Egészség / Életmód / Lélek

3 helyzet, amikor jobb, ha nem fogadod el magadat

3 helyzet, amikor jobb, ha nem fogadod el magadat

„Fogadd el magadat!” – ezt a népszerű tanácsot biztos te is sokszor hallottad már, hiszen általánosságban tényleg érdemes megfogadni. Mégis, sokan éppen az önelfogadással takaróznak, amikor a lustaságukat próbálják palástolni… Lássuk, mikor szerencsésebb, ha nem az önelfogadás, hanem a változtatás útjára lépsz!

Gyakran az okozza az emberek önbizalomhiányát, hogy nem úgy néznek ki, mint azok a lányok, akik a tévéből és a magazinokból mosolyognak rájuk. Sajnos úgy tűnik, mindez együtt jár a jelen kor ideáljával, az igény a változtatásra pedig csak igen lassan jelenik meg a mindennapokban.

Biztosan te is hallottál már róla, hogy néhány cég alkalmaz ducibb, átlagosabb, de legalábbis nem tökéletes modelleket, hiszen groteszk módon ez sokkal nagyobb hírnek számít, mint az ellenkezője. A retusálás mindezek ellenére óhatatlanul megjelenik a legtöbb helyen. Ez tény, és manapság szinte mindenki tisztában van vele, akárcsak azzal, hogy az ideálisnak tartott felállás nem fog változni, hiszen a technika adta lehetőségekkel minden olyan cég élni fog, amelyik sok vevőnek szeretné eladni a portékáját.

Ideálok vs. valóság

A valóságban azonban nem mászkálnak retusált modellek, minden nap kiváló formában levő nők, férfiak és gyermekek – ez csak a virtuális világban, a médiában, a fejekben létezik. Amikor tehát azon morfondírozol, hogy változtatnod kell-e, vagy inkább el kell fogadnod magadat, először azt érdemes átgondolnod, kinek és minek akarsz megfelelni.

A legtöbben erre kapásból rávágják, hogy „magamnak”, de főleg azok, akik nagy változtatásra szánják el magukat, szenvednek környezetük véleményétől. Talán nincs is olyan ember a világon, aki az adott kornak és ideálnak ne szeretne valamilyen módon megfelelni… Ha másért nem, hát azért, mert a tömegbe olvadva sokkal kevésbé van kitéve bármilyen romboló jellegű, negatív kritikának. De egy ideálnak a lehetőségekhez mérten, normál keretek között megfelelni, vagy kizárólag annak élni egyáltalán nem ugyanaz! Míg előbbi boldoggá és kiegyensúlyozottá tehet, utóbbi tönkreteheti az életedet és az egészségedet is.

Mikor változtass?

Akadnak olyan helyzetek, amikor teljesen felesleges elbújnod a tények elől, mert azok nem fognak maguktól pozitívra fordulni. Ezekben az esetekben szerencsésebb, ha minél előbb változtatsz, akkor is, ha úgy tűnik, már késő! Amennyiben valamilyen romboló életmódot folytatsz (legyen ez testi, vagy lelki eredetű), nem csupán minden nap, de minden óra számíthat, amit elvesztegetsz az életedből. Szóval, itt az ideje változtatnod, ha:

  • A problémád teljesen rányomja a hangulatodra a bélyegét. Mindegy, miről van szó, nincs olyan dolog, amin ne lehetne változtatni! Nincs értelme azon agyalnod, mikor jön el a megváltás, mikor fogja valaki helyetted megtenni a kezdőlépéseket, ugyanis a feladatok egyetlen emberre várnak: rád. A halogatás sajnos az egyik legveszélyesebb dolog az életben, hiszen sem most, sem később nem vezet eredményre. Gondolj arra, mennyi mindent elérhetsz akár egyheti komoly munkával, nemhogy néhány hónap, év leforgása alatt!
     
  • Olyasmi okozza a problémádat, ami komolyan veszélyes lehet az egészségedre nézve. Az önelfogadás egyik jellemző témaköre a fogyás, az edzés, izmosodás – ez az ideál mindig attól függ, az adott kor mit követel meg. Nem állíthatjuk, hogy ez feltétlenül rossz dolog, hiszen napjainkban éppen az egészséges életmódon van a hangsúly, ami kifejezetten előny. De az, hogy van rajtad 3-5 kg „túlsúly”, még nem a világvége, főleg nem akkor, ha egyébként a normál BMI keretei belül mozogsz. Azonban bizonyos határ felett a súlyfelesleg az egészségedre is komolyan káros lehet, nem beszélve arról, mennyi mindentől fosztod meg magad azzal, hogy nem teszel semmit az ügy javulásának érdekében. (pl. nem érzed magadat jól a ruháidban, az önbizalomhiányodból adódóan nem mersz flörtölni, fizetésemelést kérni stb.) Természetesen mindez igaz a túlzott fogyásra, karcsúságra is, ami legalább annyira veszélyes tud lenni!
     
  • Nem jó irányba haladsz ahhoz, hogy elérd az álmaidat. A külsőségekre vonatkozó kérdéseket még csak-csak meg lehet magyarázni mások véleményével, a rád nehezedő nyomással, de ahhoz tényleg senkinek semmi joga, hogy megmondja, milyen célokat tűzhetsz ki magad elé. Ha úgy érzed, hogy nem azt csinálod, amit szeretnél, vagy nem a megfelelő nyomvonalon haladsz, akkor minél hamarabb a kezedbe kell venned az irányítást. Ilyen esetekben egyáltalán nem jó, ha elfogadod, hogy a körülmények alakítják a sorsodat! Bár néha nem árt egy kicsit kivárni, és felmérni a terepet a nagyobb döntések, változtatások meghozatala előtt, attól, hogy ideiglenesen belesüppedtél egy utált munkába, egy rosszul alakuló kapcsolatba, még nem kell magadat ezekben a megváltozott körülményekben elfogadnod.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást