Veled is előfordult már, hogy véletlenül leejtettél egy falatot a padlóra, majd gyorsan felkaptad és megetted? Vagy azt láttad egy élelmiszer csomagolásán, hogy bizony már lejárt, de mivel nem láttál rajta különösebb változást, még felhasználtad? Nos, Trevor Craig élelmiszerbiztonsági szakértő szerint igaz, hogy az ehhez hasonló szokásaink között vannak ártalmatlanok, mások viszont egyenesen veszélyesek lehetnek az egészségünkre nézve. Na de vajon mi az, ami tényleg kockázatos, és általában mi tekinthető biztonságosnak?
1/5 Az 5 másodperces szabály
Az 5 másodperces szabályt a legtöbben minimum egyszer bevetettük már életünk során, vagyis ettünk már meg olyan ételt, ami néhány másodperc erejéig a padlón volt. Az élelmiszerbiztonsági szakértő szerint viszont nem túl jó ötlet, ha az 5 másodpercre valóban mérvadóként tekintünk, mert ennyi időnek sem kell feltétlenül eltelnie ahhoz, hogy az ételünk szennyeződjön. Ha pedig egyetlen baktérium is az ételünkre kerül, és azt elfogyasztjuk, vagy csak a szánkhoz érünk, miután megfogjuk, bizony hajlamosabbak lehetünk elkapni különféle betegségeket.
Így az egészséged érdekében a legjobb döntés mindig az, hogy ami a padlóra kerül, az utána a szemetesben landol. Persze érthető, ha nem szeretnél pazarolni, vagy csak túl finomnak találod az adott falatot ahhoz, hogy kidobd, de ha elbizonytalanodnál, gondolj csak arra, hogy mi minden kerülhetett korábban arra a padlóra, kezdve a lábnyomokkal.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!