Hogyan nevelj boldog gyereket

Hogyan nevelj boldog gyereket

Címlap / Életmód / Család / Hogyan nevelj boldog gyereket

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermekének szeretetteljes élete legyen. De ezt nem mindig lehet irányítani. Íme néhány tipp, ami segít gyermekedet egy örömteli életre vezetni.

Tanítsd hálára
Segítsd gyermekedet értékelni az élet mindennapi csodáit, örülni a pillanatnak. Legyen szó egy egyszerű labdázásról a parkban, a naplemente megcsodálásáról, vagy egy friss eper elfogyasztásáról, tanulja meg a gyerek kifejezni háláját az apró örömökkel szemben. Az orvosok szerint ha a gyermek azt látja a szülőtől, hogy az lelkes, vidám és érdeklődő, akkor megtanulja észrevenni a körülötte levő világot.

Hallgasd meg a gyereket

Ha a gyermek hazajön az óvodából és panaszkodik neked, ne kezdd el kritizálni vagy elhallgattatni. Ezzel csak azt éred el, hogy elnyomod boldogtalan érzéseit és magába fog zárkózni. Ehelyett hallgasd meg és vedd tudomásul érzelmeit. Ha a gyerekek úgy érzik, hogy a szülők megértik őket, akkor sokkal boldogabbak, ez pedig felnőtt korukra is kivetítődik.

Rutinok létrehozása
A napi rituálék segítenek az élet legalapvetőbb örömeit és egyfajta biztonságot csepegtetni a gyermekbe. A Journal of Psychology britt lap például 50 éves kutatást végzett családokon, és megállapította, hogy az olyan hétköznapi rituálék, mint étkezések, fürdőzés, lefekvés növelik a gyermekek biztonságérzetét, megerősítik a családi kötelékeket és nagyobb termelékenységhez vezetnek. A rutinokkal javíthatunk a gyerekek helyes szokásainak fenntartásán.

Ösztönözni kell a fizikai aktivitást
Az állandó, rendszeres mozgás nemcsak egészségesen és fitten tart, de ösztönzi az endorfinok kibocsátását, ez pedig boldogságérzethez vezet. Segítsd gyermekedet, hogy már egészen kis kortól el tudja sajátítani ezeket az élethosszig tartó egészséges szokásokat.

Segíts a gyerek frusztrációján
Amikor a gyerek panaszkodik, és valamit nem tud megcsinálni (például egy kirakós játék, cipőfűző bekötése) ne próbáld meggyőzni, hogy képes rá és csinálja meg. Inkább légy türelmes és mondd azt: „Semmi baj. Nem rohanunk sehová. Ha majd újra meg akarod próbálni, szólj.” Így a gyermek néhány perc vagy nap múlva újra kedvet kap a dologhoz.

Engedjünk neki kötetlen szabadidőt
Ha gyermeked délelőtt óvodában/iskolában van, délután pedig balett leckékre jár, akkor túlzsúfolt menetrendje van. A kisebb gyermekeknek nem szabad túl strukturált programot megszabni. Hagyni kell őket játszani a maguk saját tempójában. A játék pedig ne egy szervezett sport legyen, hanem a gyermek fantáziáján alapuló „gazdagító” tevékenység. A gyermekkori játékokkal tud elegendő talpraesettséget szerezni az élet nagy dolgaihoz.

Ne kényeztesd
Ha túl sok mindent megengedünk a gyermeknek, akkor azt hiszi mindent szabad, és ha az élet majd bezár számára egy kaput, kétségbe esik és összeomlik. Többet teszel érte tehát, ha határokat szabsz és nem engedsz neki mindenben.

Kövesd a gyermek érdekeit
A legboldogabb emberek azok, akik elsajátítottak egy készséget. Például egy kisgyermek gyakorolja a labdázást, neked pedig engedned kell, hogy saját hibáiból tanuljon. Gyermekkorban sajátítja el a kitartás, fegyelem és saját erőfeszítéseknek a fogalmát. Gyerekkorban is megtapasztalja a megvalósítások és elismerések örömét, így az életben is örülni fog sikereinek.

Hagyjuk, hogy szomorú vagy dühös legyen
Amikor a gyermek duzzog egy születésnapi partin, a szülő ösztönösen elhessegteti a rossz kedvet és mókára ösztönzi. De fontos a gyerek számára, hogy megtapasztalja a boldogtalanságot is. Az élet része az idegesség és szomorúság. Ha rózsaszín felhővel vesszük körbe, és nem engedjük boldogtalannak lenni, akkor az életben sok szomorúság foja érni. Bátorítsuk inkább arra a gyermeket, hogy tudja kifejezni érzelmeit.


Tanítsd meg az élet értelmére

Ahogy nő a gyermek, meg kell tanulnia melyek az élet igazán fontos dolgai és miért érdemes élni. Kutatások szerint azok az emberek, akik tudják mi az élet értelme és örülni tudnak, azok kevésbé érzik depressziósnak magukat. Dolgozz azon, hogy gyermeked tudja kifejezni szeretetét és szeretni tudjon másokat. Kiskorában például ráveheted, hogy régi tanszereit ajándékozza szegényebb gyermekeknek, segítsen az egyszerű házimunkában, hogy azzal szülei dolgát könnyítse meg. A későbbiekben meg kell tanulnia értékelni az igaz szerelmet és az anyaság örömeit.

Légy példákép
Akarva-akaratlanul Te leszel gyermeked példaképe, szinte azonnal átveszi boldogtalanságodat vagy boldogságodat. Törekedj hát arra, hogy pozitív érzelmek vegyék körül gyermekedet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást