10 jel, hogy közel a szakítás

10 jel, hogy közel a szakítás

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 10 jel, hogy közel a szakítás

Sokszor csak utólag jövünk rá, hogy bizony voltak jelei annak, hogy a kapcsolatunk a végéhez közeledik, és nem értjük, hogy akkor miért nem tűntek fel ezek a jelek? Ha benne vagyunk egy szituációban, akkor lényegesen nehezebb észrevenni a problémákat, de ha felmerül bennünk a kérdés, hogy vajon kihűlőben van-e a kapcsolat, akkor érdemes tudatosan is odafigyelni az árulkodó jelekre.

Kevesebb testi kontaktus

Egy egymást szerető, egymáshoz vonzódó pár között minden esetben van rövidebb vagy hosszabb ideig tartó testi kontaktus. Ez nem a szexuális együttlétekre vonatkozik, sokkal inkább arra, hogy hányszor érintik meg egymást, például hogy a felek megsimogatják-e a másikat, amikor elmennek egymás mellet.
Nagyon jellegzetes, hogy a férfiak szeretik a nők vállán, derekán vagy a csípőjén pihentetni a kezüket, amellyel önkéntelenül is azt fejezik ki, hogy vonzódnak a másikhoz és fontos számukra a másik közelsége. Ha ezek az érintések elmaradnak, vagy azt tapasztaljuk, hogy egyoldalúvá váltak, az sajnos egyértelmű jele lehet a kapcsolat kihűlésének.

Figyelmességek

Az egymás iránti figyelmet és érdeklődést számtalan módon lehet kimutatatni. Az önkéntelen mozdulatokon, érintéseken kívül egy jól működő kapcsolaton belül a felek folyamatosan gondolnak egymásra és ezt kisebb-nagyobb figyelmességekkel mutatják ki. Ezek lehetnek kis ajándékok, de akár egy étel, sütemény, amit a másik hoz nekünk, vagy a klasszikus ajándék, a virág.
Egy hosszú kapcsolatban természetesen nincs arra szükség, hogy hetente virágcsokorral állítson be a párunk, de a korábbi szokások elmaradási biztosan intő jel lehet arra, hogy a másik már kevesebbet gondol ránk és kevesebbszer próbálja keresni a kedvünket.

Többes szám/egyes szám

A legárulkodóbb jelek egyike maga a kommunikáció. Ha egy pár összetart, akkor közös terveket sző. Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy a másik a terveiben nem többes számban beszél, hanem inkább egyes számot használ, akkor jobb, ha felkészülünk arra, hogy nem velünk tervezi leélni az életét és ennek bejelentése hamarosan meg is fog történni.
Természetesen ez a szempont nem jelenti azt, hogy valakinek nem lehetnek egyéni céljai, de az anyagi helyzet, a közös programok vagy hasonló, ideális esetben együtt töltött idő megtervezése nagyon is sokat árul el arról, hogy a másik hogyan viszonyul hozzánk és a kapcsolat jövőjéhez.

Ki hív kit?

Szintén árulkodó jel, ha például a közös programok vagy akár csak a beszélgetések kezdeményezésében egyoldalúvá válik a kommunikáció. Ha például csak mi hívjuk a másikat, míg ő lényegesen passzívabb a kezdeményezésben, akkor sajnos következtethetünk arra, hogy nincs egyensúlyban az, hogy minket mennyire érdekel a másik és fordítva.
Természetesen mindezt érdemes a szituációra szabni, például egy reggeltől estig dolgozó férfi valószínűleg kevesebbet tud telefonon beszélgetni a párjával, főleg, ha annak több ideje van. Ennek ellenére egy egészséges kapcsolathoz szükség van a kiegyensúlyozott kommunikációra, enélkül előbb vagy utóbb probléma lehet.

Kettesben töltött idő leértékelődése

A kapcsolatok végét viszonylag egyértelműen jelezheti az is, hogy a pár már nem szeret annyira közös programot csinálni, mint korábban. Persze más a helyzet, ha a közös programon sokan részt vesznek rajtunk kívül, hiszen ott nem kell egymás társaságát „élveznünk”, mert másokkal is beszélgethetünk.
Egy hosszú távon jól működő kapcsolat azonban megköveteli azt, hogy a pár kettesben is töltsön együtt időt, hiszen így tudják fenntartani az intimitást. Ha azonban kifejezetten taszítanak bennünket az ilyen programtervek és akár meg is könnyebbülünk, ha lemondásra kerülnek, akkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy már nem olyan fontos számunkra a kapcsolat.

Beszédmentes programok

Nem túl jó előjel a kapcsolat jövője szempontjából az sem, ha már inkább csak beszédmentes programokat választunk közös időtöltésnek. Ez annyit jelent, hogy hiába szervezünk közös időtöltést, az jellegéből adódóan nem olyan, ahol beszélgetni is lehet egymással.
Márpedig a beszélgetés nélkülözhetetlen eleme egy jól működő kapcsolatnak, ezért érdemes figyelni arra, hogy hogyan is szeretnénk együtt lenni a másikkal. A mozi, színház vagy ehhez hasonló időtöltések kiválóak, ha más, a beszélgetést is lehetővé tevő programok mellé választjuk. De ha már a mozi után sincs kedvünk megbeszélni a filmet, akkor a kapcsolat valószínűleg kihűlőben van.

Szex

Nem meglepő talán senki számára, hogy egy kihűlőben lévő kapcsolatban bizony a szexuális érdeklődés is gyorsan kihűl a másik iránt. Teljesen természetes persze, hogy az első időszak aktivitása nem marad meg teljes egészében hosszú évekre, de minden párkapcsolatban van egy olyan mennyiség, amelyre az együttlétek száma beáll, és ha a szeretkezések száma folyamatosan ez alá kerül, az nem sok jót jelent a kapcsolat jövőjére nézve.
Sok dolog befolyásolhatja ezt, ezért természetesen kár megijedni, ha a sok munka, a gyerek érkezése vagy egyéb elfoglaltságok miatt csökken az együttléte száma, de ha nincs ilyen körülmény, akkor a jelenség a kapcsolat kihűlését jelezheti.

Hogy nem vettem észre?

A szerelemben, párkapcsolatokban szinte semmire – így azok kihűlésére sincs – biztos jel. Annyi azonban biztos, hogy ha felmerült bennünk, hogy a saját vagy a párunk részéről valami nincs tökéletesen rendben, akkor annak érdeme utánajárni. Aranyszabály, hogy nem féltékenykedni kell, vagy a hibákat keresni a másikban, hiszen ezzel inkább csak rontunk a helyzeten.
Az azonban szintén tény, hogy a párkapcsolat végét jelző utalások mellett kár lenne szó nélkül elmenni, inkább tanuljunk meg olvasni ezekből, nehogy egy fájdalmas szakítás után gondoljuk végig azt, ami valójában végig a szemünk előtt volt, csak valahogy nem vettük észre!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást