy elsajátíts néhány trükköt, amivel a legjobb, igazán ízletes epreket vásárolhatod meg, majd tárolhatod úgy, hogy amikor el szeretnéd fogyasztani, biztosan ne okozzon csalódást.

Erre figyelj vásárlásnál

Ha epret szeretnél vásárolni, mindenekelőtt tudnod kell, hogy sok más gyümölccsel ellentétben nem érik be a szedés után. Ez pedig azt jelenti, hogy az ízletes eprek kiválasztása érdekében érdemes alaposan szemügyre venned a külsejüket. Azon túlmenően, hogy ne legyenek zöldek, keress olyan epreket, amelyek gömbölydedek, egyszerre szilárdak és puhák, és élénkpirosak az aljuktól egészen a zöld levelekkel borított tetejükig.

Ha előre csomagolt epret vennél, kerüld el azokat a dobozokat, amelyek nedvesnek vagy foltosnak tűnnek, esetleg láthatóan túlérett, megnyomódott vagy túlságosan puhának látszó gyümölcsök találhatók. Ami pedig a méretüket illeti, eper esetén célszerűbb a kisebb bogyókat választani, mert jóval ízletesebbek lehetnek, mint az óriás eprek. 

Ha teheted, még arra is próbálj meg figyelni, hogy minél közelebbről, például helyi termelői piacokról vagy ültetvényekről vegyél epret. Utóbbiaknál gyakran van lehetőség arra is, hogy te magad szedd le az epret. Ez tökéletes lehetőséget kínál arra, hogy alaposan ki tudd válogatni a legízletesebbnek ígérkező szemeket. Ráadásul minél frissebbek, várhatóan annál jobb az ízük, erről pedig saját szedés esetén győződhetsz meg a legbiztosabban.

Olivie Strauss/unsplash+

Ahogyan hosszabb ideig friss marad

Az eper tényleg leszedés után a legfinomabb, de ha jól tárolod, 2-3 vagy akár 5 napig is friss és ízletes maradhat. Az eredeti csomagolásában maximum 1-2 napig érdemes hagyni az epret. Ha így teszel, azzal mindenképp számolj, hogy azokon a részeken, ahol a bogyók érintkezhetnek egymással, hajlamosak lesznek arra, hogy megnyomódjanak és túlzottan megpuhuljanak. Ezek a tényezők pedig hozzájárulhatnak ahhoz, hogy penészgomba alakuljon ki rajtuk.

Hogy az eprek minél kevésbé sérüljenek, mosatlanul érdemes átpakolnod őket egy papírtörlővel kibélelt tartóba, például egy lapos, széles tányérba vagy tálcára úgy, hogy egymástól némileg távol legyenek, majd mehetnek is a hűtőszekrénybe. 

Ha pedig úgy gondolod, hogy pár napon belül nem fog elfogyni az eper, készíthetsz belőle lekvárt, vagy le is fagyaszthatod. Utóbbinál viszont mindenképp számolj azzal, hogy rontja az állagát, ezért kiolvasztás után a legjobb, ha pürésítve használod fel, mondjuk süteményekhez.

Megmosni sem akárhogyan érdemes

Az epret lehetőleg mindig csak közvetlenül tálalás előtt mosd meg. Ha ugyanis további nedvességet kap, az szintén elősegítheti, hogy penészgombák jelenjenek meg rajta, és hamarabb megromoljon. Ha már tudod, hogy 1-2 óra múlva ennél epret, kiteheted a napra, így ugyanis jobban kiemelhető az íze és az aromája. Végül, de nem utolsó sorban, amikor megmosod, figyelj arra, hogy óvatosan öblítsd le – mondjuk egy tálban -, méghozzá hideg vízzel. Ezután vágd le a szárát késsel, és ízlés szerint fogyaszd el.

Ha mindezekre a dolgokra odafigyelsz, akár frissen, akár néhány nap után is igazán ízletes epret ehetsz önmagában, vagy készíthetsz belőle különféle finomságokat, például krémlevest, turmixokat, epres süteményeket, vagy akár különféle salátákat is feldobhatsz vele. De bárhogyan is eszed, annyi biztos, hogy sok vitaminhoz és ásványi anyaghoz is hozzájuthatsz, hiszen arról se feledkezzünk meg, hogy az eper nemcsak finom, de egészséges is.

Forrás: goodhousekeeping.com, bhg.com, nyitókép: Olivie Strauss/unsplash+

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!