5+1 hiba, amit ne kövess el láz esetén

5+1 hiba, amit ne kövess el láz esetén

Címlap / Életmód / Egészség / 5+1 hiba, amit ne kövess el láz esetén

A koronavírus tünetei közé tartozik a láz is, ezért most még óvatosabbnak kell lenned, ha megemelkedni kezd a testhőmérsékleted. Ebben az esetben pedig fontos tudnod, hogy van pár dolog, amit nem szabad csinálnod, mert a végén csak ártani fogsz ezekkel a szervezetednek.

Az alábbi tippeket nem csak koronavírus, de egyéb lázzal járó betegség esetén is érdemes megfogadni.

Mindenféle folyadékot iszol

A magas láz esetén a legjobb, ha olyan italokat fogyasztasz, amelyek segítenek hidratálni a testedet, és biztosítják a kellő folyadékbevitelt, tekintve, hogy az izzadás miatt rengeteg vizet veszítesz.

Ilyen a szimpla víz vagy esetleg a házilag lefőzött tea.

A kávét, szénsavas üdítőket és alkoholt viszont messze el kell felejteni, mert ezek épp az ellenkező hatást érik el, és csak még inkább dehidratálni fognak.

 

Túl nagy melegben vagy

Ha lázas vagy, nem jó ötlet magadra tenni plusz egy takarót, vagy vastag pulóverben a radiátor mellett kuporogni.

Bármennyire is jól esik ilyenkor a meleg, ezzel csak rontani fogsz az állapotodon, és még feljebb mehet a lázad.

Ezért nem szabad például meleg vizes fürdőt venni láz esetén! Jó, ha megpróbálod kiizzadni magadból a betegséget, de nem szabad túlzásokba esni.

 

Nem eszel

Amikor lázas vagy, valószínűleg te is alig bírsz enni, pedig a legrosszabb dolog, amit megtehetsz ilyenkor az, hogy alig étkezel.

A láz felgyorsítja az emésztésed, ezért valójában még több kalóriára lenne szüksége a testednek, hogy maradjon energiája leküzdeni a betegséget.

Ha nem eszel, az immunrendszered gyengülni fog, és még tovább tart majd a felépülésed, ezért legalább néhány óránként muszáj megpróbálnod az étkezést.

Már néhány szem keksz is sokat számíthat!

 

Nem pihensz

Hiába érzed úgy, hogy van erőd elpakolni a lakásban, vagy muszáj leülnöd a gép elé befejezni a munkát, a testednek egyszerűen szüksége van a pihenésre.

Okkal mondják, hogy lázas betegségek esetén sokat kell aludni és ágyban lenni, hiszen ezt a szervezetednek nem kis munkába telik legyűrni.

Ha viszont az energiád egy jelentős részét más dolgokra fordítod, biztosan elhúzódik a betegség, és vele együtt a gyógyulási idő is, akár több nappal!

 

Hidegvizes fürdőt veszel

Ahogy írtuk, most nem jó ötlet melegvizes fürdőt venni, de ne gondold, hogy akkor a hidegvizes lesz a megoldás!

Valójában utóbbi sem jó ötlet, tekintve, hogy ennek hatására a tested vacogni kezd, az izmaid pedig még jobban megfájdulhatnak, mint előtte.

Ráadásul amikor a tested reszketni kezd, és az izmaid megfeszülnek, a lázad még feljebb mehet!

A langyos, még nem hideg, de nem is forró víz a legjobb megoldás.

 

Azonnal beveszed a lázcsillapítót

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy láz esetén azonnal beveszik a lázcsillapítót.

Csakhogy ez nem egy betegség, amit mielőbb meg kell szüntetni, hanem egy tünet: a tested így reagál egy vírusra, baktériumra, amit a magas hőmérséklettel is megpróbál legyőzni.

Ha te folyamatosan leviszed a lázad a gyógyszerek segítségével, azzal a szervezeted ellen teszel, mert lassabban tudja leküzdeni a kórokozót, ami elsőkörben okozta a lázadat.

A legjobb, ha egy bizonyos hőmérsékletig vársz, és csak akkor veszel be gyógyszert, ha már nagyon rosszul vagy.

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást