Divat / Stílus

Hogyan szúrd ki a hamisítványokat? Tanácsok vásárláshoz

Hogyan szúrd ki a hamisítványokat? Tanácsok vásárláshoz

Manapság a hamisítványokat nehezebb kiszúrni, mint valaha. Nem elég, hogy egyre több és jobb technika áll a csalók számára, olyannyira virágzik a feketekereskedelem, hogy a legkevésbé várt helyeken is felbukkanhatnak a hamisítványok. Miként szúratod ki őket?

A legapróbb változás is számít

Az egyik első, és legfontosabb lépés a hamisítvány észrevétele során, ha nagyon alaposan megnézed az eredeti példányt.

Ez főleg akkor fontos, hogy ha egy meglehetősen drága termékre igyekszel beruházni, függetlenül attól, hogy cipőről, táskáról, vagy éppen parfümről van szó. 

Napjainkban már mindenhova magaddal viheted az okostelefonodat, ezt kihasználandó mentsd le az eredeti termék fényképét a mobilodra, majd a vásárlás során gondosan böngészd át az esetleges különbségeket.

Ha a márka saját oldaláról hoztad a képet, akkor egész biztosan eredeti fotód van, márpedig ekkor minden egyes varrás, színeltérés, méretbeli különbség árulkodó lehet, mind a terméket, mind a csomagolást tekintve.

Ha bármilyen különbözőséget felfedezel, alapos gyanúval élhetsz a hamisságot illetően.

Nem lehet hibás

Természetesen most ne azokra a közép- vagy alsókategóriás boltokra gondolj, ahol igen kedvező áron és nagy akciók keretében szerezheted be a termékeket, ezekben sajnos jó eséllyel találkozhatsz hibás cikkekkel.

Azonban tisztában kell lenned vele, hogy a nagy márkák egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy valamilyen formában hibás terméket árusítsanak.

Kozmetikumok esetén sem kerülhet a polcokra olyan árucikk, amiben kivetnivalót találsz, még a csomagolásnak is tökéletesnek kell lennie, különben inkább megsemmisítik, semmint hogy ugyanannyi pénzért elégedetlen vásárlót szerezzenek maguknak.

Ez persze nem azt jelenti, hogy egy hazai drogériában feltétlenül hamisítvány lenne az a parfüm, amit áron alul kínálnak a csomagolás sérülése végett, de minden esetben legyél körültekintő.

Árulkodik a címke

A hamis termékek egyik árulkodó jele a címke milyenségében rejlik.

Gyanús és meglehetősen egyértelmű jel az, ha a termék belsejében nincs címke, esetleg az csak rá van ragasztva az anyagra. 

Ez már csak azért is felettébb gyanús, mert a márkás áruk esetében a belső címke kézzel varrt, esetleg magába az anyagba van benyomva.

Amennyiben ez hiányzik, vagy jól láthatóan nem minőségi munka, úgy esélyes, hogy hamisítvánnyal van dolgod.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha a címke nem azonos a korábban képen megtekintett gyári változattal, illetve úgy tűnik, hogy bármit félreírtak, rosszul nyomtattak rá.

A címke egyfajta védjegy a termékek esetében, tehát ha gyanúsnak tűnik az eredetisége, inkább ne vásárold meg a felkínált árut.

Gyanús, ha olcsó

A túl olcsó mindig gyanús, sajnos, vagy nem sajnos, nem feltétlenül azért, mert hamisítvány, hanem mert megeshet, hogy lopott termék.

Persze, amíg lesznek olyan emberek, akik megveszik ezeket az árukat, addig a feketekereskedelem továbbra is virágozni fog – éppen ezért vannak sokan nagy dilemmában, amikor a kedvező áru termékek eredetiségét vizsgálják.

Akár lopott, akár nem, legyél abban biztos, hogy a valódi, és igazán drága darabokat nem fogják az eredeti ár töredékéért odaadni, akkor sem, ha egy kevésbé ismert piac legeldugottabb részén vásárolsz (ami persze már önmagában gyanúkeltő).

A probléma kiküszöbölése érdekében vásárlás előtt tájékozódj, mennyi az adott áru eredeti és használt ára, majd ennek megfelelően mérlegelj. 

Hogyan ismerd fel a hamis táskát?

Az említetteken felül ildomos fokozott figyelmet fordítani a táskák csomagolására.

A valódi, márkás darabok esetén kizárt, hogy az egyes részeket (pl. fülek) beborítsák valamilyen védőcsomagolással.

Főleg akkor gyanús a dolog, ha műanyaggal, zörgő nejlonnal találkozol, ilyen egy jó hírű márka esetében nem fordulhat elő. A textil- és a vászoncsomagolás már annál inkább, de ez minden esetben jó minőségű.

Amennyiben a táskán valahol megtörik a márkajelzés, vagy a minta, pl. a varrások mentén, úgy az adott termék hamisítvány, az eredetin mindig a teljes formákat találod.

A márkás táskákhoz az eredetiségkártya mellett sorozatszám is dukál, ezek hiányában nem valódi változattal van dolgod. Az eredeti darabokon ami fémnek látszik az fém, ami bőrnek, az pedig bőr, nincs kivétel.

Hogyan ismerd fel a hamis parfümöt?

A hamis parfümöt legkönnyebben a hibás csomagolásról tudod észrevenni.

Ha nem tapad rá teljesen a dobozára a fólia, akkor az mindenképpen gyanús, de az is, ha a dobozon található gyártási szám nem azonos a parfüm alján levővel (amennyiben nincs szám, matrica, ne is gondolkozz az eredetiségről).

A parfümök legfőbb ismertetőjegye az üvegcse, a márkák nem engedhetik meg maguknak, hogy rossz minőségű legyen. Ha a parfüm nem kifogástalan üvegbe került, esetleg nem ugyanolyan színű/formájú/méretű, mint amilyennek lennie kellene, akkor biztosan hamisítvány.

Ugyanez igaz akkor is, ha az üveg és a kupak lötyög, nem záródik tökéletesen. Segít a felismerésben, ha felrázod az üveget: amennyiben a buborékok azonnal felszívódnak, a parfüm hamis.

Végül, de nem utolsó sorban az illat mérvadó, az eredeti parfümöknél legalább három órán át érezhető az intenzív aroma.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást