A helyes fogmosás alapszabályai

A helyes fogmosás alapszabályai

Címlap / Otthon / Háztartás / A helyes fogmosás alapszabályai

Gyermekként számtalanszor hallhattad, hogyan mosd meg jól a fogad. Az iskolaorvosnál tett rendszeres látogatások ellenére azonban felnőtt fejjel könnyen elfelejtheted az intelmeket, ami fájdalmas és kellemetlen szájüregi problémák okozója lehet.

A jó fogkefe

Puha vagy félkemény műanyag sörték, kis fej, hajlékonyság – ilyen az ideális darab. Segítségével könnyen elérheted a szűkösebb részeket is, illetve szépen idomul a fogsorod formájához.
A magyarok évente csupán átlagosan 1 fogkefét koptatnak el, pedig 3 havonta cserélni kellene, hiszen a rajta elszaporodó baktériumok és az elhasznált sörték bajt eredményezhetnek.

A jó fogkrém

Fluorid tartalom, érzékeny fogakra kifejlesztett formula, borsónyi mennyiség – ha ez mind megvan, jó eséllyel tökéletes a termék.
Az íze teljesen mindegy egészségügyi szempontból, miként az is, hogy vannak-e benne színes csíkok vagy apró szemcsék. A fluorid segít a fogzománc épségének megőrzésében, így a leglényegesebb összetevő.

Minden fog számít!

A fogmosás nem négy mozdulatból áll, amelyek során alul, felül, jobbra és balra is teszel egy-egy húzást. Próbálj minden fogra külön koncentrálni néhány másodperc erejéig.
Sokan csak az elöl lévőket tisztítják meg alaposan, mivel beszéd közben úgyis csak azok látszanak. A fogorvosi székben ülve viszont úgy tűnik, hogy a hátsók is éppen annyira fájnak, ha nem vigyázol rájuk eléggé…

Minden oldal számít!

Az ajkaiddal párhuzamosan, körülbelül 45 fokos szögben tartva mosd meg először a fogak külső felét, és körkörös mozdulattal haladj végig mindegyiken! Aztán jöhet a rágófelület, a fogak belső oldala, végül a nyelv.
Az ínyedet is masszírozd át, de óvatosabban bánj vele, mint a fogakkal! Ha bónuszként az ajkaidat is dörzsölöd egy kicsit, a rögtönzött radírozás révén szebben mutat majd rajta a rúzs és a szájfény.

Öblíts!

Nincs recept arra, hogy hány öblítés ideális. Ha úgy érzed, túl sok hab képződött a szádban, akkor nyúlj a vizespohár után! Ez lehet 2 vagy 12 alkalom is.
A fogmosás tartson legalább 3 percig, szóval 2 öblítés esetén egy picit gyanús, hogy a kelleténél rövidebb idő alatt letudod.

Használj fogselymet és szájvizet!

Luxus? Dehogy! Havonta párszáz forintból megoldhatod! A drogériák kiváló minőségű saját márkás termékeket kínálnak ezekből, ha a pénztárcád miatt aggódsz.
A fogselymet fogmosás előtt vesd be, a szájvizet pedig utána. Meg fogsz lepődni, milyen friss érzetet hagynak maguk után ezek a készítmények – arról nem is beszélve, hogy a baktériumölő hatás révén a szájnyálkahártyán át cseppfertőzéssel terjedő betegségek ellen is védenek.

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!